Yollari cok cok dogru uzunlukta ve cok ince yollu pcb uretimi

Hocam böyle yapılıyor dediğiniz için size inanıyorum.

Çizgiler sayılmıyor olsa bile, %50 ışık %50 karanlık diyorsunuzya, sonucda o kadar küçük diskin 1 turunda milyonlarca olan bir şeyi bir şekilde optik alıcı verici ledle öyle yada böyle doğru bir şekilde saydırılmış oluyorya, işte bunu anlayamıyorum. %50 ışık sayılıyor olsa bile, dediğim gibi diskin 1 turunda 16 milyon pals işleniyor.
Sonucda optik ışık alıcı vericisi var ufacık ortam ve sayılacak milyonlarca pals, Akıl işi değil bu. Nasıl olur ya sonucda diskin bir turunda 16 milyonu sayıyormu bu sayıyor ben ona bakarım. Demekki diskin her bir sekmesinde bir şeyler tek tek sayılıyor olmalı. ufacık dönmesi onbinlerce -yüzbinlarca darbe demek.

Efekt mefekt kezmez hocam, insan işi değil bu. Bu bambaşka acayip bir şey çıktı. Böyle korktuğumu hatırlamıyorum hiç bu meslek içindeyken.
Yalnız anlamayanın ben olduğumuda sanmıyorum. Sorsan şimdi millete ne anladın Morie Efektiyle yapılıyormuş.
Morie efekti ne çizgiler alt da birisi üstde birisi kayıyorya alengirli birşeyler oluyorya..... ofsayt ne hemen anlatır.

En az 1995 den beri olan bir teknoloji gibi duruyor. 30 senedir satılıyor görünüyor 24 Bit enkoder. Bunu düşünüp yapabilen zekadan korktum ben.
Nasıl düşünülüp akıl edilipde yapılabildi acaba. Daha neleri yaptıda ne zaman gösterecekler acaba.
Elektronik + optik + fizik herşeye giriyor meret. Beni aşar. Bugün kafam ağrıdı hep. Benim tam olarak anlayacağım iş değil bu. Benden uzak Allaha yakın olsun.

Pisikolojimi bozdu ya.

Anlatımınız için teşekkür ederim.
 
Yazdiklarimi tekrar tekrar oku basit bir teori. Zor olan kisim deseni yapip basmak.
Sol elini parmaklari acik sekilde uzat. 5 parmak goreceksin. Aralarinda bosluk var.
Sag elinin parmaklari acik sekilde sol elinin tam ustune hizala. Parmaklarin arasinda bosluk hala var. Cunku parmaklarin hizali.

Simdi sag elini hafifce oynat sol elinin parmaklarinin arasindaki bosluga sol elinin parmaklari gelsin. artik parmaklarin arasindan karsiyi goremezsin. Simdi tekrar sol elini oynat gene parmaklar ust uste binde. Simdi parmaklarin arasindaki bosluktan karsiyi gorebiliyorsun.

Dolayisi ile artik bir parmak saga ya da sola harekette isik ya geciyor ya gecmiyor.

Bu teknikle 15mm capli minik capli bir diske 1024 cizgi cizebilirsin. Buda x4 modunda 4096 count demektir.
Hadi teknolojin cok iyi devir basina 16384 pals aliyorsun.

Simdi devir basina 1 milyon pals nasil alacaksin?

Morie efektini cok yavas izlersen %50 karanliktan %100 karanliga gecisin ani degil analog bir degisim oldugunu goreceksin.

Iste MCU bu analog degisimi alip interpolasyon yapiyor. (Benim kapasitif cetvelde de benzer interpolasyon var.)

Sonucta encoder devir basina normal digital teknikle 4096 count verirken isin icine analog bilgi islemeyi soktugunda islemcinin ve ADC nin gucune gore devir basina 1 milyon cozunurlukte elde edersin 100 milyonda.

2^24 cozunurlukteki encoderler quadrature cikis vermez. Cunku frekans dehset yuksek olur.

Bu sorun SPI, SSI, BISS gibi seri iletisim teknikleri ile cozuluyor. Sen encodere soruyorsun konumumuz ne?

O da soyluyor 12 milyon bilmem ne bilmemne count. Biraz sonra bir daha soruyorsun bu kez 13 milyon bilmem ne bilmem ne.

Belki quadrature cikisli olanlari vardir ama sanmiyorum.
 
Enkoderi neden sinus yaptın bu şekilde yapabilirsin , ortadaki çizgiyi bir şekilde çok düzgün hale getirebilirsin
11.PNG
 
Olabilir tabiki. Buda bir yontem.

Sin yerine ucgen dalga fonksiyonu da kullaniliyor. Hatta buna da Tsin fonksiyonu adini vermisler.
 
Bir fikir daha hem de sonsuz çözünürlük, fotodiyot ledden uzaklaştıkça okunan değer değişecek eğer iki led kullanırsak daha kaliteli sonuç alırız , iki hem de sürtünme derdi olmaz
eeed.PNG
 
Olabilir tabiki. Buda bir yontem.

Sin yerine ucgen dalga fonksiyonu da kullaniliyor. Hatta buna da Tsin fonksiyonu adini vermisler.
benimde aklima takilmisti neden ucgen yerine sinus tercih ettin diye, ozel bir sebebi var mi, hesaplama yada hasassiyet bakimindan.
aklimda baska bir soru daha olustu, sonucunu hic dusunmedim, iki adet referans cetvel kullansan, ikisi arasindada hasas metrik bir offset olsa ve hataya neden olan kisimlar offset bolgesinde kalsa, daha fazla hassasiyet elde edilebilir mi acaba?
 
Enkoderi neden sinus yaptın bu şekilde yapabilirsin , ortadaki çizgiyi bir şekilde çok düzgün hale getirebilirsin
35396 eklentisine bak
İnce çok gergin bir bakır veya emaye telle olabilirmi?

Çizdiğiniz şekilde, algılayıcı ölçüm yapan devre kısmının, çalışma mantığını açıklayabilirmisiniz? Nasıl ölçüm sağlanıyor.
Bu sistem sadece lineer doğrusal çalışmayamı uygun. Dairesel enkoder tarzı bir çalışmaya da uygun hale getirilebiliyormu.
Bunda interpolasyon bundada gerekiyormu yoksa direkt ölçülüp-okunan değerle işlem yapılabiliyormu?
Burda üçgen dalga fonksiyonu nasıl kullanılıyor.
 
Son düzenleme:
İnce çok gergin bir bakır veya emaye telle olabilirmi?

Çizdiğiniz şekilde, algılayıcı ölçüm yapan devre kısmının, çalışma mantığını açıklayabilirmisiniz? Nasıl ölçüm sağlanıyor.
Bu sistem sadece lineer doğrusal çalışmayamı uygun. Dairesel enkoder tarzı bir çalışmaya da uygun hale getirilebiliyormu.
Bunda interpolasyon bundada gerekiyormu yoksa direkt ölçülüp-okunan değerle işlem yapılabiliyormu?
Burda üçgen dalga fonksiyonu nasıl kullanılıyor.
untitled.PNG

ikinci plaket üzerine konulduğu zaman iki tane kondansatör oluşuyor hareket ettirilince birinci plaka ve ikinci plaka kapasitesi doğrusal olarak değişiyor , en basit şekliyle plakalara sıraıyla kare dalga verilir ve karşı tarafda kapasitörde biriktirlir yada kapasitör boşaltılır sonra elimizdeki değerle c1/ (c1 + c2) bize konumu verir.

Dairesel olarak kullanılabilir ama yine yuvarlak çizim problemi ortaya çıkacak.
 
anlamadım. bunun çalışma mantığını izah eden bir link yada sayfa varmı? doğrusal ve dairesel olarak bir ölçüm sistemi yapmak istiyorum. aynı desen ve mantıkda olurlarsa, ikiside tek projede çıkmış olur. anladığım kadarıyla 1 mikrometre hassasiyet sağlanabiliyormuş bana bu fazlasıyla yeterli olacaktır.

fotodan anladığım üst plaka ile alt plaka heryerde eşit alanda olmuyormu? nasıl kapasite değişimi olacakki? sinüsde eğriden kaynaklı olabilirdi ama burda doğrusal bir hat var.
 
Mikro kontrolör çipde CTMU (charge time measurement unit) var. Bu türden bir iş için mi kullanılıyor.
bu tür mesafe ölçüm cetvellerinde, pF. (piko farad) mertebesinde kapasitelerin ölçümü ile uğraşılıyor değilmi?

24 bit optik enkoderde sonucda analog ölçüme dayanıyorsa, bu yöntem yani kapasitif ölçme yöntemine yönelmek daha mantıklı duruyor.
İşten anlayanlar biraz yardımcı olsabilirlerse, bir protatip imalatda ben yapmak isterim.

Bir üstdeki şekilde turuncu plaka ileri geri hareket edince, altındaki çapraz siyah iletken hat üstünden ortak kesişim alanlarındaki kapasitans değişimnimi algılıyor mantık bumudur?

Böyleyse truncu plaka ve siyah çapraz iletken hat heryerde aynı kapasitans alanı verir gibi gördüm ben.
Sinüs sinyalde olay daha farklıydı. orda kapsite değişimi olabileceğini görebiliyordum.

Hatam nerde? Neyi göremiyorum?
 
Bu durumda 3 adet farklı plaka alanı oluyor.
Altdaki çaprazın kestiği 2 ayrı bağımsız plaka alanları c1 ve c2 olarak isimlendirilip, bunların üst turuncu plaka ile aralarındaki kapasitanslar mı kıyaslanıyor? (yalnız turuncu plaka hareketli)
Formülü : c1/ (c1 + c2)
Çalışma mantığı bumudur?
 
Son düzenleme:
Hocam şimdi işin rengi değişti.
Ben onu sizinkinde de baştan beri sinüs şeklinde ince yol sanmıştım. Ama sinüs şeklinde ince boşluk olduğu ortaya çıktı.

İnce yol kenarındaki mikroskobik dalgalanmaların girinti-çıkıntıların ölçümü değiştirebileceği kafama yatmıştı.
Çünkü yol çok ince ve çevresindeki bu girinti-çıkıntılar belli bir alan değişimi yapabilir diye düşünmüştüm. Mantıken yapması normal görünüyor.

Geldiğimiz son noktada ben ayrık haldeki büyük plaka alanları kenarındaki mikroskobik girinti çıkıntıların, büyük kapasite değişimleri yapmayacağını düşünüyorum.
Bu AutoCad 1:1 ölçekli çizerek, alan hesaplamaları yapılarak ispatlanabilir diye düşünüyorum.
Şimdi altdaki ayrık plaka alanları çok büyük ve kenar saçaklanmaları çok küçük kalıp, o plaka alanını çok büyük bir değişime sokmazlar diye düşünüyorum.
İllaki değişim oluyor olabilir ama bu dikkate alınacak büyüklükde problem oluşturacak kadar büyük bir değerde olmayacağını düşünüyorum.
Problem burdan kaynaklanmıyor olabilir demek istiyorum.

Üst plaka hareketli ve geziyor;
Alt plaka üzerinde her yerde aynı yükseklikde gezdiği düşünülüyor ve üst plakanın alt plakaya göre sağa sola hiç kaymadan hep aynı düzlemsel bir doğrulukla kendi çevresindede burkulmadan hareket ederek ileri geri gittiği düşünülüyor. Plakalar arası hareketsel yataklamanın harika-hatasız olduğu düşünülüyor.

İki plaka arasındaki kapasitenin ölçümünü gösteren bir sabit formül var. Bu formüldeki değişkenlerden kaynaklı bir problem olabileceğini düşünüyorum.
Cetvel çalışırken yüzeylerde ısı değişimi bile olsa sonuca yansır.

Belkide böyle kolay ve düşük masraflı bir yöntem varken, niye Morie efektli daha karmaşık optik alıcı vericili ve yine analog çalışan bir tasarım kullanılabiliyor diyede sormnak gerekebilir belkide bu yöntemde hatalar minimuma indirilebiliyordur.

Aklıma yeni düştü digital kapasitif el kumpaslarıda sanıyorum aynı yöntemle çalışıyorlar.
Bunlarda 1/100 mm. var. Belki 1/1000 mm. de var. Ama 1/10000 mm. çalışan olduğunu sanmıyorum. Eğr bu varsa bundaki yapı uygulanabilirse sizin işlem olur diyebilirim. Belkide yapısı gereği 1/10000 mm. çözünürlük sağlanamıyor olabilir.
Yalnız 24 Bit optik enkoder ile 1/10000 mm. hatta üstü bile sağlanabiliyorsa buda bunun çalışma mantığından kaynaklı, buna uygun yapıda olabildiğinden oluyor olabilir.

Gördüklerimi düşündüklerimi yazdım. İşi bilmediğimi herkes görebiliyor.
 
sinüs eğrisinin bir tarafının komple alanı cad programında hesaplatılabilir. bu kopylanarak sonra bu eğrinin saçaklanma olduğu kısımlara saçaklanamların ortasına gelecek şekilde (önceki hali saçak dibindeydi, şimdi saçak ortasına taşınacak) eğriyi dışa doğru ofsetleyerek taşıma yapılabilir. böylece saçak dibi ile saçak ucu arasında ortalama alınır. sonra ofsetli oluşan bu yeni alanın büyüklüğü ölçülür bir önceki gerçek alan ile ikisi bölünerek kıyaslanır, çıkan fark kadar kapasitif hatalı ölçüm yapıldığı farzedilir. tam bilmiyorum ama bir kaç binde bir oran aralarında çıkar diye düşünüyorum. 1000 de 1 in altında çıkması büyük sürpriz olur.
alan hesaplamayı isterseniz sinüs eğrisi şekli-ölçüleri verlirse bende AutoCad de yapabilirim.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
CTMU (charge time measurement unit) diye bir modül dsPIC33 lerde var. Bu modül bu tür hesaplamaları yapmak içinmi kullanılıyor? Bir amacıda bumudur? Bu yöntemle birbirinden uzaklaşan iki metal plaka arasındaki mesafede ölçülebilir sanıyorum kapasitif ölçme yöntemiyle ne dersiniz olurmu?
 
Zihni sinir bir cevabım olabilir. Birden fazla yol pcb üzerine kaymalı olarak atılacak. JLPCB gibi bir firmaya bastırılacak.
Bir adet çok hassas lineer metre satın alınacak.
İki sistem yan yana koyulup hatalı olanın hangi konumda ne cevap verdiği yazılıma kaydedilecek.
Hassas olmayan onlarca basılmış cetvelden biri dahi konumlamalarda tekrarsız değişim kaydı bıraksa binlerce euroluk hassas cetvel kalitesinde yazılım destekli cetvelin olacak.
Bir cetvel okuyucu kafalarla ve geri dönüş tablosu olan MCU ile eşleşmiş olacak.
Dezavantajı, çoklu okuyucu kafada kayma olursa veya cetvel üzerinde hafif çaplı bir açı yaparsa okuma yapamaması olur. Çözümü ise cetvele başlatma sekansı ekleyerek, baştan sona git gel yaparak her cetvelden gelen okumayı ayar tablosu ile karşılaştırıp kaymayı tespit edecek kod eklemek olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,527
Mesajlar
110,961
Üyeler
2,682
Son üye
Oğuzhan06

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top