UPS ile araba aküsü kullanmak

içlerinde bms var, 12.8v boş 14.4v full oluyorlar (4 seri hücre var 3.2-3.6v aralığında kullanılıyor). tamamen aynı değilse de dahili bms olduğu için çok kırılgan değillerdir diye düşünüyorum.

Tamamen kurşunlu akü gibi davranıp, aynı şekilde şarj edilebiliyor mu bu lifepo4 aküler?
LiFePO4 akuleri seri baglamak mumkun tabii ama sarj icin yine her birine dengeleyici takmak lazim. Biri once sarj olurda digerine asiri voltaj verirse bozmasin BMS'yi. Ama en mantiklisi istenilen voltaja ve akima gore bir tane yaptirmak. 72V - 100A icin 32700 boyutundaki 6.000 mA'lik pillerden 360 tanesini 20S-16P bagliyorlar. Kursun akulere gore cok hafif ama. 50 -60 Kg falan. BMS kendi kontrol ediyor herseyi. Kucuk akulu Cin arabalari icin bakmistim boyle bir aku fiyatina. 65K TL istiyorlar.

Dün elektrikler gene uzun süre kesildi ve benim araba aküleri sadece 45 dakika dayandı. Ben de akülerin durumunu incelemeye karar verdim.

UPS'i bypass moda aldım ve aküleri UPS'ten ayırdım. 84.6V 6A ile şarja bağladım. Voltajları da takip ettim. 5 tane akü 14.1 V civarında iken, bir tanesi 12V gibi idi. Onu söküp geri kalan 5 aküyü 72V 6A ile şarja bağladım. Sonra bir tanesi daha 12V civarına indi. Onu da ayırdım.

Bu arada akülerin aşırı ısındığını farkettim. Akü gövdeleri 70 °C gibi idi! Hemen şarjı kestim, camları açtım ve aküleri tamamen ayırdım. Yarım saat geçti, akülerin boştaki voltajları 13V gibi. Ama hala bütün aküler sıcak. Bunun anlamı, aküler şarj tutuyor, ama hepsinde kısmi kısa devre var ve kendiliğinden deşarj oluyorlar.

Bu şartlar altında bu aküleri olması gerektiği gibi şarj etmek mümkün değil, çünkü aşırı ısınıyorlar, tehlike yaratıyorlar. UPS'in kendi şarj kartı sadece 1A verdiği için mevcut sorunlar ortaya çıkamadı. Ama 6A ile şarj edince akülerin hepsinin artık kullanılamaz hale geldiği ortaya çıktı.

Bunların yerine 3 tane 24V 25A VRLA akü alacağım bakalım, bunlarda durum nasıl olacak göreceğiz.

Dün elektrikler gene uzun süre kesildi ve benim araba aküleri sadece 45 dakika dayandı. Ben de akülerin durumunu incelemeye karar verdim.

UPS'i bypass moda aldım ve aküleri UPS'ten ayırdım. 84.6V 6A ile şarja bağladım. Voltajları da takip ettim. 5 tane akü 14.1 V civarında iken, bir tanesi 12V gibi idi. Onu söküp geri kalan 5 aküyü 72V 6A ile şarja bağladım. Sonra bir tanesi daha 12V civarına indi. Onu da ayırdım.

Bu arada akülerin aşırı ısındığını farkettim. Akü gövdeleri 70 °C gibi idi! Hemen şarjı kestim, camları açtım ve aküleri tamamen ayırdım. Yarım saat geçti, akülerin boştaki voltajları 13V gibi. Ama hala bütün aküler sıcak. Bunun anlamı, aküler şarj tutuyor, ama hepsinde kısmi kısa devre var ve kendiliğinden deşarj oluyorlar.

Bu şartlar altında bu aküleri olması gerektiği gibi şarj etmek mümkün değil, çünkü aşırı ısınıyorlar, tehlike yaratıyorlar. UPS'in kendi şarj kartı sadece 1A verdiği için mevcut sorunlar ortaya çıkamadı. Ama 6A ile şarj edince akülerin hepsinin artık kullanılamaz hale geldiği ortaya çıktı.

Bunların yerine 3 tane 24V 25A VRLA akü alacağım bakalım, bunlarda durum nasıl olacak göreceğiz.
Akuleri degistirmeniz kalici cozum olmayacak. Akulerin ic direncleri farkli diye kisa sure sonra yine patlayacak bir tanesi. Her aku icin akilli sarj kesici takmaniz lazim. BMS gibi davranacak boylece. Aku ayarlanan sarj voltajina ulasinca daha fazla sarj edilmeyip akim devrenin uzerinden bypass edilecek.

Orbus 12V 18Ah aldım. 24V akü bulmak daha zor, ve araştırdığıma göre zaten genelde içinde iki tane 12V oluyormuş. Bari dışarıda olsun 12V lar da takip edebileyim.

1778862928739.png

Hepsi mi 70 dereceye çıktı Timur Hocam? Kaç Amper akımla şarj etmiştiniz? Unit in akü için direnci ölçmek için uygun fiyatlı bir cihazı var. Çok iş görüyor tavsiye ederim.

Evet hepsi 70 dereceye çıktı. 6 A ile şarj etmiştim. Hatta şu anda akülerin hepsi kapının önünde duruyor ve hala sıcak. Reaktör çekirdeği gibi ...

Evet hepsi 70 dereceye çıktı. 6 A ile şarj etmiştim. Hatta şu anda akülerin hepsi kapının önünde duruyor ve hala sıcak. Reaktör çekirdeği gibi ...
Söylediğiniz gibi içerde kısa devre ya da plaka dökülmesi veya sülfatlaşma gibi durumlar var gibi duruyor. Hücrelerden birinde arıza varsa diğerlerinde gerilimin dengesiz olmasına o da akünün kaynayıp ısınmasına sebep olmuş olabilir. Geçmiş olsun.

Ben 12 volt 20 Ah aküyü 60 wattlık güneş paneli ile şarj ediyorum.
1000 wattlık sinus inverter ile 50 watt tv ve 10 watt led aydınlatmayı çalıştırıyorum sadece. :)

Su arıtma cihazını bağlamam lazım.
Elektrikler kesilmeyince boş duruyor.

Yazıları baştan başlıyarak hepsini okumadım. Bu nedenle belki tekrar olacaktır:
Araba aküler ile UPS sadece birkaç saniye içinde jeneratör devreye girecekse kullanılır.
Araba aküler kısa bir sürede yüksek akım verme ve hemen ardından şarj edilmek üzere tasarlanmış. Bu nedenle onların kurşun plakeleri UPS akülere göre çok daha ince ve parmaklık şeklinde (yüzeyi artırmak için). Sürekli ve uzun süre deşarj olduklarında bu plakeler dökülmeye başlıyorlar ve dibinde birikip plakeler arasında kısa devre yaratıyorlar.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
9,161
Üyeler
3,725
Son üye
Acquila

Son kaynaklar

Back