UPS ile araba aküsü kullanmak

Foruma hoş geldin. Ücretlik bir durum yok, gereken güçte bir UPS alıyorsun. Sonra da içindeki aküleri söküp onların yerine araba aküsü takıyorsun, o kadar. Ama tabi burada standart uyarımı yapayım. Elektrikten hiç anlamıyorsan, ciddi çarpılma ve ölüm tehlikesi var. Akülerin yönlerini doğru takmazsan devasa ark oluşabilir ve yangın çıkarabilir. Elektrikten anlayan birisini bulup bu mesajda yazdığımı okutursan yapılması gerekeni anlar zaten ve yapar.
Bu aslinda cok dogru bir yontem degil. UPS'ler genelde akunun dayanim suresi kadar calisacagi hesaplanip sogutma cozumleri de oyle tasarlaniyor. Yani UPS'in uzerinde yarim saat dayanan 20A aku yerine 200A aku takarim, 5 saat calisir deyince sorun olusabiliyor. Bunun yerine sarj devresi, aku ve inverterden olusan bir cozum cok daha saglikli olur. Henuz bir sey almamis. Boyle bir cozum uretmesi yerinde bence.

Online UPS'ler için konuşursak, UPS'lerde verilen çalışma süresi, akünün kapasitesi düşünülerek veriliyor, ne kadar süre ısınmadan çalışacağına göre değil. UPS'in termal tasarımı, anma gücüne göre yapılır. Zaten online UPS, sürekli devrededir. Hem birinci inverter, hem ikinci inverter, gece gündüz, yıllarca çalışır. Ayrıca sensörlerle ısı ve diğer çalışma parametreleri sürekli takip edilir ve bir olumsuzluk algılanırsa UPS kendini korumaya alır.

Asıl inverter ile sorun yaşanır, çünkü pazarlama sloganlarının gerçekle hiçbir alakası olmuyor. Adamlar otomobil için 3000 W lık inverter satıyor. Ne kadar koruma önlemi var, ne kadar süre sürekli çalışabilir, hiç birisi belli değildir.

Bu konu şu sıralar benim de ilgimi çekiyor çünkü evdeki UPS belirsiz zamanlarda kapanıyor.

Benim anladığım, iyi bir inverter tercih edilirse durum değişebilir doğru mu?

Araç için 3000 W diye pazarlanan değilde, güneş paneli kurulumunda kullanılan kaliteli bir inverter alınsa daha iyi bir çözüm olur mu?

Bu konu şu sıralar benim de ilgimi çekiyor çünkü evdeki UPS belirsiz zamanlarda kapanıyor.

Benim anladığım, iyi bir inverter tercih edilirse durum değişebilir doğru mu?

Araç için 3000 W diye pazarlanan değilde, güneş paneli kurulumunda kullanılan kaliteli bir inverter alınsa daha iyi bir çözüm olur mu?
PC icin kullanilacaksa buraya yatirim yapmadan once PC'yi guncellemek, mumkunse notebooka gecmek cok daha mantikli. Mesela hem @taydin hocam hem benim UPS vb alip PC'yi calistirmaya calismamiz cok mantiksiz. Bende 2. nesil i5, onda da 2. nesil i7 islemci var. Bunlar cok eski ve cok guc harcayan islemciler. Boyle bir PC'yi 5 saat ayakta tutacak UPS icin harcayacaginiz paraya gidip 10. nesil ve ustunde bir i3 notebook alsaniz cok daha hizli makineniz olacak. Bunlarin bataryalari da 5+ falan calisiyor. Ben sistem guncellemek yerine bunu yapacagim ornegin. Tabii bu sene zor, ulke tamamen batmazsa seneye artik.

Gerci yirtacagiz gibi. IMF 35 milyar vermeyi vaad etmis.

Bence buradaki olay çok daha farklı. Birincisi evden çalıştığım için monitörü ile birlikte bilgisayarların, işlerin devamı için açık kalması gerekiyor. İkincisi bütün bu ekipmanları korumaya yardımcı bir düzenek kuruyoruz. Ayrıca elektronik ekipmanlar da var. Zaten hali hazırda Mac Pro notebook var. Senin düşündüğün gibi olsaydı başka bir şeye gerek olmazdı.

Bence buradaki olay çok daha farklı. Birincisi evden çalıştığım için monitörü ile birlikte bilgisayarların, işlerin devamı için açık kalması gerekiyor. İkincisi bütün bu ekipmanları korumaya yardımcı bir düzenek kuruyoruz. Ayrıca elektronik ekipmanlar da var. Zaten hali hazırda Mac Pro notebook var. Senin düşündüğün gibi olsaydı başka bir şeye gerek olmazdı.
Konuyu acan arkadas PC icin kullanacagini belirtmis. ;)

Bende 2. nesil i5, onda da 2. nesil i7 islemci var.

Valla benim I7-2600K yı sürekli emekli edeyim deyip duruyorum, ama işe yarıyor hala, kendimi yeni bilgisayar konusunda ikna edemedim :) Yeni bilgisayar toplarsam şöyle bol çekirdeki bir Intel alırım herhalde. Linux makinada i7-5960X var. 8 çekirdek 16 thread. Normalde 3 GHz de çalışıyor ama yerine göre 4.4 GHz e turbo yapıyor. Fiyatları da düşmüştür, onunla bir sistem toplayabilirim. En son işlemci araştırdığım zaman 10 sene öncesi, son teknolojileri bilimiyorum, ben baktığım zamanlarda AMD ekonomik çözüm idi, performans değil. Ama bugün durum değişmiş olabilir.

Ben eski bilgisayarımı monitörüyle beraber 250W modifiye sinüs inverter ve araba aküsüyle çalıştırıyordum, 10 yılı geçmiştir, athlon 3000 tek çekirdek bir makineydi. Normalde şebekeyle çalışırken kesinti anında röle ile hali hazırda açık olan invertere geçiş yapacak şekilde bir analog devre kurmuştum. Yanlış hatırlamıyorsam iki saatten fazla çalışıyordu. Sistem kesintisiz çalışıyordu. Sonraları aküyü şarj ettiğim mosfet yandı ve aküye 18V verdi, akü öldü, bu arada da inverter de yandı :) . Projeyi güncellemek yerine dağıttım.

Elektronik cihazların çalışmasında modifiye sinüs olmasının bir olumsuzluğunu görmedim. Güç kaynaklarının ömrünü kısaltıyor mudur? Daha düzgün çalışan bir sistem kurmak var aklımda.

Valla benim I7-2600K yı sürekli emekli edeyim deyip duruyorum, ama işe yarıyor hala, kendimi yeni bilgisayar konusunda ikna edemedim :) Yeni bilgisayar toplarsam şöyle bol çekirdeki bir Intel alırım herhalde. Linux makinada i7-5960X var. 8 çekirdek 16 thread. Normalde 3 GHz de çalışıyor ama yerine göre 4.4 GHz e turbo yapıyor. Fiyatları da düşmüştür, onunla bir sistem toplayabilirim. En son işlemci araştırdığım zaman 10 sene öncesi, son teknolojileri bilimiyorum, ben baktığım zamanlarda AMD ekonomik çözüm idi, performans değil. Ama bugün durum değişmiş olabilir.
Valla ben artik PC falan toplamayi hic dusunmuyorum. Cunku baktim RAM eklemek ve disk degistirmek disinda hic bir guncelleme yapmiyorum bari alirsam notebook alayim diyorum. Tabii ultralite olup ram ve disk dahi degistirtmeyenlerden degil. En azindan onlar olsun. Hem tasinma kolayligi hem elektrik kesintilerinde callismaya devam etmesi yuzunden notebook agir basiyor. AMD ile Intel islemciler kafa kafaya gibi bir sey. Orada anakart ve RAM tarafinda AMD ucuz oldugu icin tercih ediliyor. Intelin hem anakartlari cok pahali hem DDR5 zorlamasi var. AMD'de hala DDR4 destegi ve ucuz anakart bulunabiliyor. Yine de notebook ilk tercihim olur.

Geçen gün bizim elektrik idaresi gene duyuru yaptı. 9:00 ila 17:00 arasında elektriği keseceğiz diye :temkinli1: Sabah 8:50 elektriği kestiler. Bizim de buz dolabında bozulmasını istemediğimiz şeyler var. Bilgisayarları kapattım. Buz dolabını ve kombiyi bağladım UPS'e.

Öğleden sonra 2:30 a kadar dayandı ve sonra bitme alarmı geldi. Daha önceki testte yanlış hatırlamıyorsam 9 saat çalıştırmıştı benim linux bilgisayarı. Şimdi buzdolabı ve kombiyi 6 saat gibi çalıştırdı. Araba akülerinin performansı gerçekten azalmaya başlamış. Böyle sabit uygulamalar için araba akülerinin uygun olmadığı konusunda uyarılmıştım. Ama gene de iki yıl geçti ve tek bilgisayarın çektiği enerjiyi 6 saat verebiliyor, çok büyük bir kayıp değil.

Acaba aküleri ve UPS'i yan odada açıkta bir yere koysam, aküleri de birkaç günde bir şöyle güzelce sallasam araba akülerini maksimum verim ile kullanabilir miyim?

Aslında en iyi çözüm LiFePo akü kullanmak ama benim UPS de onları şarj edemez. Harici şarj devresi lazım, onu da UPS ile entegre etmek uzun uğraş. 3 kVA bir inverter tasarlayıp kendi UPS'imi yapmak istiyorum ...

araba aküleri basit bir teknoloji kaliteye bağlı olarak zamanla levhalar üzerinde bir oksit tabakası oluşuyor. normalde otomobilde ilk birkaç dakikayı çıkarıp marşı da basıyorsa akünün kapasite kaybettiğini fark etmiyoruz bile. ancak iç direnci marş akımını karşılamıyorsa aküyü değiştirmek gerekiyor. aslında gerçek kapasite ile pek bir işimiz yok.

çok uzun süreli kesintiler oluyormuş. bizim burada haftada 1 veya daha seyrek gece 4 ile 6 arası arada bir kesinti oluyor. herhalde planlı bakım çalışmaları diye düşünüyorum. bunun dışında çok uzun yıllardır gündüz kesinti hatırlamıyorum.

Elektrigi 8 saat kesmek, is bilmemezlik mi teknoloji eksikligi mi? ne olursa olsun hic bu cag a yakismiyor.

Acaba aküleri ve UPS'i yan odada açıkta bir yere koysam, aküleri de birkaç günde bir şöyle güzelce sallasam araba akülerini maksimum verim ile kullanabilir miyim?
@sedat abi bir aku sarj cihazindan bahsetmisti, akuye bagliyorsun onu oyle tutuyorsun, muthis bir sey demisti. Desulfat isi de yapiyor felan dedi. Aradim bulamadim.

Elektrigi 8 saat kesmek, is bilmemezlik mi teknoloji eksikligi mi? ne olursa olsun hic bu cag a yakismiyor.

@sedat abi bir aku sarj cihazindan bahsetmisti, akuye bagliyorsun onu oyle tutuyorsun, muthis bir sey demisti. Desulfat isi de yapiyor felan dedi. Aradim bulamadim.
vaktinde küçük seçilmiş trafo sıcak hava da hiç dayanmaz, veya trafo doğru üretilmedi devamlı kademe ayarı istiyor.

Veya akıllarına şimdi geldi buchholz rölesi bağlamak bağladıktan sonra açıyorsa röle vay hallerine 8 saat kesinti bile az olmuş o bölgede çalışan bir teknisyen ile konuşmak lazım ne buraların derdi diye benim tahminim trafo küçük kalıyor

taydin abi bu dertten forumda baya bir zaman once den bahsetmeye baslamisti, hatta onun icin ups e araba akusu felan bagladi, elektrik zirt birt uzun sure kesiliyordu orada.

Bu trafolardan cok miktarda olmali, ya da o bolge o kadar hizli gelisiyor ki cekilen yuk cok fazlalasti bunlarin yaptigi hic is e yaramiyor olabilir. Ne kalitesiz isler gorup duruyoruz :dehset1: , ne zaman anlayacakalr kalitenin onemini anlamadim gitti.

Uzun zamandır kesintiler böyle burada. Belki de İzmir'deki olaydan sonra sorumlular tırstı ve aynı sorunun olduğu yerleri tamir etmeye çalışıyorlar :)

Aküleri yan odaya alıp bir süre çalkalayarak kullanacağım aküleri. Ama eğer bütün gün süren kesintiler devam ederse, durağan olarak çalışmaya optimize edilmiş aküler almam gerekecek herhalde.

Calkalama konusunun gercekten bilimsel bir yani yok diye biliyordum ben abi, araba en nihayatinde 5 yil calistiriyor olsada ilk calistirma aninda akim i duzgunce saglayabilir, ama kapasitesi 2 yil sonra illaki dusmus olmalidir.

NOCO 5 te repair mod varmis. Ben aldim deneyecem.

NOCO 5 geldi, simdi soyle bir denemem olacak,

Akuyu 14 volt a KORAD la sarj edecem. Sonra 9 volt sinir olmak kaydiyla kac mAh var onu olcecem. Bunu RIGOL 3021 le yapacam, artik nasil yapacam bakacaz,

Sonra sarj i NOCO5 in normal modu ile yapip bir iki gun bagli tutucam. Sonra yine mAh olcumu.

Sonra NOCO5 in Repair mod u ile bir sarj yapip , onun mAh ini olcecem. kac gun surer bilmem ama bitirince hepsini buraya yazarim.

Varsa fantazisi olan yazsin, yaparim. :gulus2:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back