Wegstr ile ilk özgün PCB denemesi

Hatta şöyle güzel bir özelliği de var pcb2gcode'un. Eğer birçok PCB yi panelize ediyorsan, PCB bittikten sonra tamamen keseceğine küçük parçalarla bağlı kalmasını sağlıyor. Böylece sonradan elle kırıp alıyorsun PCB'yi.

Tipik bir NEMA17 motor datasheet'lerine ve Duet 6HC de kullanılan step sürücü datasheet'lerini biraz kurcaladım. Motorlar üzerinde de sıcaklık ölçümü yapıp 400 mA gibi optimum bir akım belirledim. Daha önce default değer olan 800 mA ile çalışıyordu sistem ve motorların sıcaklığı 80 dereceye yaklaşıyordu. 400 mA değeri ile sıcaklık normale döndü.

Voltajın 26V, akımın da 400 mA olmasıyla başka faktörler de değişti herhalde, çok daha yüksek step hızları verebilir oldum. Makinanın üretici tarafından açıklanan maksimum eksen hızı 170 mm/dak iken, ben bunu 380 mm/dak ya çıkarmış oldum.

Sonra daha önceki denemelerde kullandığım 30 derecelik gravür ucuna mikroskop altında baktım. İyice körelmiş görünüyordu. Benim daha önceki denemelerde kullandığım çok düşük ilerleme hızının bunda etkisi vardır diye düşünerek, yeni bir gravür ucu çıkardım paketten. Mikroskop altında baktım, son derece keskin ve düzgün. İlerleme hızı daha önce 80 mm gibi iken, bu denemede 200 mm ye çıkardım. Sonuç çok daha iyi oldu. Aşağıda bütün süreçlerden geçmiş olan kartı görüyorüz, kağıt parçası ile ovalama bile yapmadım daha.

Bu arada sırf deneme amaçlı, bir sinyal trace'i de 0.25 mm yaptım. Son derece keskin ve belirgin olarak çıktı o trace.

1741091127376.jpeg

Ucu köreltmemek için iyi bir ilerleme hızı kullanmak şart demekki. Bir de wegstr nin kendi videolarında kullandığı yağlama ve basınçlı hava ile talaş uzaklaştırma metotları var. Yağlama işine girmek istemiyorum. Ama evde kompresör var. Uygun basınç düşürücü ve sivri bir nozul ile talaşları üfleyebilirim. Bunu yaparken de talaş koruma kapağı da takılı olur ve 100 mm hortum ile de camdan dışarı talaşları üfleyebilirim. Bunun da çapaklanmaya faydası olur, özellikle çok sayıda kullanımdan sonra biraz körelmiş bir kesici ile çalışıyorsam.

Bu arada yedek kesici olarak aliexpress'den şu kesiciden üç tane ısmarladım. En fazla üç tane alabiliyoruz zaten, yoksa bizim gümrük musibeti devreye giriyor

1741090412411.png

Bence bu işin sonunda wegstr'nin kendin yap versiyonunu mümkün olabilecek gibi görünüyor.

Mekanizmayı hiç ellemiyorum. Şu anda çok iyi bir tekrarlanabilirlik var. Bunu kendin yap olarak nasıl yaparsın şu anda bilmiyorum. Kaliteli lineer ray/araba kullanırsan da dünyanın parası tutar.

Mekanizmayı hiç ellemiyorum. Şu anda çok iyi bir tekrarlanabilirlik var. Bunu kendin yap olarak nasıl yaparsın şu anda bilmiyorum. Kaliteli lineer ray/araba kullanırsan da dünyanın parası tutar.
Senin durumunda, bilinen bir noktadan başlamak faydalıydı. Ancak kontrolcüyü kendin yaptıktan sonra, kaliteli bir ray ile geliştirmek, bence yine de cihazı buradan almaktan daha ucuza gelir.

Bir de geçen gün aklıma geldi: CD-DVD okuyucuların içindeki mekanizma, üzerinde yük olmamasına rağmen yüksek tekrarlanabilirlik ve hassasiyet sağlamak zorunda. Bu kadar basit bir sistem bunu nasıl başarıyor? Belki bu da başka bir çözüm olabilir.

Kısa mesafede tekrarlanabilirlik çok daha kolay oluyor. Mesela mikrometreler maksimum 25 mm gibi bir ölçüm aralığı sağlar, Büyük çap olsa da, ölçüm aralığı 25 mm. 300 mm lik mikrometre 300 - 325 mm arasında 0.01 mm doğruluk ile ölçüm yapıyor. Ama 0 - 300 mm aralığında 0.01 mm doğrulukla ölçüm yapan alet istersen, fiyatlar eksponansiyel artıyor.

CD-DVD okuyuclarda durum farkli.

O mekanizmalarda tek yonde ilerleme var. Bu durumda disli bosluklarinin etkisi olmuyor.
Optik kafa uzerinde voice coil var. O da her yonde kucuk de olsa pozisyonlama yapabiliyor.
CD uzerindeki bilgilerden pozisyon bilgisi de alindigi icin sistem kapali cevrim calisiyor.

Şu anda birkaç tane daha bug var pcb2gcode ile ilgili yaptığım değişikliklerde. Mesela resimde de görülüyor sağ üsttte, en son aşama olan kart kesimine gelince tekrar yüzey haritası çıkarmaya kalktı, orada da hata oluşunca 2mm lik freze Z=0 iken motoru çalıştırdı ve biraz yırttı bakırı. Kesim öncesi haritalama olmayacak, ayrıca Z=1 gibi bir değere getirilip motor çalıştırılacak.

Ondan sonra ayrı bir konuda, CNC carving ve Kicad ile süreci komple anlatacağım. Baya ayrıntı var orada, mesela tek taraflı PCB de uygun origin seçmen lazım gerber ve excellon export yaparken.

Forum istatistikleri

Konular
7,413
Üyeler
3,012
Son üye
BenMuhsin

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back