Mikro Step
Kıdemli Üye
... One of the biggest benefits of digital calipers is their accuracy. Many digital calipers on the market today can provide measurement accuracy of +/-.001" with resolution and repeatability of .0003". ~ 7.6 mikron...
... Hassasiyetinin sınırı altında çalıştırılması öngörülen ve axial yönde hareket eden sensöre ölçüm esnasında radyal kuvvetlerin uygulanması sakıncalı olabilir.
Benim derdim esasen 1 um civarinda cozunurluk ya da 1um tekrarlanabilirlik ya da 1um dogruluk degil.
Benim derdim anlik 0.1mm hatanin altinda hata ile calisabilmek.
Peki hedefim 0.1mm ise neden cevel ile um boyutlarinda olcum yapmaya calisiyorum?
Cunku makenizmam gelisi guzel bir egri boyunca mekanik bozucu kuvvetlere ragmen 0.1mm konum hatasi yapmadan ilerleyebilmesi icin servo sistemin 0.1/100 mm kadar pozisyon bilgisi ile calismasi gerektigi kabulu yapiyorum.
0.1mm/100 de 1um ediyor.
Yani 1um hatadan haberdar olursam birileri de mekanizmamin hareket etmesini engellese bile hata 0.1 mm degere ulasmadan o engel olan kuvveti yenecek karsi kuvvet olusturabilirim.
Bu mantikta ne kadar hakliyim bugune kadar literaturde kesin bilgi bulamadim. Fakat um cozunurlukte pozisyonlama yapan sistemlerde nanometrik olcum yapan sensorlerin kullaniliyor olmasi sanirim beni hakli cikartiyor. (TI'in brosurlerinden edindigim bir alt not bilgi)
Yani isin ozu ben duragan halde konumumu um cozunurlukte olcebilirim sorun degil. Derdim hareket halindeyken 0.1mm hata yapmamak amacim.
Tabiki burada 0.1 mm ile yola cikip 10um alti cetvelle calistigimda belki de 0.05mm dogrulugu yakalayacagim belki de 0.02mm. Bunu uygulamada gorecegiz.
Son düzenleme: