Mikro Step
Kıdemli Üye
- Katılım
- 25 Eylül 2022
- Mesajlar
- 5,898
Youtubeda bir Turk kahvesi videosu izledim (Yukarida ekledigim video). Gastroloji egitimi almis videodaki kisi kahve pisirimi konusunda cok guzel bilgiler verdi.
Sicakligin ve cezvenin oneminden bahssetti.
Silindirik cezvelerde ve buyuk cezvelerde tek fincanlik kahve guzel olmuyor. Sebebi fizik kuralinda gizliymis, hic aklima gelmezmis.
Isinan sudaki konveksiyon harekette isinan su yukselirken yukaridaki gorece daha soguk su, cezve dibine hareket ediyor. Bu esnada yukaridaki kopugun bu su hareketi ile cezvenin alt tarafina hareket etmemesi gerekiyor. Alabora olmamali, hep yukarida kalmali.
Bu durum, neden her cezvede yapilan kahvenin lezzetli olmadigini acikliyor.
Guzel kahvedeki sir, kremamsi kahve kopugunde gizli.
Iste bu yuzden Turk kahvesi icin uretilen cezvelerin alti genis ustu dar daha sonra tekrar genis oluyormus.
Izleyicilerden birisi yukaridaki videoma guzel bir yorum yapmis.
Guzel kahve yaptigini dusundugun cezvede kahve yaparken su sicakliginin zaman grafigini cikart der. Daha sonra diger cezvelerle karsilastirirsin ya da kendi isiticinda bu sicaklik zaman grafigine uyarsin.
Bu durumda kahve makinesi yapacaksam iki seye dikkat etmem gerekecek.
Sudaki konveksiyon hareketi yonlendirebilmeliyim.
Sudaki sicaklik zaman grafigini kontrol altinda tutmaliyim.
Haaa bu arada pisen kahveye mudahale edilmemesi gerekiyor. Cezvede pisirirdigim kahveye mudahale etmiyorum. Fakat videoda isiticiyi surekli kasik gibi salladim. Bu da kopuk yapisini bozdu.
Sicakligin ve cezvenin oneminden bahssetti.
Silindirik cezvelerde ve buyuk cezvelerde tek fincanlik kahve guzel olmuyor. Sebebi fizik kuralinda gizliymis, hic aklima gelmezmis.
Isinan sudaki konveksiyon harekette isinan su yukselirken yukaridaki gorece daha soguk su, cezve dibine hareket ediyor. Bu esnada yukaridaki kopugun bu su hareketi ile cezvenin alt tarafina hareket etmemesi gerekiyor. Alabora olmamali, hep yukarida kalmali.
Bu durum, neden her cezvede yapilan kahvenin lezzetli olmadigini acikliyor.
Guzel kahvedeki sir, kremamsi kahve kopugunde gizli.
Iste bu yuzden Turk kahvesi icin uretilen cezvelerin alti genis ustu dar daha sonra tekrar genis oluyormus.
Izleyicilerden birisi yukaridaki videoma guzel bir yorum yapmis.
Guzel kahve yaptigini dusundugun cezvede kahve yaparken su sicakliginin zaman grafigini cikart der. Daha sonra diger cezvelerle karsilastirirsin ya da kendi isiticinda bu sicaklik zaman grafigine uyarsin.
Bu durumda kahve makinesi yapacaksam iki seye dikkat etmem gerekecek.
Sudaki konveksiyon hareketi yonlendirebilmeliyim.
Sudaki sicaklik zaman grafigini kontrol altinda tutmaliyim.
Haaa bu arada pisen kahveye mudahale edilmemesi gerekiyor. Cezvede pisirirdigim kahveye mudahale etmiyorum. Fakat videoda isiticiyi surekli kasik gibi salladim. Bu da kopuk yapisini bozdu.
Son düzenleme: