Trafo Gücü Ölçme

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Elimde bir kaç tane trafo var. Bunların voltunu, amperini tespit edip üzerine yazmak istiyorum. Boştayken voltajı yüksek gösteriyorlar. Tam değerini bulabilmek için üzerinden akım çekip voltaj alt sınırını bulmak ve o sınırı bulduğumda da çekilen akım değerini otomatikmen tesbit etmiş olmak istiyorum.

Benim elekteonik yük AC akım için kullanılabiliyor mu? Kullanılamıyorsa başka nasıl bir yol ile ölçüm yapabilirim?

20241124_131534.jpg

Köprü diyottan geçirip elektronik yük ile yükleyebilirsin abi.

@taydin
Konu dışı olacak belki ama elektronik yük lafı açılmışken, Rigol DC yüke OpAmp lar için yapılan Negatif voltajı nasıl yükleriz?

@taydin
Konu dışı olacak belki ama elektronik yük lafı açılmışken, Rigol DC yük ile OpAmp lar için yapılan Negatif voltajı nasıl yükleriz?
Tebrik ederim. 450KM uzaklıktan, beni yerimden zıplatmayı başardın abi.
Elimdeki trafoya 230VAC bağlıyordum krokodil ile. Foruma yazdığın bu mesaj saatime kadar ulaşıp kolumu titreşim vasıtası ile sallamakla beraber beni yerimden zıplattı. Çok korktum yav.
Yapma böyle şakalar. Hoşlanmıyorum. :katil1:

Demek ki neymiş krokodili 220V a sabitlerken daha sağlam tutmak gerekiyormuş :katil2:
Dikkatli ol, 220V şakaya gelmez.

Köprü diyottan geçirip elektronik yük ile yükleyebilirsin abi.
Yaptım ama beklemediğim bir durum oldu.
Trafo voltajı köprü diyottan geçtikten sonra 18V görünüyor. Elektronik yüke bağlayıp akım çekmeye başladığım anda voltaj düşmeye başlıyor.
Böyle olunca voltaj kırılma noktasını tespit edemiyorum. Dolayısıylada amperi de tespit edemiyorum.

Tam dalga doğrultunca iyi sonuç alamamıştım DL3021 ile. Voltaj sıfıra yakın iken bir şekilde osilasyona giriyordu. Kapasitör koymak durumunda kalmıştım. Ama o zaman da trafodan çekilen akım sinüsoidal olmuyor, daha sivri oluyor.

Burada şu kararı vermek lazım: RMS değeri aynı olduktan sonra, bir trafo sinüsoidalden bir miktar farklı olan akım dalga şekli ile test edilebilir mi? Yoksa sinüs ile yapılan teste göre farklılık olur mu? Muhtemelen biraz farklılık olur çünkü sinüsoidal olmayan dalga şeklinde daha yüksek frekanslı harmonikler vardır ve trafo bu harmoniklere daha yüksek bir empedans gösterir. Fark ihmal edilebilecek düzeyde mi olur, olmaz mı?

Bunu spesifik bir test ile karşılaştırmak lazım.

Krokodilde 220 volt ne arıyor? Tamamen isg kurallarına uymayan bir durum söz konusu.

Önce krokodil bağlanır sonra voltaj verilir.
Hatta voltaj verirken uzaklaşılır.

İyi cesaret.

Krokodilde 220 volt ne arıyor? Tamamen isg kurallarına uymayan bir durum söz konusu.

İyi cesaret.
Krokodilleri ben yaptım. Sağlamlar. Bağlarken üçlü prizin anahtarı kapalıydı ama yine de insan beklemediği bir şekilde titreşince korkuyor.

Bir trafonun sekonderini kısa devre edersek o trafonun limitlerinin çok üstünde akım geçer. Bence bu yöntem çok uygun bir yöntem değil.

İyi cesaret.
Krokodil bildiğimiz kıytırıklardansa ve kabloda inceyse yine sakat iş, kalınsada sakat iş, ben bu tip bir bağlantıya güvenemem.

Benim bağlantı şeklim 220V tarafında bu şekilde. Bu bile çok güvenli değil, kutu içerisinde olmalı trafo.

WhatsApp Image 2024-11-24 at 14.46.58.jpeg

Tahminde bulunabilirsin.

220v verdik ve sekonder voltajini olctuk. Diyelimki 12v

Sekonder omajini olctuk. Diyelimki 0.2 Ohm

Burda bir kabul yapacagim. Sekonderi yukledigimde max 1v gerilim dussun,

Bu durumda 5A cekmem lazim.

Cikisa reosta vs baglayip sekonder voltajini ol. 1V dusuk verdigi durumda akimi olc. 11 ile carp.

Transformator bu sartlarda max bu guctedir diyebiliriz. Bir sure calistirip sicaklik artisina bakarsin baktin cok fazla isinma var.

Deneyi daha dusuk akimla tekrarlarsin.

Eger gobek kesitini olcme sansin varsa

Gobek kesitinin karesi yaklasik olarak olasi max gucu verir.

Mesela 2cm x 2cm gobek 4cm kare eder. Karesi 16.

Bu transformator max 16w diyebilirsin. Genelde 0.8 ...0.9 ile carpmak lazim. 0.8 ile carpsak yaklasik 13W eder. 0.9 iler carpsak 14w

Kabaca 13W diyebilirsin.

h t t p s://www.youtube.com/watch?v=1PZ5VS3kYgw

Trafoyu ac ampermetre ile kısa devre edip kısa devre akımını ölç sonra bu akım değerinden biraz daha düşük akım değeri ile dc şekilde elektronik yükte yükle. Bu şekilde test edebilirsin.

Kısa devre testi trafo verim hesabında kullanılıyor diye hatırlıyorum. Trafo anma gücünü bulmak için, primere anma voltajı verilip sekonderden de giderek artan bir akım çekmek lazım ve her artıştan sonra trafonun termal dengeye ulaşmasını beklemek lazım. Bu termal denge de senin tanımladığın veya endüstrinin tanımladığı bir üst limite ulaştığında, anma akımı bulmuş olursun. O anki sekonder voltajını da ölçebiliyorsun. Buradan da anma güç bulunur.

Bu konunun iki mantıklı çözümü var.

1 trafoyu yükleyip gerilim düşümünü takip edip bir karara varmak.

2 trafonun göbek kesitinden gücü bulup buna göre akımı hesaplamak.

Girişlerinin 220V olduğuna eminseniz gerilim verip çıkıştaki gerilime (AC) bakabilirsiniz. Boşta yanılttığını düşünüyorsanız (aslında yanıltmaz) yükleyip deneme yapabilirsiniz. Yüklendikçe gerilim düşer, beklenen ve normal olan da budur zaten.

Tahminde bulunabilirsin.

220v verdik ve sekonder voltajini olctuk. Diyelimki 12v

Sekonder omajini olctuk. Diyelimki 0.2 Ohm

Burda bir kabul yapacagim. Sekonderi yukledigimde max 1v gerilim dussun,

Bu durumda 5A cekmem lazim.

Cikisa reosta vs baglayip sekonder voltajini ol. 1V dusuk verdigi durumda akimi olc. 11 ile carp.

Transformator bu sartlarda max bu guctedir diyebiliriz. Bir sure calistirip sicaklik artisina bakarsin baktin cok fazla isinma var.
Şuradaki ilk ölçümlere göre;
Trafo seconderi köprü diyottan geçtikten sonra 18.256V
Elektronik Yükten akım çekerek voltajın 17.256V'a düşmesine izin verdim. Bu durumda Çekilen akım 100mA
Yani bu trafoya yaklaşık 17V 100mA diyebilir miyiz?

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,122
Üyeler
2,887
Son üye
pigsm

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back