X ve Y sınıfı kondansatōrler

posta

Kıdemli Üye
Katılım
23 Kasım 2020
Mesajlar
1,077
Smps ler de de kullanılan; ilginç bir yapı tekniği olan , X ve Y sınıfı kondansatōrler hakkında, yazıyı okuyanların da, bilgi sahibi olması açısından neler yazmak istersiniz?
 
Son düzenleme:
Bunları özel yapan, güvenli çalışma parametreleri aşıldığında ne şekilde arızalandıklarının belli olması. X kapasitör kısa devre şeklinde arızalanır, Y kapasitör açık devre şeklinde arızalanır.

Standart kapasitörlerde üretici, arızanın ne şekilde olacağı ile ilgili bir garanti vermemektedir.
 
@taydin üstad; kısaca açıklamış, teşekkürler.
X tipi kondansatörler arızalaninca kısa devre olur
Y tipi kondansatörler arızalanínca açık devre olur
Bu şekilde tasarlanmışlardır.

Konuyu şema üzerinde incelersek;
Aşağıdaki çok karmaşık olmayan SMPS devrenin primer katı görünmekte;
şema.jpg


Rakamlarla işaretlenen şemada dikkat edilecek olursa 1 no lu yerde C2-C4 kondansatörleri görünmekte, 2200P Y2 işaretli kondansatörlerin Y tipi olduğu belirtiliyor.
Burada anlatılmak istenen trafonun her iki tarafından toprak hattına bağlı (dış kasa/metal kasaya bağlı) C2-C4 kondansatörleri arızalanması durumunda açık devre olmakta; metal kasaya voltaj geçmemekte ve kullanıcının çarpılmaması için güvenlik sağlanmakta.

2- Nolu bölge de C1-C5 kondansatörleri genellikle X2 sınıfındadır.(aşağıdaki resimde kodlama belirtiliyor.) (Voltajlara göre sınıflandırma X1-X2-X3 şeklindedir.)

X tipi kondansatörlerin arızalanması durumunda, kısa devre olarak sigortayı attırır bu durumda, devrenin güvenliği içindir.
MCIGICM-20-adet-100nF-kondansat-r-X2-kondansat-r-275VAC-Pitch-15mm-X2-polipropilen-film-kapasit.jpg_Q90.jpg_.webp


3- no lu işaretli C6 kondansatörü de, Y1 tip kondansatör kullanılmakta, Frekansın gürültüsünü bastırma/filtreleme görevinin yanında, yine kısa devre olması durumunda, açık devre olarak voltajı gnd hattına iletmemekte, devreye ve kullanıcıya güvenlik sağlanmakta,


Bu 3 örnekte de görüleceği gibi devrelerde kondansatör değişimi yaparken kondansatör sınıflarına dikkat etmek gerekir, her kondansatör, her yere takılmaz.
Bu farkındalığı unutmamamız gerekiyor..

Devredeki X ve Y tipi kondansatörlerin güvenlik açısından farklı davranışlarını açıkladım, umarım konu faydalı olmuştur.
Kolay gelsin...
 

Ekler

  • şema.jpg
    şema.jpg
    158 KB · Görüntüleme: 214
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
5,972
Mesajlar
101,849
Üyeler
2,514
Son üye
evrenbasaran

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top