Bu akünün, kısa süreler için yüksek güç verebildiği belirtiliyor. Ben de 10 hr rate kapasitesini ölçtüm. Önce datasheet'te belirtildiği gibi 13.65 V ile şarj ettim. Şarj akımını 0.7 A yaptım ve akım 50 mA civarına düşünce şarjın tamamlandığını varsaydım.
Sonra da elektronik yükün pil programını kullanarak, toplam voltaj 10.8 V a düşene kadar veya 10 saat geçene kadar 0.7 A akım çektim. Yani tahmini anma kapasitesinin 10 da birini çektim ve hücre voltajının da 1.8 V a düşmesini veya 10 saat geçmesini sağladım. 10 saat dolmadan akünün voltajı 10.8 V a düştü ve o ana kadarki kapasite de 5.835 Ah olarak ölçüldü.
Datasheet'te bir de 20 hr rate capacity verisi var. Bu da 20 saat, anma kapasitesinin 20 de birini çekerek yapılıyor ve hücre voltajının 1.75 V a düşme kriteri belirtiliyor.
Bu akü için bir kapasite belirtilmemiş, ama mesela 12V 7 Ah olan bir akünün kapasitesi hangi kriterlere göre belirtiliyor? 10 hr rate discharge mı yoksa 20 hr rate discharge mı? Ve hücre kesim voltajı ne alınıyor? Yuasa datasheet'teki gibi 10 hr için 1.8V, 20 hr için 1.75V mu?