Forumda uygulanan kurallar yazılı hale getirildi

taydin

Timur Aydın
Staff member
Forumda halihazırda uyguladığımız kuralları yazılı hale getirdik. Yeni üyeler, bu kuralları kabul ederek üye olabilecekler. Mevcut üyelerin de bu kuralları kabul etmeleri için bir talep gidecek yakında.

Bu talep gitmeden, kuralları inceleyebilir ve geri bildirimde bulunabilirsiniz

Benim iki önerim olacak, ilki tekrar eden mesajın ilgili kısmı silinecektir ibaresi. İlgili kısmın silinmesi tamam ancak silindikten sonra mesaja bu mesajın bir kısmı forum kuralları gereğince şu şu sebepten kaldırılmıştır tarzı bir bilgilendirme koyulması gerektiğini düşünüyorum. İkincisi kısır tartışmaya döndüğü zaman silinecektir ibaresi de belirsiz bir ifade, bu ifadeyi kullanarak bir mesajı kaldırdığınızda er ya da geç yanlı olmak ile suçlanacaksınız, bence öncesinde en az bir kere uyarı yapılması şartı gelmeli. Şu şu sebeplerden dolayı tartışmanız kısır ve kurallara aykırı bir hale geliyor lütfen durun diye uyardıktan sonra devam edilirse kaldırılmalı.

Aynı tip yanlılık suçlamasının gelebileceği başka yerler var ama onları kabul etmek zorunda olduğunuzu düşünüyorum, o yüzden yorum yapmıyorum.

Kısır tartışmalarda şu sistemi uyguluyoruz. Konu açılıyor, tartışma ilerliyor ve birisi kısır tartışmanın fitilini ateşleyen bir mesaj yazıyor. Bu dini, siyasi, veya başka abzürt ve yersiz bir mesaj olabilir. Eğer bu mesajı forum üyeleri görmezden gelir ve konu, ilk açılma amacı doğrultusunda ilerlemeye devam ederse, bu ajite edici mesaj orada kalacak, silinmeyecek. Ama bu mesaja aynı tarzda bir yanıt gelir, yanıta da yanıt gelir ve sonunda herkesin çok iyi tanıdığı ve nefret ettiği seviyeye gelirse, ilk ajite edici mesaj dahil, kısır tartışmayla ilgili olan mesajların tamamı, tüm içeriği ile birlikte silinecek.

Yanlı olmamak için azami gayret göstereceğimizi ifade edebilirim. Bunun ötesinde bir garanti veya kurallar silsilesi getirmek uygulanabilir birşey değil. Neticede bütün kurallar, bütün çaba, forumun amacında başarılı olmasına yönelik, yoksa herkesin demokratik hakkını kullanması, ifade özgürlüğünün tam olarak tezahürü değil. Ama neticede bu konuda ne kadar başarılı olduğumuzun ölçüsü, foruma olan katılım olacaktır.

4. Maddeye "futbol" başlığı da eklenebilir.

Nihayet. Malumun, başından beri çerçevelerin var olması gerektiğini savunuyorum. Bu konuda hala aynı kanaatteyim. Kuralların faydalı olacağına inanıyorum.

Çerçeveler olmadığında ve konuların ne zaman silineceği ya da kilitleneceği muğlak ifadelerle tanımlandığında, kendiliğinden yanlı bir tutuma dönüşüyor. Niyetinin bu olmadığını biliyorum. Ancak sonuçta bir üye, bir kesimin inancına ya da inancından dolayı şahsına hakaret ediyor, buna karşılık verilemeyen bir senayor doğuyor. Bu konunun uygulanmasında son derece hassas olunması şart.

Aynı şekilde, egosunu kusacak bir alan arayanları da uygun bir dille uyarmak, ortamı kirletmelerine izin vermemek gerekir.

Umaram bu kurallar herkese eşit uygulanır.

Bir de merak ettim, bu metin bizim avukatın hazırladığı hali mi? Sanki onun kapsamı biraz daha genişti diye hatırlıyorum.

@Sercan muğlak ifadelerle tanımlama, otomatikman bir üye lehine yanlılık ifade etmez. Ama forumun amacı açısından bakarsan tabiki yanlıyız biz, çünkü bu amacı herşeyden daha önemli görüyoruz.

KVKK yı avukatın hazırladığı şekilde kullandım, ama kuralları moderatörler olarak kendimiz hazırladık.

otomatikman bir üye lehine yanlılık ifade etmez
Diyelim ki bir mesaj konuyu saptırıyor.

Sen müdahale etmek istemiyorsun ama ona cevap (forum kurularlarında yazana göre) verilmemesini de bekliyorsun.

Bu makul bir beklenti değil.

Şöyleki; 3–5 egosist ya görgüsüz dışında, aklı başında kimse mekatronik dışında bir merak için gelmiyor. Forumun amacı da zaten insanların teknik birikimini geliştirmesi.

Bu amaçla gelen bir kişi, durduk yere kendi dini inancı veya siyasi görüşüne hakaret edildiğini neden görsün ya da buna sessiz kalsın?

Aslında bir mesajın ne koşullarda silineceğine karar verebilecek olgunluktayız. Bazen çok ince detaylar da çıkabiliyor. Birazda üyelerin bizi desteklemesi lazım. Yanlış gördüğümüz bir şeyi sildik diye, yada konuyu kilitledik diye küsülmemesi lazım. Timur abi her konuda melek gibi adam zaten. Bir şeye müdahale etmemek için kırk takla atıyor. Bende tam tersi. Tahamül sınırım düşük. Yine de elimden geldiğince frenliyorum kendimi.

Bunun dışında raporlama da önemli bizim için. Son zamanlarda üye sayımızda artmaya başlayınca konuların hepsini okumak zor oluyor. Kaçırdığımız yerde raporlanması konusunu özellikle rica ediyoruz.

Sen müdahale etmek istemiyorsun ama ona cevap (forum kurularlarında yazana göre) verilmemesini de bekliyorsun.

Bu makul bir beklenti değil.

Her eleştiriye veya hakarete uğrayayana cevap hakkı vermeyi bir gereklilik olarak görmüyorum. Dediğim gibi, amacımız fikir özgürlüğünün en üst noktada yaşandığı bir ortam yaratmak değil.

Her eleştiriye veya hakarete uğrayayana cevap hakkı vermeyi bir gereklilik olarak görmüyorum.
Farkındayım ve tam olarak, söylediğinin çok talihsiz bir ifade olduğunu düşünüyorum. Cevap hakkını ortadan kaldırmak, kuralların eşit uygulanmadığını, yani otomatik bir yanlılık ifade ediyor.

Neyse, bu kadarı bile benim için fazla iken hele ki amacım uzatmak hiç değil. Buradan sonrası benim içinde olmak istediğim bir sohbet olmaktan çıkıyor. :)

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,525
Üyeler
3,379
Son üye
Engineer_84

Son kaynaklar

Son profil mesajları

"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back