Turkiye'deki firmalar da wafer satiyormus. Ustelik site fiyatlari dogruysa alinabilecek kadar da ucuz.

Mikrodalga firininin magnetronunu soksek kucuk malzemelerin metal kaplamasinda kullanabilirmiyiz?

Mikrodalga firininin magnetronunu soksek kucuk malzemelerin metal kaplamasinda kullanabilirmiyiz?
magnetron 2.4 ghz bandında yüksek güçlü elektromanyetik dalga üretiyor.

metalik kaplama için düşük basınç altında bir metali kaynama ısısına getirip oluşan serbest atomları ya elektrik ya da manyetik alan ile bir yöne doğru hızlandırmak gerekiyor. yani iki sistem çok farklı işler yapıyorlar.

magnetronda rezonans kaviteleri var yüksek voltaj verince uyarılıp radyo dalgası üretiyor sadece. gene düşük vakum ve kaplanacak metali ısıtan-iyonize eden veya plazma haline getiren bir sistem daha olmalı.

magnetron sputter varmış ama bu çok daha kompleks bir sisteme benziyor. yanlış anlamadıysam yüksek rf enerji ile metali plasma formuna sokuyor.

aslında doğru teknik çinlilerin bu işi öğrendiği gibi yapmaktı. 80'lerde çinde ucuz diye bir sürü amerikan yarıiletken fabrikası kuruldu. tabi sadece ucuz diye değil bu fabrikalar çevresel ve insanı riskleri amerikada kabul ettiremezlerdi.

15-20 sene içinde bu fabrikalar artık amerikalılar için anlamlı olmadığında fabrikaları çinlilere devrettiler.
çin bu iş için epey bedel ödedi ama 20 sene sonunda elinde eski de olsa hala işleyen ve çinli mühendislerin işletebildiği yarıiletken fabrikaları oldu. 2000 yılından sonra da adım adım ilerleterek bu günlere geldi.
80 lerde veya biraz daha önce bizim kapımızı 2 kere çalmışlar. Sabrı olanlar ve merak edenler Youtube'a Duran Leblebici yazabilir.
Kendisi Türkiye'ye yarı iletken teknlojisini ve mikroelektronik kavramını getiren kişidir.
Youtube içinde 1 veya 2 tane söyleşi videosu var. İzleyince neden ülkece salak ya da liyakatsiz olduğumuz ortaya çıkıyor.

Gelgelelim Türkiye'de neden zamanında bu fabrikalar açılmamış sebebi:
1) Kardeşim oy birliği lazım oy çokluğu değil açamazsınız diyen siyasetçiler.
2) Kardeşim bu ülkede sadece devlet altın ithal edebilir siz hayrola çip mip altın lazımmış size yok yaaa. diyen siyasetçiler.

Bir ülkedeki siyasetçiler okumamış zenginler veya zengin olduğu için okuyan insanlar olduğu sürece burnunun boktan kurtulamayacağını düşünüyorum. Madem karstaki adam okul okuyup doktor, mühendis, akademisyen, asker, polis, öğretmen olabiliyor evet. Öyle bir sistem olmalı bu insanlar ne siyasetten iğrensin ne de siyasetçi olmaları yönünde önünde maddi manevi engeller olsun.

Yuksek DC voltaj altında sadece ıletken malzemeler kaplanabılıyormuş.
RF ıle plazma olusturulursa yalıtkanlar da kaplanabılıyormus.

DC plasma ıle ıslem hızlı oluyormus. RF ıle yavas fakat cok daha ıyı oluyormus.

Forum istatistikleri

Konular
7,328
Üyeler
2,968
Son üye
ahmetees

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back