v60 kahve demleme sistemi

Youtubeda bir Turk kahvesi videosu izledim (Yukarida ekledigim video). Gastroloji egitimi almis videodaki kisi kahve pisirimi konusunda cok guzel bilgiler verdi.

Sicakligin ve cezvenin oneminden bahssetti.

Silindirik cezvelerde ve buyuk cezvelerde tek fincanlik kahve guzel olmuyor. Sebebi fizik kuralinda gizliymis, hic aklima gelmezmis.

Isinan sudaki konveksiyon harekette isinan su yukselirken yukaridaki gorece daha soguk su, cezve dibine hareket ediyor. Bu esnada yukaridaki kopugun bu su hareketi ile cezvenin alt tarafina hareket etmemesi gerekiyor. Alabora olmamali, hep yukarida kalmali.

Bu durum, neden her cezvede yapilan kahvenin lezzetli olmadigini acikliyor.

Guzel kahvedeki sir, kremamsi kahve kopugunde gizli.

Iste bu yuzden Turk kahvesi icin uretilen cezvelerin alti genis ustu dar daha sonra tekrar genis oluyormus.

Izleyicilerden birisi yukaridaki videoma guzel bir yorum yapmis.

Guzel kahve yaptigini dusundugun cezvede kahve yaparken su sicakliginin zaman grafigini cikart der. Daha sonra diger cezvelerle karsilastirirsin ya da kendi isiticinda bu sicaklik zaman grafigine uyarsin.

Bu durumda kahve makinesi yapacaksam iki seye dikkat etmem gerekecek.

Sudaki konveksiyon hareketi yonlendirebilmeliyim.
Sudaki sicaklik zaman grafigini kontrol altinda tutmaliyim.

Haaa bu arada pisen kahveye mudahale edilmemesi gerekiyor. Cezvede pisirirdigim kahveye mudahale etmiyorum. Fakat videoda isiticiyi surekli kasik gibi salladim. Bu da kopuk yapisini bozdu.
 
Son düzenleme:
Varsa dünyada bir ismi bilmiyorum. Yahudiler böyle yapıyor dediler ama aslını bilmiyorum. Bu konuda kültürü olanlar ismini söyleyebilirse memnun olurum.

immersiyon tekniğidir. Kahveyi suyla buluştırup bir süre bekledikten sonra süzmek. Fakat bu yöntemde kalın çekim kahve kullanılır. Türk kahvesi inceliğinde kahve kullanılmaz.

Pudra kıvamında incelik sadece türk kahvesi için gereklidir.

Immersion: Öğütülmüş kahve belirli bir süre boyunca tamamen suyun içinde tutularak demlenir.
Infusion: Filtre içindeki öğütülmüş kahve yatağının üzerinden kesintisiz sıcak su akışı sağlanarak demleme gerçekleştirilir.

 
Son düzenleme:
Bir seyin gercekten zarar vermesi icin zararlinin vucuda ne kadar ve ne siklikta alindigi onemli.
 
Bir internet sitesinden çekirdek kahve aldım. Daha önceden elimde biraz da Starbuck'ın kenyası duruyor. İkisi ile de v60 demleme yapıyorum, ama Starbuck'un kahvesinin tadını diğer çekirdek kahvede alamıyorum. Almaya çalışıyorum çünkü youtube'da herkesin v60 ile demlediği kahveye çok benziyor internetten aldığım kahve, fiyatı da Starbuck çekirdeğinden daha ucuz.

Starbucks kayvesinde fil boku izine rastlandı diye bir söylenti var. Artık ya ben fil boku tadına iyice alıştım, yada bu uygun fiyatlı satılan çekirdekler bayat. Anlamadım gitti :bilmem3:
 
Kuvvet versin diye bir miktar robusta çekirdek eklenir. Asıl kuvvet ondadır. 2 kat kafein içerir. Lezzet için arabica çekirdek bulunur. Kısaca starbugs harman yapmıştır. Filli olan kahve pahalı bir şeydir. Öyle ulu orta ziyan etmezler

 
Starbucks ın harman kahveleri de var. Mesela House Blend vs. Ama ben spesifik olarak Kenya kullanıyorum. Sanki starbuck'ın çekirdeği daha yağlı, daha nemli. Çok güçlü bir kokusu ve tadı var. El değirmeni ile neredeyse sıfır dirençle öğütüyorum. Ama diğer kayvenin çekirdekleri kuru, zor öğütülüyor ve poşetini açınca çok az bir koku çıkıyor. Benim tahminim, fazla bir sürümü olmadığı için kahvelerin genelde bayat olduğu. Neyse elimdeki şu 250 gr lık torbayı bitireyim, artık Starbucks a devam edeceğim herhalde.

Espresso Perfetto diye bir dükkan var Beykoz'da. Birgün oraya gidip hem espresso makinası bakacağım hem de onların filtre kahve çekirdeklerini deneyeceğim. Belki onlardaki daha tazedir.
 
Aslinda madem "Turk Kahvesi" adiyla dunyada taninmis bir kahvemiz var, o zaman lezzetli Turk Kahvesi yapimina ait sicaklik zaman grafiginin duyurulmasi lazim.

Acaba lehimleme grafigi gibi Turk kahvesi pisirme grafigi cizilmis midir?
 
Benim türk kahvesi seti de var, o da full manuel :)

1702572539315.jpeg



Prosedür de şu

 
Kahve yapma taktikleri hakkında yazıyorum.

Kahve kağıdını kahveyi koymadan önce mutlaka yıkayın; bir kez sıcak su dökebilirsiniz, bu kağıttaki aromayı alır götürür.

Aşırı sıcak su kullanmaktan kaçının, kahve yanabilir.

Ben Tchibo'nun kağıdını ve kahvesini kullanıyorum, filtre işleminde diğer markaları denedim, hoşuma gitmediler.

Evde kağıt kahve varsa yapabilirsiniz, hatta kağıdı kendiniz de yapabilirsiniz.

Favorim Türk kahvesi ve emeğin her şeyi güzelleştirdiğini düşünüyorum.
 
Kahve yapma taktikleri hakkında yazıyorum.

Kahve kağıdını kahveyi koymadan önce mutlaka yıkayın; bir kez sıcak su dökebilirsiniz, bu kağıttaki aromayı alır götürür.

Aşırı sıcak su kullanmaktan kaçının, kahve yanabilir.

Ben Tchibo'nun kağıdını ve kahvesini kullanıyorum, filtre işleminde diğer markaları denedim, hoşuma gitmediler.

Evde kağıt kahve varsa yapabilirsiniz, hatta kağıdı kendiniz de yapabilirsiniz.

Favorim Türk kahvesi ve emeğin her şeyi güzelleştirdiğini düşünüyorum.

Bu kağıt yapma konusunu açabilir misiniz?
 

Kahve ile olan bütün ilgim bu videodan ibaret.

Kendi alanında 90dan gol yemek böyle bir şey olsa gerek.


Bu anime de kahve tutkunlarını anlatıyor.
 
Bu kağıt yapma konusunu açabilir misiniz?
Bayat kahve ile yazısız baskısız a4 leri ıslatın, kurumaya bırakın daha sonra fırın ya da ütü ile deforme edin.

Ben denemedim "DIY coffee filter paper" diye bakın bir çok örnek var.
 
Bayat kahve ile yazısız baskısız a4 leri ıslatın, kurumaya bırakın daha sonra fırın ya da ütü ile deforme edin.

Ben denemedim "DIY coffee filter paper" diye bakın bir çok örnek var.

Bu is için standart a4 kağıdı uygun görmüyorum. O kağıdın beyazlatilmasi filan bir sürü kimyasal kullanılıyor. Her ne kadar kahve ile ıslatıp işlemden geçirmek ne kadar çözüm bilemedim.
 
Bugun elektrikli cezveyi actim ve bir dimmer devresi kurup denedim. Makinanin gucu dustu. Eskiye gore 1 fincanlik Turk Kahvesi pisirimi daha uzun surdu ve kahvenin tadi sanki daha iyi oldu. Belki de psikolojiktir.

1702737917972.png
 
Bugun elektrikli cezveyi actim ve bir dimmer devresi kurup denedim. Makinanin gucu dustu. Eskiye gore 1 fincanlik Turk Kahvesi pisirimi daha uzun surdu ve kahvenin tadi sanki daha iyi oldu. Belki de psikolojiktir.

27635 eklentisine bak
Turk kahvesi zaten kisik ateste, uzun surede demlene demlene pisirilir. Su kaynadigi anda atesten cekilir. Kaynamasina izin verilmez.

 
Aslinda dimmer degil de MCU ile bir devre tasarlamak lazim.

Gozlemledigim kadariyla sistem on yapildiginda sudan gelen cozurtu sesinin baslamasi gecikti. Fakat sudan ses gelmeye baslayip fokurdama sesinin duyulmasina kadar olan surede sanki cok gecikme olmadi. Sanki diyorum cunku olcum yapmadim.

Cihazda modifikasyon yapmadan once kahve pisirirken cikan ses beliginlestiginde cihazi dugmesinden kapatip bir 5 sn bekleyip ardindan tekrar cihazi calistirarak pisim suresini kontrol altinda tutmaya calisiyordum. Boyle yaptigimda kahve tadi daha guzel oluyordu.

Gucu faz acisini ayarlayarak kissam bile sicaklik belli bir degere ulastiktan sonra gucu tamamen kesip kahveyi 5 sn kadar bu sicak suda bekletip sonrasinda isitmak elde edilecek kahve lezzeti acisindan iyi olur diye dusunuyorum.
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Mesajlar
118,748
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top