DIY Titreşim platformu.

czorgormez

Temporary user
Sahada çalışan bazı ürünlerimiz titreşimden dolayı bozuluyor. bu ürünler kamyon ve excavatör gibi yüksek titreşimli şantiye ortamında çalışıyor. özellikle excavatördekiler çok daha sık bozuluyor. hatta bir tane excavatör bu ay 4 cihaz bozdu. o makinada muhtemelen daha yüksek bir titreşim var veya tam o noktada bizim cihazla eşleşen bir rezonans oluşuyor. bu makinalar genelde 800-2000 devir arası çalışan V6 motorlara sahip (titreşim profili için)

bunları ofis ortamında test etmek istiyorum birebir aynısı olmasa da yakın genlik ve frekansta titreşim üretecek bir tabla sistemi tasarlmaya çalışıyorum.
hareket meknizması olarak ya hoparlör benzeri bobin-mıknatıs aktüatörlü bir sistem ya da tablanın altına Z ekseninde titreşim yaratacak telefon titreşim motoruna benzer dengesiz ağırlıklı bir mekanizma yapmak. test edilecek cihazın ağırlığı 150-200 gr civarı. motorun besleme voltajı ile titreşimin freklansını ve genliğini ayarlayabilirim diye düşündüm ama düşük frekanslarda yüksek genlik elde etmek mümkün olmayacak. bahsettiğim diğer selonoid aktörlü sistemde ise yeterli gücü elde edebilir miyim ona emin değilim.

bunlar endüstride vida, hap,boncuk falan süren mekanizmalar var orada kullanılıyor bence. fakat temel mantık aynı bir ağırlığı bir eksen üzerinde ileri geri hareket ettirmek.

Cihaz titreşim emen lastik damperler üzerinde monte edilse?

Çamaşır makinesinin üstü iyi sallıyor.
Çamaşır makinesindeki kartlar kalın polyester içine gömülü oluyor.
Kart tamirinde o kalın polysteri sökmek için kimse uğraşmak istemez.
Birde titreşimli zımpara makineleri var. Ama onların frekansı çok yüksek olur.

Test anlık değilde zaman esaslı yapılacak galiba. Cihaz açık tutulup vibrasyon verilecek, 70 saat 14 dakika sonra arıza verdi gibi not düşülüp sorun çözülmeye çalışılacak. Revizyon sonrası test aynı koşullarda devam edecek.

Youtubeda bir video izlemistim. Bulamadim.

Titresime sokulan kart uzerindeki elektrolitik kapasitorler uzun bacakli sadece lehimlenmis sogutucuya baglanmamis transistorler silikonla yapistirilmazsa bir sure sonra bacaklarindan kopup firliyorlardi.

Asagidaki videodaki motorlu duzenegi siz de yapailirsiniz. En ucuzu bu gorunuyor.

Son düzenleme:
Son videodan goruldugu uzere tek bir frekansda titresim onemli degil.

Titresim yapan duzenek test altindaki nesneleri titrestirince titresen nesnenin dogal frekansi ile titresim kaynaginin frekansi ortusurse sonuc yikici oluyor.

Son düzenleme:
Son videodan goruldugu uzere tek bir frekansda titresim onemli degil.

Titresim yapan duzenek test altindaki nesneleri titrestirince titresen nesnenin dogal rezonans frekansi ile titresim kaynaginin frekansi ortusurse sonuc yikici oluyor.
aslında elimde St 'nin mems sensorler için ürettiği development kitlerden var bunlardan bir tnesi üzerinde sd kart ike 3 eksende 8000hz kadar kayıt alabiliyor. titreşimlerin oluştuğu noktalara koyarak kayıt alabilirim.

devrede bir superkapasitör var onun bacakları kopuyor. silastic ile yapıştırıp bir de 3d parça ile kutuya sabitleyeceğim ama sahaya göndermeden önce test etmek istiyorum.
Batarya gibi kullanıyorsunuz sanırım. Araç marşa basar basmaz derhal şarj olsun diye de süper kapasitör kullandınız. Eski konularınızdan hatırladıklarımla böyle bir çıkarımda bulundum.

Biraz teknolojik yaklasimla benim aklima soyle bir duzenek geldi.

Elektronik karti platform uzerine koyuyorsun. Duzenek platforma dirak fonksiyonu seklinde ani bir sok veriyor. (cok cok cok kisa dorgen fiske vuruyor.)

Bir mikrofon yada baska bir sensor ile fiske vurumu biter bitmez ortamdaki tum sesleri/titresimleri olculuyor ve digital olarak kaydediliyor.

Sonra bilgisayara bu verileri girip FFT islemi yaparak tepe yapmis titresim frekanslarini olcuyorsun.

Ardindan vibrator bu frekanslarla platformu tek tek sallamayi deniyor.

Bu yaklasim seni belki de saatler surecek hangi titresim frekansinda neler oluyor arayis surecini dakikalara indirecek.

Biraz teknolojik yaklasimla benim aklima soyle bir duzenek geldi.

Elektronik karti platform uzerine koyuyorsun. Duzenek platforma dirak fonksiyonu seklinde ani bir sok veriyor. (cok cok cok kisa dorgen fiske vuruyor.)

Bir mikrofon yada baska bir sensor ile fiske vurumu biter bitmez ortamdaki tum sesleri/titresimleri olculuyor ve digital olarak kaydediliyor.

Sonra bilgisayara bu verileri girip FFT islemi yaparak tepe yapmis titresim frekanslarini olcuyorsun.

Ardindan vibrator bu frekanslarla platformu tek tek sallamayi deniyor.

Bu yaklasim seni belki de saatler surecek hangi titresim frekansinda neler oluyor arayis surecini dakikalara indirecek.
bunu imu ile direkt yapabiliriz. içindeki accelerometreler yeterince hassas.

Forum istatistikleri

Konular
8,160
Üyeler
3,251
Son üye
Bence Emerik

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back