Forumda uygulanan kurallar yazılı hale getirildi

taydin

Timur Aydın
Staff member
Forumda halihazırda uyguladığımız kuralları yazılı hale getirdik. Yeni üyeler, bu kuralları kabul ederek üye olabilecekler. Mevcut üyelerin de bu kuralları kabul etmeleri için bir talep gidecek yakında.

Bu talep gitmeden, kuralları inceleyebilir ve geri bildirimde bulunabilirsiniz

Benim iki önerim olacak, ilki tekrar eden mesajın ilgili kısmı silinecektir ibaresi. İlgili kısmın silinmesi tamam ancak silindikten sonra mesaja bu mesajın bir kısmı forum kuralları gereğince şu şu sebepten kaldırılmıştır tarzı bir bilgilendirme koyulması gerektiğini düşünüyorum. İkincisi kısır tartışmaya döndüğü zaman silinecektir ibaresi de belirsiz bir ifade, bu ifadeyi kullanarak bir mesajı kaldırdığınızda er ya da geç yanlı olmak ile suçlanacaksınız, bence öncesinde en az bir kere uyarı yapılması şartı gelmeli. Şu şu sebeplerden dolayı tartışmanız kısır ve kurallara aykırı bir hale geliyor lütfen durun diye uyardıktan sonra devam edilirse kaldırılmalı.

Aynı tip yanlılık suçlamasının gelebileceği başka yerler var ama onları kabul etmek zorunda olduğunuzu düşünüyorum, o yüzden yorum yapmıyorum.

Kısır tartışmalarda şu sistemi uyguluyoruz. Konu açılıyor, tartışma ilerliyor ve birisi kısır tartışmanın fitilini ateşleyen bir mesaj yazıyor. Bu dini, siyasi, veya başka abzürt ve yersiz bir mesaj olabilir. Eğer bu mesajı forum üyeleri görmezden gelir ve konu, ilk açılma amacı doğrultusunda ilerlemeye devam ederse, bu ajite edici mesaj orada kalacak, silinmeyecek. Ama bu mesaja aynı tarzda bir yanıt gelir, yanıta da yanıt gelir ve sonunda herkesin çok iyi tanıdığı ve nefret ettiği seviyeye gelirse, ilk ajite edici mesaj dahil, kısır tartışmayla ilgili olan mesajların tamamı, tüm içeriği ile birlikte silinecek.

Yanlı olmamak için azami gayret göstereceğimizi ifade edebilirim. Bunun ötesinde bir garanti veya kurallar silsilesi getirmek uygulanabilir birşey değil. Neticede bütün kurallar, bütün çaba, forumun amacında başarılı olmasına yönelik, yoksa herkesin demokratik hakkını kullanması, ifade özgürlüğünün tam olarak tezahürü değil. Ama neticede bu konuda ne kadar başarılı olduğumuzun ölçüsü, foruma olan katılım olacaktır.

4. Maddeye "futbol" başlığı da eklenebilir.

Nihayet. Malumun, başından beri çerçevelerin var olması gerektiğini savunuyorum. Bu konuda hala aynı kanaatteyim. Kuralların faydalı olacağına inanıyorum.

Çerçeveler olmadığında ve konuların ne zaman silineceği ya da kilitleneceği muğlak ifadelerle tanımlandığında, kendiliğinden yanlı bir tutuma dönüşüyor. Niyetinin bu olmadığını biliyorum. Ancak sonuçta bir üye, bir kesimin inancına ya da inancından dolayı şahsına hakaret ediyor, buna karşılık verilemeyen bir senayor doğuyor. Bu konunun uygulanmasında son derece hassas olunması şart.

Aynı şekilde, egosunu kusacak bir alan arayanları da uygun bir dille uyarmak, ortamı kirletmelerine izin vermemek gerekir.

Umaram bu kurallar herkese eşit uygulanır.

Bir de merak ettim, bu metin bizim avukatın hazırladığı hali mi? Sanki onun kapsamı biraz daha genişti diye hatırlıyorum.

@Sercan muğlak ifadelerle tanımlama, otomatikman bir üye lehine yanlılık ifade etmez. Ama forumun amacı açısından bakarsan tabiki yanlıyız biz, çünkü bu amacı herşeyden daha önemli görüyoruz.

KVKK yı avukatın hazırladığı şekilde kullandım, ama kuralları moderatörler olarak kendimiz hazırladık.

otomatikman bir üye lehine yanlılık ifade etmez
Diyelim ki bir mesaj konuyu saptırıyor.

Sen müdahale etmek istemiyorsun ama ona cevap (forum kurularlarında yazana göre) verilmemesini de bekliyorsun.

Bu makul bir beklenti değil.

Şöyleki; 3–5 egosist ya görgüsüz dışında, aklı başında kimse mekatronik dışında bir merak için gelmiyor. Forumun amacı da zaten insanların teknik birikimini geliştirmesi.

Bu amaçla gelen bir kişi, durduk yere kendi dini inancı veya siyasi görüşüne hakaret edildiğini neden görsün ya da buna sessiz kalsın?

Aslında bir mesajın ne koşullarda silineceğine karar verebilecek olgunluktayız. Bazen çok ince detaylar da çıkabiliyor. Birazda üyelerin bizi desteklemesi lazım. Yanlış gördüğümüz bir şeyi sildik diye, yada konuyu kilitledik diye küsülmemesi lazım. Timur abi her konuda melek gibi adam zaten. Bir şeye müdahale etmemek için kırk takla atıyor. Bende tam tersi. Tahamül sınırım düşük. Yine de elimden geldiğince frenliyorum kendimi.

Bunun dışında raporlama da önemli bizim için. Son zamanlarda üye sayımızda artmaya başlayınca konuların hepsini okumak zor oluyor. Kaçırdığımız yerde raporlanması konusunu özellikle rica ediyoruz.

Sen müdahale etmek istemiyorsun ama ona cevap (forum kurularlarında yazana göre) verilmemesini de bekliyorsun.

Bu makul bir beklenti değil.

Her eleştiriye veya hakarete uğrayayana cevap hakkı vermeyi bir gereklilik olarak görmüyorum. Dediğim gibi, amacımız fikir özgürlüğünün en üst noktada yaşandığı bir ortam yaratmak değil.

Her eleştiriye veya hakarete uğrayayana cevap hakkı vermeyi bir gereklilik olarak görmüyorum.
Farkındayım ve tam olarak, söylediğinin çok talihsiz bir ifade olduğunu düşünüyorum. Cevap hakkını ortadan kaldırmak, kuralların eşit uygulanmadığını, yani otomatik bir yanlılık ifade ediyor.

Neyse, bu kadarı bile benim için fazla iken hele ki amacım uzatmak hiç değil. Buradan sonrası benim içinde olmak istediğim bir sohbet olmaktan çıkıyor. :)

Madde-6'daki "... veya benzeri telif hakkı saklı olan içeriklerin kendilerinin veya linklerinin paylaşılması yasaktır." ifadesinin kapsamına ilişkin bir sorum var:

Diyelim ki devreler/projeler ile ilgili bir konu başlattık. Yani her yeni devre/proje aynı konunun devamı olacak şekilde bir "zincir konu"dan söz ediyorum.

Ama bunların şemaları bilinen bazı kitap ve dergilerden alıntı olacak. Belki genellikle eski tarihli ama sonuçta resmen kamu malı olarak tanımlanmamış kaynaklar... Örneklersek: Elektor, Everyday Practical Electronics (EPE), Nuts & Volts, Electronics For You (EFY) kitap ve dergileri, diğer bazı devre koleksiyonu kitapları...

Bunların tüm kaynak olarak paylaşılmasından değil de; dediğim gibi, şemanın alıntılanıp foruma yapıştırılmasından bahsediyorum.

1) Böyle bir tutum Forum'un başını belaya sokar mı?
2) Yasal anlamdaki riskten bağımsız olarak (ayrıca), Forum yönetimi böyle bir durum için nasıl tavır takınacak?

Her ne kadar daha önce forumda bunun yapıldığına tanık olmuş olsam da, bunu ileri sürüp maraz çıkarmak gibi bir niyetim yok. Yalnızca, neyle karşı karşıya kalacağımızı bilmeye yönelik bir soru bu.

Bu arada... Hazır şemalarla yapılan işlerin, bazıları tarafından lehimcilik/montajcılık olarak görülüp küçümsendiğini biliyorum. Bunun tartışmasına girecek değilim. Eğer içinde bulunduğum zorlukları aşıp, böyle bir süreci başlatabilirsem; bununla neleri amaçladığımı, ileriki aşamada nereye doğru evrilmesini hedeflediğimi o sırada zaten sayıp dökeceğim. Tabii şimdi alacağım cevap da belirleyici olacak.

Cevap olumlu da, olumsuz da olsa, teşekkür ederim.

Madde-6'daki "... veya benzeri telif hakkı saklı olan içeriklerin kendilerinin veya linklerinin paylaşılması yasaktır." ifadesinin kapsamına ilişkin bir sorum var:

Diyelim ki devreler/projeler ile ilgili bir konu başlattık. Yani her yeni devre/proje aynı konunun devamı olacak şekilde bir "zincir konu"dan söz ediyorum.

Ama bunların şemaları bilinen bazı kitap ve dergilerden alıntı olacak. Belki genellikle eski tarihli ama sonuçta resmen kamu malı olarak tanımlanmamış kaynaklar... Örneklersek: Elektor, Everyday Practical Electronics (EPE), Nuts & Volts, Electronics For You (EFY) kitap ve dergileri, diğer bazı devre koleksiyonu kitapları...

Bunların tüm kaynak olarak paylaşılmasından değil de; dediğim gibi, şemanın alıntılanıp foruma yapıştırılmasından bahsediyorum.

1) Böyle bir tutum Forum'un başını belaya sokar mı?
2) Yasal anlamdaki riskten bağımsız olarak (ayrıca), Forum yönetimi böyle bir durum için nasıl tavır takınacak?

Her ne kadar daha önce forumda bunun yapıldığına tanık olmuş olsam da, bunu ileri sürüp maraz çıkarmak gibi bir niyetim yok. Yalnızca, neyle karşı karşıya kalacağımızı bilmeye yönelik bir soru bu.

Bu arada... Hazır şemalarla yapılan işlerin, bazıları tarafından lehimcilik/montajcılık olarak görülüp küçümsendiğini biliyorum. Bunun tartışmasına girecek değilim. Eğer içinde bulunduğum zorlukları aşıp, böyle bir süreci başlatabilirsem; bununla neleri amaçladığımı, ileriki aşamada nereye doğru evrilmesini hedeflediğimi o sırada zaten sayıp dökeceğim. Tabii şimdi alacağım cevap da belirleyici olacak.

Cevap olumlu da, olumsuz da olsa, teşekkür ederim.
5) Forumda yazılan mesajlar ile işlenen suçlarla ilgili sorumluluk bütünüyle mesajı yazan üyeye aittir. O yüzden yasalarımızda da suç olan, başka üyelere, devlete, Mustafa Kemal Atatürk'e, devlet kurumlarına veya yetkililerine hakaret etmek, yasadışı ürün ve hizmetlerin reklamını yapmak, başka üyeye ait kişisel bilgileri paylaşmak, suçu ve suçluyu övmek yasaktır. Moderatörler, böyle bir durumu farkederse, mesajın ilgili bölümleri silinecektir. Ama ilgili bölüm silinse bile, kanun gereği o silinen kısmın bir kopyası, üyenin IP adresi ve erişim saati, en az iki yıl forum sunucularında saklanır. Böylece ilgili üye hakkında suç duyurusunda bulunulmuşsa, savcılığa bu bilgiler kanun gereği iletilir.

Bunların silinip silinmemesi ile ilgili Timur abi ile konuşuruz. Ama genel anlamda 5. madde geçerlidir.

Burada işin püf noktası yerli / yabancı kaynak ayrımında yatıyor. Hukukçu değilim ama bildiğim kadarıyla bizim yasalarımız yabancı kişi ve kuruluşların haklarını kendiliğinden ve doğrudan koruma altına almıyor. Ancak o kişi veya kuruluş Türkiye'de bir avukatla veya hukuk bürosuyla anlaşıp (veya varsa buradaki temsilcisi aracılığıyla) bir Türk mahkemesinde dava açarsa, o zaman hak iddiasında bulunabilir. Onun dışında, gayriresmî yoldan temas kurmak isterse; üye ile değil, forum yönetimiyle iletişime geçer tahmin ediyorum.

Neyse... Anladığım kadarıyla, değil şema, yabancı bir kitaptan veya siteden herhangi bir görseli bile alırken iki kez düşünmemiz gerekecek.

Varsın diplomatik şantajla yüzlerce Boeing uçağını almak zorunda bırakılmış olalım...
Varsın Eurofighter uçaklarını bize İtalya'ya sattıklarının 1,5 katı fiyata satmış olsunlar...

Biz milyar dolarlar seviyesinde sömürülürken, onların 3-5 kuruşluk haklarına tek taraflı bir şekilde saygı duyalım.

Sözüm kişisel olarak size değil, yanlış anlamayın.

Hak kavramının böyle tek yanlı ve çarpık bir şekilde işliyor oluşunu hazmedemiyorum, o yüzden içimi döktüm.

Belirtilen kuralların tamamına katılıyorum.
Yöneticiler nerede ne zaman ne yapması gerektiğini bilir ve ona göre hareket eder.
Konuyu dağıtıp işi saçma sapan yerlere taşıyan mesajlar silinmeli hakaret boyutuna ulaşan üye saldırıları olursa şayet o üye uzaklaştırılmalıdır.
Bilgi paylaştıkça çoğalır aynı zamanda bir mum diğer mumu tutuşturmakla kendi ışığından bişey kaybetmez ilkesinden yola çıkılarak güzel, seviyeli, ahlaklı bir forum ortamında güzel vakitler geçirmeyi temenni ederim.

@FM.88MHz fikir ve görüşlerini belirtmeye devam et. Herkesin belirttiği görüşleri okuyoruz ve anlamaya çalışıyoruz.

Türkiye'nin telif hakları yasalarını ayrıntıları ile bilmiyorum, ama bu konularda biz genelde batının yasalarını alıp kullanırız. Bu yasalara göre de başkasının yazdığı bir makaleden veya kitaptan yazi alıntısi yapmak, telif hakları ihlali değildir. Kitabın tamamını veya bir chapter'ini komple paylaşmak, telif hakları ihlalidir.

Aynı şekilde bir kitap veya dergideki komple devre şemasını alıp, hiçbir açıklama eklemeden paylaşırsan, bu telif hakları ihlali olma ihtimali var. Ama devre şemasını bir kısmını paylaşırsan, o kısım ile ilgili soru sorarsan, eleştiri yaparsan telif hakları ihlali olmaz. Genel olarak komple devre şeması paylaşıldığında, yanında devrenin çalışması, avatajları, dezavantajları ile ilgili bir yorum da koyarsan bir sorun olmaması lazım, çünkü burada amacın eğitimsel olduğu anlaşılıyor.

Yani biz, bir elektronik cihazın komple devre şemasını paylaşırken iyi niyetli hareket edelim. "Arkadaşlar, X ürününün devre şemasını buldum. Malzemeleri alıp kendiniz yapın, bunu satan firmaya boşuna para vermeyin" mantığı ile devre şeması paylaşmayalım. Devrenin nasıl çalıştığını anlatmak için, eleştirmek için, veya soru sormak için, veya arızalı bir cihazı tamir etmek için devre şeması paylaşalım.

archive.org sitesindeki içeriklere link verebiliriz, çünkü bu sitenin telif hakları durumu ilgili ülkelerin yasalarında hala netleşmemiştir.

elektrotanya ve benzeri tamir sitelerine de link verebiliriz. Neticede parası verilmiş olan bir ürünü tamir etmek için kullanmak istiyoruz oradaki devre şemalarını, kimsenin hakkını yeme gibi bir niyetimiz yok.

@FM.88MHz fikir ve görüşlerini belirtmeye devam et. Herkesin belirttiği görüşleri okuyoruz ve anlamaya çalışıyoruz.
.....
Aynı şekilde bir kitap veya dergideki komple devre şemasını alıp, hiçbir açıklama eklemeden paylaşırsan, bu telif hakları ihlali olma ihtimali var. Ama devre şemasını bir kısmını paylaşırsan, o kısım ile ilgili soru sorarsan, eleştiri yaparsan telif hakları ihlali olmaz. Genel olarak komple devre şeması paylaşıldığında, yanında devrenin çalışması, avatajları, dezavantajları ile ilgili bir yorum da koyarsan bir sorun olmaması lazım, çünkü burada amacın eğitimsel olduğu anlaşılıyor.
Telif hakkı kavramının içeriği bilgisi biraz daha farklı aslında.
Kültür ve Turizm bakanlığı açıklamasına göre telif hakkı:
"Kişinin her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklardır."
Devam Eden maddelerde;
".Fikri hakların korunması temel insan haklarından biridir."
Telif Haklarının Özelliklerinden bir madde:
".Telif Hakkının doğması için tescile gerek yoktur. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar eserin üretilmesiyle birlikte doğar."

Telif hakkının dogabilmesi için özgün fikir emeği ile ürettiği, kişiye özel ürettiği sanat eseri gibi içeriklerin oluşması gerekir.
Bilinen ve farklı firmalarca, şahıslarca, kurumlarca onlarca yıldır kullanılan bir şemanın bilgi paylaşımı veya bir konu içeriği üzerindeki yazışmalarda kullanılması telif hakkı doğurmaz.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,526
Üyeler
3,381
Son üye
mehmetulukaya

Son kaynaklar

Son profil mesajları

"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back