SSR anahtarlama

50 Amperlik ssrler var. Bunları kullanabilirsiniz.

Röle veya anahtar mekanik olarak enerji hattını ayırır. SSR de bu manada izolasyon güvenliği yoktur.

Çok fazla benzer ürün var. Örnek bir tane

50 Amperlik ssrler var. Bunları kullanabilirsiniz.

Röle veya anahtar mekanik olarak enerji hattını ayırır. SSR de bu manada izolasyon güvenliği yoktur.

Çok fazla benzer ürün var. Örnek bir tane

Kullanmamda bir sakınca olur mu peki? Elektronik kararsızlık vb olaylar. veya ssrın alan dışı kullanımı

Kullanım amacınızı biraz daha detaylandırabilirmisiniz.
Nasıl bir yük / yükleri ssr ile kontrol edeceksiniz.

SSR hızlı devreye girip çıkan sanayi tip yüklerde kullanılır . Evsel yüklerde kullanılması gereksizdir .

@frmman bilginiz dahilinde midir?
Anladığım kadarıyla kış bahçesindeki tüm elektrikli cihazların enerjisini tek noktadan kesip açmak istiyorsunuz.

SSR yi bu amaç için kullanabilirsiniz. AMA yukarıdaki mesajdada bahsettiğim gibi izolasyon ile ilgili risk almış olursunuz. Uygulamadan elektrik kapalıyken, prizde elektrik yok diyerek gönül rahatlığı ile müdahalede bulunabilirler. (Aradan zaman geçinde SSR detayı unutulur, priz ile uğraşan kişi için çarpılma tehlikesi olabilir). SSR yerine FAZ ı anahtarlayan kontaktör veya uygun güçte bir röle kullanmanız daha güvenli olur.

SSR yi risklerini kabul ederek / bilerek kullanabilirsiniz.
Röle / kontaktör daha güvenli bir tercih olur.

Bu gibi tesisat ve işlemlerde güvenlik ve standartlara uymaya dikkat edin. Yıllar sonra sizin yerinize bir başkasının müdahale edebileceğini unutmayın.

Geçmişte karşılaştığım bir durum. Müşterinin iş yerinde 3 fazlı bir uzatma kablosunda, toprak hattını mavi renge, yeşil/sarı kabloyuda fazlardan birisine bağlamışlardı. Beklenen ve standartlara göre sarı/yeşili toprak kabul ederek bağlantıyı yaptım. Enerji açılınca pano küle döndü. Allahdan enerji verildiğinde cihaz gövdesine kimse dokunmuyordu. Sadece maddi zarar ile bu durumu atlattık.

Elektrik işinin şakası olmaz.

Son düzenleme:
Anladığım kadarıyla kış bahçesindeki tüm elektrikli cihazların enerjisini tek noktadan kesip açmak istiyorsunuz.

SSR yi bu amaç için kullanabilirsiniz. AMA yukarıdaki mesajdada bahsettiğim gibi izolasyon ile ilgili risk almış olursunuz. Uygulamadan elektrik kapalıyken, prizde elektrik yok diyerek gönül rahatlığı ile müdahalede bulunabilirler. (Aradan zaman geçinde SSR detayı unutulur, priz ile uğraşan kişi için çarpılma tehlikesi olabilir). SSR yerine FAZ ı anahtarlayan kontaktör veya uygun güçte bir röle kullanmanız daha güvenli olur.

Bu gibi tesisat ve işlemlerde güvenlik ve standartlara uymaya dikkat edin. Yıllar sonra sizin yerinize bir başkasının müdahale edebileceğini unutmayın.

Geçmişte karşılaştığım bir durum. Müşterinin iş yerinde 3 fazlı bir uzatma kablosunda, toprak hattını mavi renge, yeşil/sarı kabloyuda fazlardan birisine bağlamışlardı. Beklenen ve standartlara göre sarı/yeşili toprak kabul ederek bağlantıyı yaptım. Enerji açılınca pano küle döndü. Allahdan enerji verildiğinde cihaz gövdesine kimse dokunmuyordu. Sadece maddi zarar bu durumu atlattık.

Aynısı başıma geldi. panodan kabloların rengine bakarak faz ve nötr çektim. güç kaynağı 2dk sonra alev alınca bütün klemenslerin sadece faz olduğunu farkettim. neden bu kadar vasat acaba bazı elektrikçilerin işçiliği diye düşünmeden edilmiyor. ama SSR zaten röle yerine direkt kullanılabilen bir komponent. (yavaş anahtarlamalarda) röleyi de ssr gibi yanlış şekilde bağlarsanız yine başkasının müdahalesinde kişi zarar görebilir.

Son düzenleme:
Merhabalar,
Hep aynı şey deyip tekrarlanan hatalar.Günümüzde eline pens ampermetre alan herkes ben elektrikçiyim deyip dolaşıyorken
kendini asla güvende hissetmen yeterlimi.Ucuz etin yahnisi nasıl olur hepimiz biliriz.10 liralık işi 3 liraya yaptırayım dersen sonucuna katlanırsın.Senelerdir YG,AG,Kumanda-ATS sistemleri gibi işlerle hayatımı kazandım.benden önceki şu şekilde bağlamışta bende bunu böyle bağladım gibi sözler malesef bizi kurtarmıyor.Enerjiyi aldığın ilk noktadan en sondaki en ufak lambaya kadar giden hattan işi yapan sorumludur.Elektrik pardon u olmayan,görünmeyen ve tehlikeye açık bir konudur.Bilinçli olmak zorundayız.Sen işini benden sonrada birileri müdahale edecek şekilde yaparsan senden sonrakide yanlış yapmaz.Bu başkası hata yapmaz anlamınada gelmez.Yaptığın işi kontrol-kontrol-kontrol.başka yolu yok.
Basit 2 tane örnek(çok varda anlatacak yer yok).Azerbaycanda bir projede bir aynısı İstanbulda elektrik dağıtım şirketinde çalıştığım dönemlerde:
Yüksek gerilimden enerji kesip trafoda çalışma yapmamız gerekli idi.Hücreden yük Ayırıcını açtımm.(Azerbaycanda kesicili sistem yok gibi bir şey olduğundan).Daha sonra Direkteki seksiyoner açtım.Müdahale edeceğim huzursuzum.tekrar baktım seksiyonere ve tekrar tekrar değişik açılardan.Malesefki Seksiyonerin bir bacağı tam açılmıyordu.Bu nedenle sadece trafoda çalışma yapabildim.Giriş hücresine giremedim tabiki.bu nedenle oradaki ufak izole işlerini bıraktım.(Yaşamak güzel)
Yine o dönemlerde Kontrolörlerin olduğu yere elektrik vermemiz gerekli idi.Ekiple başladık kablolamaya.her şeh bitti.3Fazı yeterinde stabil ve dengeli dağıtmak gerekiyordu.Yine içimde bir huzursuzluk.Benden önce bir bağlantıdan besleme alacaktık.Arkadaşın dediği gibi renklerine baktım.Her şey normal.içimde bir kuşku yine benden önceki bağlantıyıda kontrol edeyim dedim.Malesefki bizim standart değiğimiz renk sıralaması yok yahu yok.Adam hangi renk hoşuna gitmişse onu faz yapmış.Eğer mevcut şekilde enerji versem ortalık dağılacaktı.15 dk lık bir zaman ayırarak benden önceki hatayıda düzeltip enerji verdim.sorunsuz tek kalem.
O nedenle diyorum kaliteli iş ve KONTROL.
Saygılarımla

Ben de bir ara dükana tesisat çekince araştırdım, ortaya bir kaç renk kombinasyonu çıkmıştı.
Kim ne beğenirse. :)

1746908967331.png

1746908981346.png

ama SSR zaten röle yerine direkt kullanılabilen bir komponent. (yavaş anahtarlamalarda) röleyi de ssr gibi yanlış şekilde bağlarsanız yine başkasının müdahalesinde kişi zarar görebilir.
Yukarıdaki mesajlarımda kast ettiğim yanlış bağlantı ile ilgili değil. Hatalı bağlantı her durumda olmaması gereken bir durum.

SSR de olsa Rölede olsa FAZ'ı kesmek gerekir.

Aradaki fark:
+ Rölede mekanik / fiziksel olarak faz ile yük bir birinden ayrılır
+ SSR ise bir ucunda faz olan yarı iletken (triac) malzeme.

Triac ın A1 ucuna faz bağlayıp (Gate ucunda tetikleme sinyali olmadan) A2 ucuna parmakla dokunmaya cesaret edebilirmisiniz?

Güzel kardeşim,
Senin kontrol kalemin veya avometren yokmu.Neden elle kontrol ediyorsun.
Diğer biir konu ise neden triyk ile kumanda ediyyorsun.
Zamanla açılıp kapansın dersen 220V zaman röleleri var.
Yok ben illada kontaktör ile çıkış vereceğim dersen mantığı ne.Kontak korumalı bir kumanda devresimi yapacaksın.
En güzeli 30mA bir kaçak akım ve B sınıfı otomat sigorta(Takacağın güce göre akımını seç) kullan.
En ideali bu değilmi?

Güzel kardeşim,
Senin kontrol kalemin veya avometren yokmu.Neden elle kontrol ediyorsun.
Diğer biir konu ise neden triyk ile kumanda ediyyorsun.
Zamanla açılıp kapansın dersen 220V zaman röleleri var.
Yok ben illada kontaktör ile çıkış vereceğim dersen mantığı ne.Kontak korumalı bir kumanda devresimi yapacaksın.
En güzeli 30mA bir kaçak akım ve B sınıfı otomat sigorta(Takacağın güce göre akımını seç) kullan.
En ideali bu değilmi?
Yukarıdaki mesajlarımda kast ettiğim yanlış bağlantı ile ilgili değil. Hatalı bağlantı her durumda olmaması gereken bir durum.

SSR de olsa Rölede olsa FAZ'ı kesmek gerekir.

Aradaki fark:
+ Rölede mekanik / fiziksel olarak faz ile yük bir birinden ayrılır
+ SSR ise bir ucunda faz olan yarı iletken (triac) malzeme.

Triac ın A1 ucuna faz bağlayıp (Gate ucunda tetikleme sinyali olmadan) A2 ucuna parmakla dokunmaya cesaret edebilirmisiniz?

Geçmişte karşılaştığım bir durum. Müşterinin iş yerinde 3 fazlı bir uzatma kablosunda, toprak hattını mavi renge, yeşil/sarı kabloyuda fazlardan birisine bağlamışlardı. Beklenen ve standartlara göre sarı/yeşili toprak kabul ederek bağlantıyı yaptım. Enerji açılınca pano küle döndü. Allahdan enerji verildiğinde cihaz gövdesine kimse dokunmuyordu. Sadece maddi zarar ile bu durumu atlattık.

Amacım zaman ayarlı kontrol bi yana evimde kullandığım rpi5 ile hostlanan bir ev otomasyon sistemin entegre etmek ne yer kaplamasını istiyorum ne de extra kutu sipariş verdim extra testimi yaptığımda sorunsuz şekilde bağladım sorum şu yönde ssr ile bu anahtarlamay yaparken pasif soğutma kullanıyorum aliminyum soğutucuyu termal macun ile beraber sabitledim lamba ve superboxu denedim sıkıntısız anahtarladı fakat ssr 1 ay dayanır 2 ay dayanır bilmiyorum. Öneriniz var ise bekliyorum. elektrik mezunu değilim. Yazılımcıyım.

Lamba, süperbox çok az akım çeken yükler. Bunlar SSR için hiçbirşey.
Bu şartlarda SSR sorunsuz büyük ihtimal yıllarca çalışır.

Ama yukarıdaki mesajlarımda vurguladığım emniyet güvenlik (kendinizin ve başkalarının) ikazlarını dikkate alın.

Kararda sorumlulukta size ait.

Forum istatistikleri

Konular
7,722
Üyeler
3,118
Son üye
konce

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back