Soğutucu lazım

@FM.88MHz bence ne tür varsayımlarla ortaya konduğu belli olmayan hazır formüller kullanmak yerine, mevcut maliyet ve yer için mümkün olan en büyük soğutucuyu kullanmak daha mantıklı. Neticede hazır formül de kullansan, gene test edeceksin ve aşırı ısınma durumu varsa daha büyük soğutucu kullanacaksın.

https://320volt.com/sogutucu-hesabi-guc-ve-isi/#google_vignette

sogutucu-hesabi-guc-ve-isi.jpg

eski çıkma elektronik cihazlardan soğutucu var elimde inşallah yerlerine uyar bunlar diğer türlü sürekl bu işler ile uğraşan birisi olarak özel soğutucu bulup yaptırmak oldukça maliyetli ve külfetli iş olacağını düşünüyorum...
eğer devre sürekli kullanılırsa 1 adet küçük dan da iş görecektir elbette..

Ekler

• 20250616_181707.jpg
    20250616_181707.jpg
    847.2 KB · Görüntüleme: 13
eski çıkma elektronik cihazlardan soğutucu var elimde inşallah yerlerine uyar bunlar diğer türlü sürekl bu işler ile uğraşan birisi olarak özel soğutucu bulup yaptırmak oldukça maliyetli ve külfetli iş olacağını düşünüyorum...
eğer devre sürekli kullanılırsa 1 adet küçük dan da iş görecektir elbette..
Olur, olur kullanırsınız

@FM.88MHz bence ne tür varsayımlarla ortaya konduğu belli olmayan hazır formüller kullanmak yerine, mevcut maliyet ve yer için mümkün olan en büyük soğutucuyu kullanmak daha mantıklı. Neticede hazır formül de kullansan, gene test edeceksin ve aşırı ısınma durumu varsa daha büyük soğutucu kullanacaksın.

Acaba dedim, "Keşke konunun teorisine hâkim birileri karmaşık formülleri basite indirgese..." şeklindeki cümlemi kastederek mi bunu yazdınız... Ama bütünlük içinde bakınca, bu konuda hesap yöntemini tamamen dışlayan bir yaklaşım içinde olduğunuz izlenimi ağır bastı.

Deneme yanılma, göz kararı gibi yöntemlere tümüyle karşı değilim ama hesap yöntemini deneyip başarısız olduğunu görmeden, kolaylıkla seçenek dışı bırakmak içime sinmez.

Buraya yazarken bir yandan da merak edip ne gibi hesap yöntemleri var diye yabancı kaynaklardan bakmaya başlamıştım. Sonra @serkan_48 , daha önce forumda @Endorfin35+ tarafından yazılmış kapsamlı makaleyi hatırlattı. Bunları inceleyip hazmetmeden ve çıkan sonuçların makul sınırlar içerisinde olup olmadığını görmeden, doğrudan ve sadece ampirik yollara bel bağlamayı kendi açımdan pek uygun bulmam.

"Kötümser, deneyimli iyimserdir" diye bir söz var. Bu söz uyarınca, belki ben de hesaplama serüveninden sonra sizin dediğiniz çizgiye gelebilirim, böyle bir olasılık da var ama o serüven yine de yaşanmalı.

Burada püf noktası "optimum" kavramı. Optimumu sağlamak çoğu zaman maksimumu veya minimumu sağlamaktan daha zordur.

Evet, soğutucuda da optimum önemli. Çünkü azı kadar, fazlası da zarar.
. Satın alıyorsak, soğutucu maliyeti artıyor.
. Projenin fiziksel boyutu artınca, proje kutusunu da büyük seçmek gerekiyor ve bu da ekstra maliyet artışı getiriyor.
. Kullanıcı (kişinin kendisi veya müşterisi vs.) büyük bir cihaz için yer ayırmak zorunda kalıyor.
. Cihazın ağırlığı artıyor.
... gibi gibi.

Neticede hazır formül de kullansan, gene test edeceksin ve aşırı ısınma durumu varsa daha büyük soğutucu kullanacaksın.

"Optimum" açısından bakınca, bunun tersi de geçerli. Yani, sağlıklı olsun diye büyük soğutucu kullandık diyelim ve evet devre sorunsuz çalışıyor görünüyor ama aklımızda "belki yarısı veya 2/3'ü kadarlık bir soğutucuyla da aynı verimi alabilirdik" sorusu kalacak.

Tabii öngörü meselesi de var. Sipariş verirken veya alüminyumu keserken/kestirirken kişinin elinde bir tutamak olması iyidir. Varsayalım ki hesap yöntemi hep belli bir yüzdeyle eksik veya fazla sonuç veriyor. Bu bile bir kazanımdır. Ya bu sapmayı dikkate alırız ya da formülü güncelleyerek tam değer üretmesini sağlarız.

@FM.88MHz Bir ara bende senin gibi bu işin hesap kitap işine kafa yormuştum. Sonuç olarak şu an hesaplama yapıyormusun dersen hesap yapmıyorum. Ancak Eskiden soğutucu gücü falan denildiğinde hiç bir şey kafamda canlanmıyordu. Konuya biraz hakim olmak hesap yapılmasada daha öngörülü olmamı sağlıyor...

Merak ediyorsan bir de şu konu var ;

@FM.88MHz

Üç seçenek var:

1) Termal dirençleri belirleyerek olması gerektiği gibi hesap yapmak.
2) Ortalıkta dolanan hazır formülleri kullanmak.
3) Proje şartlarında mümkün olan en büyük soğutucuyu kullanmak.

Ben burada 2 numarayı reddediyorum. Ama sen herhalde 1 ve 2 yi reddediyorum diye anladın.

Ortalıkta dolanan hazır formülleri kullanmak.
Konuyu araştırırken bir kaynakta "rough" formülü ile hesaplanır yazmışlar. "rough" formülü nedir diye baya aradım bulamadım. Sonunda orjinal kaynağı buldum. Adama kabaca demek istemiş. Bizimkilerde çeviri yaparken rough kelimesini tam çevirememişler...

@FM.88MHz

Üç seçenek var:

1) Termal dirençleri belirleyerek olması gerektiği gibi hesap yapmak.
2) Ortalıkta dolanan hazır formülleri kullanmak.
3) Proje şartlarında mümkün olan en büyük soğutucuyu kullanmak.

Ben burada 2 numarayı reddediyorum. Ama sen herhalde 1 ve 2 yi reddediyorum diye anladın.

Evet, öyle anladım.
İlk başta, neyi kastetmiş olabileceğiniz hakkında kafamda soru işareti oluşmuştu ama cümleleriniz ve özellikle de "mevcut maliyet ve yer için mümkün olan en büyük soğutucuyu kullanmak daha mantıklı" ifadeniz, hesaplamaya soğuk baktığınız kanısı uyandırdı bende.

Son açıklamanızla taşlar yerine oturmuş oldu.

@FM.88MHz Bir ara bende senin gibi bu işin hesap kitap işine kafa yormuştum. Sonuç olarak şu an hesaplama yapıyormusun dersen hesap yapmıyorum. Ancak Eskiden soğutucu gücü falan denildiğinde hiç bir şey kafamda canlanmıyordu. Konuya biraz hakim olmak hesap yapılmasada daha öngörülü olmamı sağlıyor...

Merak ediyorsan bir de şu konu var ;

Artık hesap yapmıyor olmanızı tam olarak nasıl yorumlamamız gerekiyor?

Aklıma gelen seçenekler şunlar:
1. Hesaplama yapa yapa kazandığım deneyimle, artık neredeyse kafamda (kâğıt-kalemsiz) hesaplayabilir hâle geldim.
2. Yine aynı deneyimle, hesapsız olarak çok az hata payıyla öngörüde bulunabiliyorum.
3. Hesaplamalardan çıkan sonuçların çok da gerçekçi olmadığını gördüm, o yüzden artık uğraşmaz oldum.
4. Hesaplamalara temel oluşturacak parametreler her zaman elde edilemiyor veya güvenilmez nitelikteler.
5. Çok sıkıcı bir işlem olduğu için, artık sinir sistemim kaldırmıyor.
6. Diğer ?

Uğraşıp da bırakmış birisinin gerekçesini öğrenmek, hesaplamayı tümüyle lüzumsuz bulanların gerekçelerini öğrenmekten daha ilginç ve faydalı olur düşüncesindeyim.

Forum istatistikleri

Konular
7,853
Üyeler
3,158
Son üye
SenCan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back