Zener diyotların seri bağlanması

SUB ZERO

Aktif Üye
2 adet 12 v zener diyot anot1 katot1 anot2 katot2 şeklinde bağlanırsa elde edilen yeni zener diyotun değeri 24 v olur doğru mu?
Aynı farklı gerilimlerdeki zener diyotlar için de söyleyebilir miyiz? Örneğin 3V zener ile 6 v zener seri bağlanırsa 9 v zener elde edilir gibi.

24v alamazsın. İlk diyottan 12v geçer sadece. Diğerinin de kırılma noktası 12v olduğu için ondanda 12v geçer.

Diye düşünüyorum. :)

evet zener diyotları seri bağlayarak farklı gerilimde zenerler elde edebilirsin. ölçü aleti ile baktığında her zener üzerinde zener voltajı kadar gerilim görmelisin. tabi toplam voltajın zener voltajı üzerinde ve akımın da zenerleri kırpma alanında çalıştıracak kadar yüksek olması lazım.

hatta normal silikon diyotları da seri bağlayarak 0.7 volt X diyot sayısı kadar gerilim düşümü elde edebilirsin.

7805 serisi regulatörlerin GND bacağını bir zener üzerinden şaseye verirsen çıkış gerilimi o zener voltajı kadar yüksek olacaktır.

24v alamazsın. İlk diyottan 12v geçer sadece. Diğerinin de kırılma noktası 12v olduğu için ondanda 12v geçer.

Diye düşünüyorum. :)
şöyle düşün her seri bağlı zener devrenin geri kalanı hakkında bilgi sahibi değil.

ilk zener ben ne bileyim kardeşim uçlarımdaki voltaj 12 volta gelince artık kendimi kısa devre etmeye başlarım gerisi beni ilgilendirmez diyor.
diğer zener de aynısını söylüyor onun da dünyadan haberi yok bir tek kendini biliyor.

böylece toplam voltaj 24 voltun üzerine çıkınca zenerlerden akım akmaya başlıyor.

şöyle düşün her seri bağlı zener devrenin geri kalanı hakkında bilgi sahibi değil.

ilk zener ben ne bileyim kardeşim uçlarımdaki voltaj 12 volta gelince artık kendimi kısa devre etmeye başlarım gerisi beni ilgilendirmez diyor.
diğer zener de aynısını söylüyor onun da dünyadan haberi yok bir tek kendini biliyor.

böylece toplam voltaj 24 voltun üzerine çıkınca zenerlerden akım akmaya başlıyor.
Ben adam olmam yav. :D
Zener diyotu 12v dan fazlasını kesiyor sanıyorum.

Ben adam olmam yav. :D
Zener diyotu 12v dan fazlasını kesiyor sanıyorum.
yok şöyle düşün ters polarmada 12 volta gelene kadar diyor üzerinden akım akmaz, 12 voltu geçince akım hızla yükselmeye başlar.

böylece bir direnç üzerinden 12 voltun üzerinde bir voltaj ile zeneri ters polarmada çalıştırırsan zener ile direncin bağlı olduğu noktayı 12 voltta tutan bir devre elde edersin.

bir ölçü aleti ve ayarlı güç kaynağı ile buradaki deneyi kolayca yapabilirsin. bir kere deneyip öğrenince daha unutmazsın zaten.

Teşekkür ederim. Aslında sormadan önce dediğim şekilde seri bağlayıp 1 kohm direç üzerinden voltaj verip denedim. Voltajı verdiğimde zener uçlarında 24 v gördüm. Toplam verdiğim voltaj 30 V. 6 v dirençte kaldı 24 v da yeni elde ettiğim zenerde kaldı.
Ben sadece uygulamada devre üzerinde sorun yaşar mıyım diye tereddüt ettim.
Kondansitörleri dirençleri paralel seri kullandım zener diyotu ilk defa kullandım .
12V 10 A trafoda pwm entegresinin besleme ucunda koruma amaçlı bağlıydı. Takmasam da olurdu ama rahat edemedim.

Teşekkür ederim. Aslında sormadan önce dediğim şekilde seri bağlayıp 1 kohm direç üzerinden voltaj verip denedim. Voltajı verdiğimde zener uçlarında 24 v gördüm. Toplam verdiğim voltaj 30 V. 6 v dirençte kaldı 24 v da yeni elde ettiğim zenerde kaldı.
Ben sadece uygulamada devre üzerinde sorun yaşar mıyım diye tereddüt ettim.
Kondansitörleri dirençleri paralel seri kullandım zener diyotu ilk defa kullandım .
12V 10 A trafoda pwm entegresinin besleme ucunda koruma amaçlı bağlıydı. Takmasam da olurdu ama rahat edemedim.
zenerin beslemede pek korumalık bir fonksiyonu olmaz. üstündeki akım 20-30 ma geçince kendini salmaya başlar ve voltaj yükselir, daha sonra ısınarak bozulur zaten. ani yüksek voltajlı darbelerden koruma isteniyorsa TVS diyot kullanılmalı. ama trafo çıkışı için bu da gereksiz olur.

zenerin beslemede pek korumalık bir fonksiyonu olmaz. üstündeki akım 20-30 ma geçince kendini salmaya başlar ve voltaj yükselir, daha sonra ısınarak bozulur zaten. ani yüksek voltajlı darbelerden koruma isteniyorsa TVS diyot kullanılmalı. ama trafo çıkışı için bu da gereksiz olur.
Uydu alıcı cihazlarında da çok gördüm. Pwm entegrenin besleme ucuna bağlanıyor çogunlukla kısa devre oluyor. Atıyorum entegre besleme 18-19v. 22 v zener koymuşlar. Voltaj 22 v geçince kısa devre olup bozuluyor

bir ölçü aleti ve ayarlı güç kaynağı ile buradaki deneyi kolayca yapabilirsin. bir kere deneyip öğrenince daha unutmazsın zaten.
işte benim sorunum da tam olarak bu. Lazım olduğunda öğreniyorum, aradan vakit geçince ve bir daha lazım olunca hatırlayamıyorum bu veriyi. bir tek transistörü öğrendim nasıl olduysa. Onu da bağlantılarını biraz düşünmem gerekiyor bağlarken.

Uydu alıcı cihazlarında da çok gördüm. Pwm entegrenin besleme ucuna bağlanıyor çogunlukla kısa devre oluyor. Atıyorum entegre besleme 18-19v. 22 v zener koymuşlar. Voltaj 22 v geçince kısa devre olup bozuluyor
işte manasız bir teknik. sigortayı attıracak kadar akım geçemiyor, kendi bozulup koruma fonksiyonu işlevsiz kalıyor.

işte benim sorunum da tam olarak bu. Lazım olduğunda öğreniyorum, aradan vakit geçince ve bir daha lazım olunca hatırlayamıyorum bu veriyi. bir tek transistörü öğrendim nasıl olduysa. Onu da bağlantılarını biraz düşünmem gerekiyor bağlarken.
Normal Gökhan. İşin içinde olmadıgımız için bilgiler pekişmiyor kalıcı olmuyor.

işte manasız bir teknik. sigortayı attıracak kadar akım geçemiyor, kendi bozulup koruma fonksiyonu işlevsiz kalıyor.
İnternette biraz araştırma yaptım. Şu devreyi görünce zenerin benim dediğim şekilde bağlanmadıgını gördüm. Siz haklısınız. Zener burada geri beslemede kullanılıyor. Optonun transistör tarafına bağlanmış. Attığım semada 20 v zener kullanılmış.
Bu şemada zener 20 V kullanılmış. Tam olarak nasıl çalışıyor devreye nasıl katkısı var?

Ekler

• IMG_20250824_105714.jpg
    IMG_20250824_105714.jpg
    158.5 KB · Görüntüleme: 16
Orada zener, bir kere SMSP ayağa kalktıktan sonra PWM controller'in beslemesini sağlıyor.

Kullanılan PWM controller entegrenin datasheet'ine bakabilirsin, orada bir çalışma voltajı aralığı verilir. Ona göre alternatif bir zener seçebilirsin. Mesela 24V zener koysan, 24V da muhtemelen o entegre için uygun bir voltajdır.

Orada zener, bir kere SMSP ayağa kalktıktan sonra PWM controller'in beslemesini sağlıyor.

Kullanılan PWM controller entegrenin datasheet'ine bakabilirsin, orada bir çalışma voltajı aralığı verilir. Ona göre alternatif bir zener seçebilirsin. Mesela 24V zener koysan, 24V da muhtemelen o entegre için uygun bir voltajdır.
Hay Allah yanlış görmüşüm. Şimdi sen deyince fark ettim. Besleme en fazla 20 v sabit kalması için konulmuş.

İnternette biraz araştırma yaptım. Şu devreyi görünce zenerin benim dediğim şekilde bağlanmadıgını gördüm. Siz haklısınız. Zener burada geri beslemede kullanılıyor. Optonun transistör tarafına bağlanmış. Attığım semada 20 v zener kullanılmış.
Bu şemada zener 20 V kullanılmış. Tam olarak nasıl çalışıyor devreye nasıl katkısı var?
geribesleme için kullanılan optonun stabil çalışmasını sağlıyor aynı zamanda

Forum istatistikleri

Konular
8,183
Üyeler
3,259
Son üye
gokhan01

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back