Wegstr ile ilk özgün PCB denemesi

1f kesicinin x rpm'deki kesim kalitesini 3f kesici ile x/3 rpm'de elde edebilirsiniz.
1f kesicinin x mm/dk ilerleme hızındaki kesim kalitesini 3f kesici ile 3x mm/dk ilerleme hızında elde edebilirsiniz.
aynı spindle rpm ve feedrate parametrelerinde 3f kesici 1f'e göre çok daha pürüzsüz ve temiz kesimler verir.
bu uçları şiddetle tavsiye ederim.

Malesef spindle RPM üçte birine inmez. Şu anda kullandığım ilerleme hızı da 200 mm/s ve 3F de 600 mm/s ye çıkmam lazım. Eksenler de bu hıza çıkamıyor. Maksimum hız 350 mm/s. Bu şartlar altında kesici, kestiği malzemeyi kesim yerine sıvazlayacaktır ve hem çabuk aşınacak, hem de sonuç kötü olacaktır diye düşünüyorum.

Sonucta bu is icin karbur uc kullaniliyor. Bu ucu ureten adamlar ne yapmislar da sizin bu kadar begeninizi kazanmis?
denemediğim karbür uç tipi kalmadı, hiçbiri piramit uçlu kesici ile kazıdığım pcb'lerdeki sıfır çapaklı tertemiz trackleri vermedi. Oluyor olmasına da feedrate'i 300-400 mm/dk hızlara düşürmek gerekiyor. uç açısı ve genişliği de önemli bir faktör, mümkün mertebe 30/0.2 altı v shape kesicilerden kaçınmak gerekiyor.

Aslında 16 mikrostep yerine 8 mikrostep kullansam 600 lere çıkabilmem lazım. Denemekte fayda var ...

kazıma ve delme parametrelerim:
spindle:18k rpm
x y feed:800-900 mm/dk
z=0.12mm
z feed:800mm/dk

akşam saatlerinde:
spindle:9k rpm
x y feed:400 mm/dk
z feed:400 mm/dk
sürücüler tb6600(16 microstep)

kullanılan programlar:
proteus>vectric aspire>mach3

Son düzenleme:
ek olarak kazımaya geçmeden önce pcb yüzeyini ince bir yağlayıcı madde ile kaplayın. plaketten çıkan tozların yayılmasını önlemenin yanı sıra yol kenarlarının daha temiz ve pürüzsüz çıkması bakımından önemlidir. temizlemesi kolay olduğu için gliserin kullanıyorum.

Yağlama işine hiç girmek istemiyorum. %100 temizlenmezse sonradan UV soldermask'ın yapışmasını zorlaştırır diye düşünüyorum. Bakır yüzeydeki ve FR1/FR4 taşıyıcıdaki kaviteler de mutlaka yağ tutacaktır.

Yağlama işine hiç girmek istemiyorum. %100 temizlenmezse sonradan UV soldermask'ın yapışmasını zorlaştırır diye düşünüyorum. Bakır yüzeydeki ve FR1/FR4 taşıyıcıdaki kaviteler de mutlaka yağ tutacaktır.
su ve alkolde iyi çözündüğü için temizliği sorun olmamalı yine de siz bilirsiniz.

Eğer kesme kalitesinde gelişmeye açık birşey olsaydı değişik alternatifler denenebilir tabi, ama mevcut süreç ile çok iyi sonuç elde ettim mevcut uç ile ve yağsız olarak. Ama 3F nin şöyle bir faydası olur benim için, hız üç katına çıktığı için PCB üç kat daha kısa sürede çıkar.

Eğer kesme kalitesinde gelişmeye açık birşey olsaydı değişik alternatifler denenebilir tabi, ama mevcut süreç ile çok iyi sonuç elde ettim mevcut uç ile ve yağsız olarak. Ama 3F nin şöyle bir faydası olur benim için, hız üç katına çıktığı için PCB üç kat daha kısa sürede çıkar.
3f kesicinin en güzel yanı da bu işte. spindle rpm sınırlamasını artan kesici ağız ile aşıyoruz.
zira ilerleme hızı= n * fz * Z
burada;
n: iş mili devir sayısı
fz: diş başına ilerleme
Z : kesici ağız sayısı

Kazimada kullanilan kucucuk capli takimlari 2 agiz, 3 agiz, 4 agiz frezeler gibi dusunmemelisiniz.

Yillardir kesici ucun salgisiz donmesi gerektigini dusunurdum. Degilmis.

Ya ucta hic salgi olmayacak mandrende cok az eksenel kaciklik/salinim (runout) olacak. Yada mandren mukemmel olacak ucta hafif salgi olacak. Isin sirri burada.

Ucun keskin kenarinin eksenden cok az kayik olmasi gerekiyor. Bu sayede donerken tam merkeze V seklinde batip kesmek yerine merkezden hafif kayik dairesel kesme yapmasi gerekiyor.

Aksi halde V cut uc PCB'ye dalip donerek ilerlerse ucun en uc v kismi cit diye kirilir..

1743542703478.png

Ucun pramit seklinde yapilmis olmasi belki ucun kolay kirilmamasi acisindan avantaj saglayabilir.

1743541285303.png

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,541
Üyeler
3,055
Son üye
Cihanaltun61

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
Back