Cizen HP bile olsa ozensiz semalara cok gicigim.
Cizimi daha anlasilir cizersek asagidaki gibi oluyor. Bu guc kaynaginin 3 modeli var. Semada cogu malzeme dusuk voltajli modellerde yok.
Aslinda semada seri transistor MOS olarak gosteriliyor olsa da bu sadece yuksek voltaj cikisli modelde MOS. Dusuk ve orta voltaj seviyeli modellerde darlington transistor. (Paralel transistorleri kolaylik acisindan teke indirdim.)
Guc katini suren Q2 transistoru. CR5'in bagli oldugu ve trimpot olarak gosterdigim kisimla aslinda kafa karistirmamak icin hata amplifikatoru olan U1 opampini modelledim.
Dusuk ve orta voltaj seviyeli modellerde zaten Q4 yok. Bu transistor anladigim kadariyla Gate Source bacagini yaklasik 7v civarinda sabitleyen zener olarak kullaniliyor.
0.6Ohm olarak gosterdigim direncin akim sinirlama ile alakasi yok. Gorevi guc katindaki paralel transistorlerde esit akim dagilimina katkida bulunmak.
Gene karmasaya neden olmamasi icin akim sinirlama direncini (R2) semaya dahil etmedim.
CR8 i -12v a baglamisim fakat Vo noktasina yani +12 ve -12 nin ortak ucuna bagli olacakti. Simdi farkettim.
22130 eklentisine bak