2x24V güç kaynağı yapıyorsunuz. Bunun için 2 bağımsız çıkışlı trafo kullanıyorsunuz.
Ancak bu ölçüm devresinden ötürü iki kaynağın da gndleri birbirine bağlanıyor. Göz önünde bulundurun. Artık tam anlamıyla bağımsız iki kaynağınız olmuyor.

2x24V güç kaynağı yapıyorsunuz. Bunun için 2 bağımsız çıkışlı trafo kullanıyorsunuz.
Ancak bu ölçüm devresinden ötürü iki kaynağın da gndleri birbirine bağlanıyor. Göz önünde bulundurun. Artık tam anlamıyla bağımsız iki kaynağınız olmuyor.
Çok iyi detay. Öncekş devrede de izolasyon açısından sıkıntı var gibiydi, probu değdirince tatsızlaşmoştı olay. Belki orada da benzee bir durum vardı

Evet iki devrenin GND sinin bağımsız tutulması lazım yoksa iki bağımsız güç kaynağın olmamış oluyor.

Bu durumda gene çift çıkışlı fındık trafo işe yarayacak. Her iki voltaj/akım ölçüm devresinin de beslemesini ayrı yapabiliriz.

Ama işlemciyi ve ekranı tek kullanacak şekilde bir düzenleme yapmak da mantıklı. Gereksiz yere iki tane işlemci ve ekrana gerek yok. Bunun üzerinde biraz kafa yoralım.

Bu durumda gene çift çıkışlı fındık trafo işe yarayacak. Her iki voltaj/akım ölçüm devresinin de beslemesini ayrı yapabiliriz.

Ama işlemciyi ve ekranı tek kullanacak şekilde bir düzenleme yapmak da mantıklı. Gereksiz yere iki tane işlemci ve ekrana gerek yok. Bunun üzerinde biraz kafa yoralım.
Optoyla GND anahtarlasak komik mi olur?
MCU ya deriz ki:
Sadece primary kullaılıyorsa, primary nin GND'sini bağla,
Sadece secondary kullaılıyorsa, secondary nin GND'sini bağla,
Eğer ikisi birden kullanılıyorsa iki optoyu da aktif et tüm GND ler bağlansın.
Nasıl?

Buradaki tek bilmediğim şey MCU hangi kademenin kullanıldığını nereden bilecek?

Opto ile bir çözüm var ama çok verimli olmaz. Analog değerleri çok lineer olarak aktaramıyor optokuplörler. Analog değerleri çok iyi aktaran "isolation amplifier" denen özel opamp'ler var ama onlar da pahalıdır çok.

Opto ile bir çözüm var ama çok verimli olmaz. Analog değerleri çok lineer olarak aktaramıyor optokuplörler. Analog değerleri çok iyi aktaran "izolation amplifier" denen özel opamp'ler var ama onlar da pahalıdır çok.
Analog değer aktarmayacağız ki abi. GND leri diyorum anahtarlayarak birleştirip ayıralım.

Analog değer aktarmayacağız ki abi. GND leri diyorum anahtarlayarak birleştirip ayıralım.

Optokuplörü öyle switch gibi kullanamazsın :) O dediğini röle ile yaparsın ancak. Üç tane SPDT röle ile hangi güç kaynağının ölçüleceğini belirleyebilirsin. O iyi bir çözüm olmaz bence. İki güç kaynağı değerlerini aynı anda göremezsin.

Benim aklıma şöyle bir çözüm geliyor: İki tane ATTINY olacak, her birisi kendi güç kaynağının V/I sını ölçecek. Bunların üzerinde bir de I2C var. I2C aktarımını da ikişer tane optokuplör ile yapabiliriz. Yani iki tane ATTINY, dört tane opto. ATtiny402 var mesela, fiyat 0.5 dolar. Program yazman gerekecek ATTiny için.

Bilmiyorum, ürkütülen kurbağaya değer mi ...

Veya içinde hazır 4 transistör olan PC844 da kullanılabilir.

1731620121285.png

Son düzenleme:
Ama merak ediyorum, bir optokuplörün lineerlik hatası ne kadar ve kalibrasyonla elimine edilebilir mi ... Bunu ayrı bir konuda incelemek lazım.

Eğer iki güç kaynağı sadece simetrik besleme için kullanılacaksa İkisinin birleştiği nokta GND kabul edilerek çözüm üretilebilir.
Tamamen bağımsız olacaksa fazladan iki mcu ve optokupler gerekecek gibi.
Bulunabilirlik ve maliyet ne olur bilmiyorum ama analog göstergeler de düşünülebilir. Retro görünümlü hoş bir iş olabilir.

Bence burada şu değerlendirmeyi yapmak lazım. Dijital voltaj/akım ölçümü özelliği oldu mu, burada belli bir çözünürlük ve stabilite beklentisi vardır. Ama NANO içindeki ADC sadece 10 bitlik, çözünürlük en iyi şartlarda 5 mV/5mA olacak. Bir de bu demonte güç kaynağında voltaj akım ayarı düz potansiyometre ile yapılıyor. Ayarlanan değerin stabilitesi de çözünürlüğü de üst seviyede olmayacak. O yüzden bana mantıklı gelen, iki ayrı bağımsız güç kaynağını aynı kutuya koyup sadece potansiyometreleri ön panele koymak.

Bir de her zaman analog ibreli voltmetre/ampermetre kullanma opsiyonu da var :D

Yok abi, SPI si olmayan ekrana boşuna para verdim. Onu değerlendirmem lazım. Dün gece oturdum ekranı oluşturdum. Bir de ben yenilikçiyim. Retro, nostalji filan bana gelmez. :D

Attiny alır kullanırım ama nanonun neredeyse bütün pinlerini ekrana kullanuyorum.
Ölçümlerin hepsini Attiny de yaparsak nanoda 5 analog, RX-TX dahil 3 Dijital pin boşta kalıyor.

Yav koyayım 3 kademeli bir toggle switch hangisini kullanacaksam ona çekeyim GND yi. Böyle attiny filan karışacak iş yine.

İlla dijital olacak diyorsan, hall effect bazlı acs tipi bir akım sensörü al akımı öyle ölçersin. Gerilimi de diff amplifier yapıp yüksek direnç üstünden okursun. İki GND bu durumda 5-10Megaohm ile birleşmiş olur.

Ama proje senin, biz öneri yaparız sen seçersin. Sonra yardım istersen ederiz.
Nakit ve Sadelik bakımından en kısa yolu uygulamak istiyorum.
Bana mantıklı gelen GND leri en kuvvetli şiekilde anahtarlamak.
Koyarım ön panele bir tane push buton, bağlarım nanoya.
Röle temsili. Anahtarlayacak en iyi eleman neyse onu kullanalım.
Burada benim anlamadığım, yanlış düşündüğüm bir detay varsa onu söyleyin bana.
Kod:
if(buton ==1 && bayrak == 1){
digitalWrite(Röle2, LOW);
delay(100);
digitalWrite(Röle1, HIGH);
bayrak = 2;
}else if(buton == 1 && bayrak == 2){
digitalWrite(Röle1, LOW);
delay(100);
digitalWrite(Röle2, HIGH);
bayrak = 3;
}else if(buton == 1 && bayrak == 3){
bayrak = 1
}

Nakit ve Sadelik bakımından en kısa yolu uygulamak istiyorum.
Bana mantıklı gelen GND leri en kuvvetli şiekilde anahtarlamak.
Koyarım ön panele bir tane push buton, bağlarım nanoya.
Röle temsili. Anahtarlayacak en iyi eleman neyse onu kullanalım.
Burada benim anlamadığım, yanlış düşündüğüm bir detay varsa onu söyleyin bana.
Kod:
if(buton ==1 && bayrak == 1){
digitalWrite(Röle2, LOW);
delay(100);
bayrak = 2;
}else if(buton == 1 && bayrak == 2){
delay(100);
bayrak = 3;
}else if(buton == 1 && bayrak == 3){
bayrak = 4
}
else if(buton == 1 && bayrak == 4){
digitalWrite(Röle2, LOW;
bayrak = 1
}
Aynı anda sadece iki taraftan birini ölçersin bu durumda. Yani ya sağı ya solu kullanacaksın. Çalışma esnasında bu anahtarlama esnasında bozulma şansın var, izole olmak ve floating olmak farklı. eğer kanallar birbiri arasında floating ise, o durumda sen bu switchlemeyi yaparken toprağa göre 0V da olan kanaldan bi anda 500V da olana geçersen sıkıntı çıkabilir, ama bunlar çözülebilecek şeyler. Eğer aynı anda tek tarafı ölçmek senin için sıkıntı değilse bence bu yöntem uygulanabilir. Bu anahtarlama için röle kullanmak bana uygun geliyor.

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,909
Üyeler
2,810
Son üye
eslop400

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back