Yeni güç kaynağı projesi.

Demonte güç kaynağı elemanlarının sağlamlık kontrollerini yapmaya başladım.

Şu 3300 uF kondansatörü deşarj ettim ve bir test edeyim dedim, değerlerin LCR metre ve Multimetre de böyle farklı çıkması normal mi, hangisi doğru?



WhatsApp Image 2024-02-02 at 14.06.39.jpeg
 
Normal. Multimetre kapasiteyi DC şartlarda test ediyor. LCR metre kondansatörü AC voltaj ile test ediyor. O yüzden LCR metre ile ölçüm yaparken uygun test frekansını da seçmen lazım. Mesela senin kondansatör tam dalga doğrultucuda kullanılıyor, doğru test frekansı 100 Hz olur.

Kondansatörün kullanım yerine göre uygun aleti seçmek lazım. Ama LCR metren olduğuna göre her zaman onu kullansan da olur. Aradaki fark neredeyse hiçbir zaman somut bir sonuca sebep olmaz.
 
Çok güzel faydalı bir etiketleme yapmış firma. Bunların internet sitesi varsa bizim trafocular listesine ekleyelim :)
 
Orta kısımdaki demiri ölçtüm, istediğin farklı bir yer varsa ölçebilirim.
Genişlik: 11.2 cm
Derinlik: 5.0 cm
Yükseklik : 10.0 cm
 
Son düzenleme:
5 tane sargiyi nuve uzerine iyi sigdirmislar gercekten. Bu trafo ile 5A guc kaynagi rahat beslenir gibi.
 
Test icin seri baglanmis 3 tane 12V / 50W araba halojenini yuk olarak baglayip denemek gerek. Elektronik yukun yerini tutmaz ama pratikte yetiyor bu tur testler icin halojenler. I ❤ halojen.
 
Verilen değerler trafonun anma değerler, gece gündüz 7/24 verebileceği akım değerleri.
 
Verilen değerler trafonun anma değerler, gece gündüz 7/24 verebileceği akım değerleri.
Gecen gun bir konuda trafo hesabi yapilirken 1.6 kat pay birakilirsa sorun cikarmaz deniyordu. Bu trafonun sargisi 255W / 34V degil mi? Bu durumda guvenli bolge 160W /4,7A olmaz mi? :dusun1:
 
Güç kaynağının mutlaka vermesi gereken akım 3A (öyle istiyoruz). Bu durumda 1.8 kat kuralına göre trafonun mutlaka vermesi gereken akım 6.4A. Veya 1.6 kat uygularsan 4.8A. Biz de 7A seçerek uygun bir marj koymuş olduk.

Bütün bu hesap, güç kaynağının çıkışının 3A vereceği hesabı üzerine.
 
Güç kaynağı devresi EN FAZLA 3A verebilecek, bunu yaparken de trafodan 4.8 - 6.4 A akım çekilecek.
 
Trafo için üretici(belli ki işe özenen bir firma) anma değerleri bile birlikte Ta=40°C diye belirtmiş. Yani hava sıcaklığının 40°C olduğu ortamda o sargıdan sürekli o akımları çekerseniz hiç bir şey olmaması lazım aslında, ama değerler büyük ihtimalle seri üretim mal olmadığı için çok test edilmemiştir biraz daha soğuk ortamda çalışması gerekebilir. Trafonun vereceği akım ile güç kaynağının vereceği akım farklı şeyler.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,984
Mesajlar
102,078
Üyeler
2,516
Son üye
adu33

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top