+/- 1 digit oynama sorunu

10 bit ile 1024 değer yazılabiliyor
9 bit ile 512 değer yazılabiliyor
8 bit ile 256 değer yazılabiliyor.

Bir bit dalgalanmayı yok etmek için bit sayısını düşürmek lazım.
Ben resimlerin boyutunu düşürmek için RGB kodlarını 5 bite kadar düşürüyorum. İnsan gözü algılamıyor değişmeyi. :)

Keşke gecikmesiz filtre mümkün olsaydı. O zaman step motorla falan uğraşmazdık, direkt kısa yoldan zengin olurduk (borsadan).

Anladığım kadarıyla sondaki +/-1 yaklaşık olarak 20 mikronluk yer değiştirmeye denk geliyor.
Benim aklıma ilk gelen kalman filtlresi. Ama normal kalman filtresi değil de biraz daha basitleştirilmiş bir versiyonu.

Mesela aşağıdaki örnek gibi (sudo kod);
Kod:
delta = input[n] - (kalman_filter_out[n-1] - input[n])
smooth = kalman_filter_out[n-1] + delta * math.sqrt(gain / 10000 * 2)
velocity[n] := velocity[n-1] + gain / 10000 * delta
kalman_filter_out[n] := smooth + velocity[n]

Buradaki gain değişkeni ile oynayarak filtreleme miktarını ayarlayabiliyoruz.

Konuyu tam okumamışım ben de , filitreleme hızın yavaşlamasına neden oluyor..

O zaman pid kontrolunun bir kısmını dışarı alırsan sorun çözülür, bu benim stm8 güç kaynağında yaptığım gibi işlemcinin hesaplayamadığı değerleri dışarıdaki kondansatörler hesaplar ve gürültü tamamen kesilir.

Yavaslamanin sebebi islemcinin yetisememesi degil.

Eger sensor sinyalini filtrelersen sensorden yuksek frerkansli bilesenleri alamayacaksin demektir. Bu da demektir ki artik sadece daha dusuk frerkansli sinyallerle ugrasacaksin. Yani yavas sistemle ugrasacaksin.

• Beğen
Reactions: clc
Yavaslamanin sebebi islemcinin yetisememesi degil.

Eger sensor sinyalini filtrelersen sensorden yuksek frerkansli bilesenleri alamayacaksin demektir. Bu da demektir ki artik sadece daha dusuk frerkansli sinyallerle ugrasacaksin. Yani yavas sistemle ugrasacaksin.
Bunu gözlemlemek için filtrenin transfer fonksiyonuna step uygulandığı durumu time domaine çevirip bakabilir merak edenler

Forum istatistikleri

Konular
7,242
Üyeler
2,925
Son üye
YusufAbali

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back