her şartta 5 amper sağlayabilen bir kaynak varsa, sürücü'de düzgün çalışıyorsa encoder'e gerek yok.
beslemeye güveniyoruz, sürücüye güvenirsek tamamdır kalanı yazılım :) kontrolcümüz kim olacak?

Normal CNC gibi ara ara çalışmayacak step motor. SÜREKLİ olarak ve saatlerce çalışacak. O yüzden step motorun çalışma akımını sürekli, saatlerce verebilecek bir sürücü lazım bana. 3D yazıcılarda kullanılan pire kadar step motor sürücüleri işimi görmez herhalde. Ama yukarıdaki linkini verdiğim sürücüde büyük bir soğutucu ve fan var. Akım değeri de 4 A RMS diyor, step motor 3 A, herhalde sorun çıkmaz. Bunu alayım ben.

Kontrolcü, ekrana sahip herhangi bir geliştirme kartı olacak. Mesela elimde STM32 discovery'ler var. Veya 2x16 LCD display olan bir arduino da olur.

Normal CNC gibi ara ara çalışmayacak step motor. SÜREKLİ olarak ve saatlerce çalışacak. O yüzden step motorun çalışma akımını sürekli, saatlerce verebilecek bir sürücü lazım bana. 3D yazıcılarda kullanılan pire kadar step motor sürücüleri işimi görmez herhalde. Ama yukarıdaki linkini verdiğim sürücüde büyük bir soğutucu ve fan var. Akım değeri de 4 A RMS diyor, step motor 3 A, herhalde sorun çıkmaz. Bunu alayım ben.

Kontrolcü, ekrana sahip herhangi bir geliştirme kartı olacak. Mesela elimde STM32 discovery'ler var. Veya 2x16 LCD display olan bir arduino da olur.
rp2040(pico göz kırpıyor abi)
eğer 32F407(disco)'yu bu iş için kullanırım diyorsan ben sana SPL kullanarak bir temel atabilirim sen beğenip beğenmediğin yerleri düzenlersin.

GMT'nin sürücleri kötü değil onlarada bakabiliriz 3A tolerans bırakıp 6A devamlı sağlayabilen bir sürücü düşünebiliriz aslında.
İşin bu kısmı biraz ayrılan bütçe ve elzemlik oluyor.

O minik sürücüler ile bu almak istediğin motoru 1 tur bile döndüremeyiz duman olurlar.
Bu büyük kutulu soğutuculu sürücülerin içinde ya bol macunlu tb6600 oluyor yada 4 mosfet oluyor step sürücü üstüne çalışmış arkadaşların/abilerin görüşlerini bekliyorum.

@Endorfin35+
@Baran EKREM

Bende STM32F469I DISCO bir de STM32F746G DISCO var.

Hmm aslında düşünüyorum da, ekran mutlaka gerekli değil. Seri terminalden komut satırı ile de işi halledebilirim. Bu durumda Arduino UNO da işimi görür.

Bu STM ler ile ilgili daha çalışmalar yaparız. Ben cube nin linux sürümünü kurdum ve biraz baktım. Şu tuhafıma gitti: Spesifik olarak STM32F469I-DISCO kartını seçerek yeni proje oluşturdum. Ama sonra yapılandırma ekranına bakınca bir sürü çakışma, uyarı, ve hata var. Derliyorum minimal kodu, derliyor hatasız, ama o yapılandırma ekranında neden uyarılar eksiklikler var? Kart belli, üzerinde olan çevre birimleri belli, tam olarak neyi yapılandıracaksa minimal uygulama için yapılandırsın ve geri kalan herşeyi de devre dışı bıraksın.

Kartalda ucuz ve güzel bir sürücü vardı. Denedim. tb6600 yazıyor ama değil. Akşam unutmazsam ve ürün duruyorsa linkini ekleyeyim.

Bende STM32F469I DISCO bir de STM32F746G DISCO var.

Hmm aslında düşünüyorum da, ekran mutlaka gerekli değil. Seri terminalden komut satırı ile de işi halledebilirim. Bu durumda Arduino UNO da işimi görür.

Bu STM ler ile ilgili daha çalışmalar yaparız. Ben cube nin linux sürümünü kurdum ve biraz baktım. Şu tuhafıma gitti: Spesifik olarak STM32F469I-DISCO kartını seçerek yeni proje oluşturdum. Ama sonra yapılandırma ekranına bakınca bir sürü çakışma, uyarı, ve hata var. Derliyorum minimal kodu, derliyor hatasız, ama o yapılandırma ekranında neden uyarılar eksiklikler var? Kart belli, üzerinde olan çevre birimleri belli, tam olarak neyi yapılandıracaksa minimal uygulama için yapılandırsın ve geri kalan herşeyi de devre dışı bıraksın.
abi pulse kaçırmayı söz konusu etmek istemiyorsak çare 'PICO' 1 çekirdeği sadece step sürme diğer çekirdeği iletişim sensör vs. vs. işletmeye bırakırız.

hem fiyat olarakda pico çok daha uygun wifi bağlantılısı bile uno klon kartlardan uygun.

bende 32F407 DİSCO, 32F103, 32F401 var.

Ama SPL lib kullanırsak çok basit değişikler yaparak 4 serilerini birbirine uyarlarız.

cube aptal bir yazılım bana programı yazarken resmen küfür ediyor düzgün yazssana şunu bak hepsi yanlış diyor ctrl+b yapıyorum bütün küfürlerini hakaretlerini geri alıyor doğruymuş pardon diyor :)

Şunu ısmarladım öğleden sonra:

1666370576292.png

Şunu ısmarladım öğleden sonra:

19782 eklentisine bak
abi senin atölye sağlam şöyle bir deneme yapabilirsin.

fonksiyon jeneratöründen 100kHz girişine uygula.

sonra sürücü çıkışına bak kaç herz çıkıyor.
sürücüye güven testimizi böyle yapabiliriz.

eğer sana kızar hataya geçerse sürücü bana motor bağlı değil diye direnç bağlayabilirsin.

Aynı sitede sürücüler de var:

Benim motor için şu sürücüyü önermiş

19781 eklentisine bak
fotoğrafı çeken adam salak :katil2: olabilir mi acaba?

4 pinli klamens motor bağlantısı yanlış yerde pulse yöne gitmiş.
2 pinli klamens güç girişi en 'ye bağanmış.

6lı klamens sinyaller için motor ve beslemeye bağlanmış

Hesaplamaya çalışalım: Servo motor için RPM hedefim 1000 d/d. Tel çap hedefi de 0.1 mm. Bu durumda dakikada ilerleme 100 mm olur. Benim aldığım eksenin hatvesi 4 mm. Bu durumda step motorun dakikada 25 devir yapması lazım. Her devir 200 pals, o zaman dakikada toplam 5000 pals. Saniyede 83 pals yeterli. Bu sürücü saniye 200000 pals destekliyor, yani teoride sorun yaşamamam lazım :dusun2:

Eğer 256 mikrostep yaparsak bile saniyede 21248 pals gerekiyor, yani 21.248 kHz. Sürücünün desteklediği 200 kHz.

Eğer 256 mikrostep yaparsak bile saniyede 21248 pals gerekiyor, yani 21.248 kHz. Sürücünün desteklediği 200 kHz.
çinlinin ne şartta 200kHz aldığını bilmediğimiz için biz bu sürücüyü 100kHz düşünsek daha iyi.

evet aşırı hızlı sürmüyoruz kaçırsada çok sorun değil bence 5-10 adım kaçırsa bile bizi etkilemeycek türkiye'de hassas AC iş yapmak mümkün değil şebeke zaten geziyor o yüzden 1 tur bile kaçsa sorun yok :))

mekanik sorun yoksa elektronik hiçbir sorunumuz yok bence ama gözlerimiz pico arar abi :)

Bu sürücünün içinde anladığım kadarıyle özel bir entegre yok. 32 bit DSP koymuşlar ve bu DSP de doğrudan MOSFET sürüyor diye anlıyorum. Neyse, gelince içini açıp bakarız :)

Pals üretimini PWM ile yapacağım için çok yüksek performanslı bir işlemciye gerek olmayacak, ama şu anda öngöremediğim bir sebepten dolayı PWM kullanamazsam ve palsleri doğrudan yazılımın üretmesi gerekirse, o zaman PICO veya daha hızlı bir STM32 düşünmek gerekir. Ama bence PWM işimizi görmesi lazım. Neticede belli sayıda servo palsi, bir tane step motor palsi ... şeklinde döngü devam edecek.

Bu sürücünün içinde anladığım kadarıyle özel bir entegre yok. 32 bit DSP koymuşlar ve bu DSP de doğrudan MOSFET sürüyor diye anlıyorum. Neyse, gelince içini açıp bakarız :)

Pals üretimini PWM ile yapacağım için çok yüksek performanslı bir işlemciye gerek olmayacak, ama şu anda öngöremediğim bir sebepten dolayı PWM kullanamazsam ve palsleri doğrudan yazılımın üretmesi gerekirse, o zaman PICO veya daha hızlı bir STM32 düşünmek gerekir. Ama bence PWM işimizi görmesi lazım. Neticede belli sayıda servo palsi, bir tane step motor palsi ... şeklinde döngü devam edecek.
ben pro mini ile 5 ayrı stebi pwm ile sürüp ile sıvı dolumu yapmıştım.
step motorlu pompalar vardı.

pwm çalışıyor.
pwm çalışmadığını varsaysak bile yazılımsal bir counter yapabiliriz 1ms aralıklar ile high low yapacak her low olduğunda(düşen kenar) counter 1 artacak istediğimiz count'a ulaşınca bu artık dönmeyecek.

Motor ve sürücü geldi. Motor 8 kablolu, 4 bağımsız sargılı geldi.

IMG_20221025_155909.jpg

Bir yerlerde şöyle bir bilgi okudum: Sargıları paralel bağlayınca tork avantajı olmuyor, ama daha hızlı adım attırılabiliyor. Sargıları seri bağlayınca da adımlama hızı limitli oluyor, ama daha yüksek tork alınabiliyor. Bana daha fazla tork lazım değil, hızlı adımlama daha çok işime yarar, o yüzden paralel bağlayacağım herhalde. Fazla mikro stepe de ihtiyacım olmaz, Milin hatvesi 4 mm, step motor 200 adımlık, yani 0.02 mm çözünürlüğüm var. 8 mikro step yapsam yeter de artar bile.

Yalnız şunu farkettim: Eksendeki step motor bağlantı deliği M4. Step motorun bağlantı deliği M5. O yüzden standart imbus ile bağlayınca çok boşluk oluyor. M4 civata ile sıksam, bilmiyorum belki zamanla gevşemez, ama ben gene de havşa başlı imbus civata alacağım, böylece civata sıkılınca arada boşluk kalmayacak. Şimdilik idareten yıldız havşa başlı kullandım.

IMG_20221026_114326.jpg

Sargilari paralel baglayinca omik direnc duseceginden Z'de cok az duser. Omik kayip azalir.
Tork ve Hiza cok etkisi olmaz.

Fakat seri baglandiginda isler cok degisir. Enduktans 4 kat artacagi icin akimi yari degerine dusurmelisin. L/R degeri arttigi icin motorun tepkisi hantallasir yuksek devirler icin cok daha yuksek voltaj kullanmak gerekir. Fakat dusuk devirlerde avantaj olur.

Sac paketin amper sarim sayisini her iki durumda da asmamalisin.

Son düzenleme:
Şimdi motor bağlantılarını yaptım. 1600 step tanımladım. Akımı da 3.1 A RMS yaptım. Voltaj olarak da 24 V veriyorum. PUL+ DIR+ ve ENA+ yı 5V yaptım. PUL- DIR- ve ENA- yi de arduino uno nun dijital pinlerine bağladım.

Şu program ile test ediyorum. Enerji verince sürücü neredeyse hiç akım çekmiyor (sadece 40 mA çekiyor). Motoru da elle döndürebiliyorum.

C++:
#define EN 8
#define DIR 9
#define PULS 10

#define LEFT 12
#define RIGHT 13

void setup()
{
  pinMode(EN, INPUT_PULLUP);
  pinMode(EN, OUTPUT);

pinMode(DIR, INPUT_PULLUP);
  pinMode(DIR, OUTPUT);

pinMode(PULS, INPUT_PULLUP);
  pinMode(PULS, OUTPUT);

pinMode(LEFT, INPUT_PULLUP);
  pinMode(RIGHT, INPUT_PULLUP);
}

void loop()
{
  digitalWrite(EN, 0);

while (1)
  {
    if (digitalRead(LEFT) == 0)
    {
      digitalWrite(DIR, 0);
      digitalWrite(PULS, 0);
      digitalWrite(PULS, 1);
    }

if (digitalRead(RIGHT) == 0)
    {
      digitalWrite(DIR, 1);
      digitalWrite(PULS, 0);
      digitalWrite(PULS, 1);
    }
  }
}

Enable yi ters kullanıyor olabilirsin. İlk başta ena bağlantısı yapma.

Ena ters mantık çalışır. Sinyal verirsen sürücü disable olur.

Kurulum şu şekilde

IMG_20221026_200114.jpg

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back