555 entegreli flaşör devresi kurdum ama çalışmıyor

bahar

Yeni Üye
Ekran görüntüsü 2025-05-29 002248.png

555 Entegreli Buton Kontrollü Flaşör Devresini bu şekilde kurdum ama çalışmıyor tam olarak nerede hata yapıyorum yardımcı olur musunuz?​

İlk gözüme çarpan, Q2 (BC547) transistörün kolektör-emetör arası kısa devre görünüyor. Altlı-üstlü, sağlı-sollu dört düğüm var oradaki kablolarda.

Başka sorun var mı diye daha dikkatlice bakmak lazım tabii...

Merhabalar,
-NE555 4 nolu pin Q2 nin emitere bağlı olmaması lazım 8 nolu pin ile şöntlü olacak sadece.
-6 nolu pin ile 2 nolu pin şöntlü olması lazım.
-3 nolu pin çıkışın Q1 base tetiklediği gibi power ledinin (D4) enerjilendirmesi lazım.
-7 nolu pin 10k direnç ile çıkış ledlerinin anotuna gitmesi lazım.
of yeni dikkat ettim transistör(Q1) PNP miş.tekrar bakmak lazım.:)

Son düzenleme:
Merhabalar,
-NE555 4 nolu pin Q2 nin emitere bağlı olmaması lazım 8 nolu pin ile şöntlü olacak sadece.
-6 nolu pin ile 2 nolu pin şöntlü olması lazım.
değerlerden dolayı da sıkıntı olabileceği için devreyi biraz değiştirdim devrenin çalışması için denemediğim şey kalmadı ama hala sorunu bulabilmiş değilim dediğiniz gibi yapmama rağmen yine çalışmadı 6 nolu pin ile 2 nolu pini bağlarsam 5 nolu pin ne oluyor

Ekler

• Ekran görüntüsü 2025-05-29 022620.png
    Ekran görüntüsü 2025-05-29 022620.png
    42.9 KB · Görüntüleme: 14
Son düzenleme:
değerlerden dolayı da sıkıntı olabileceği için devreyi biraz değiştirdim devrenin çalışması için denemediğim şey kalmadı ama hala sorunu bulabilmiş değilim dediğiniz gibi yapmama rağmen yine çalışmadı 6 nolu pin ile 2 nolu pini bağlarsam 5 nolu pin ne oluyor

5 nolu pin ise 100uf kondansatör ile bağlanıp(GND bağlanıp) d4 enerjilendirecek katodu.
Q1 npn transistör yaparsın)

devreyi Proteus üstünde çalıştırmaya uğraşıyorsan 555'in animated model olanını koymalısın devreye

Simulasyon hiç başlamıyorsa nerede hata(lar) olduğunu gösteren "NETLIST COMPILER ERRORS" ekranını paylaşın veya orada gösterilen hataları düzeltin

PDS_2O7IMZ2p2g.png
.

Proje dosyasını da zip olarak eklersen proteus programında deneyebilirim.

Proje dosyasını da zip olarak eklersen proteus programında deneyebilirim.
şu anda devre çalışıyor herkese çok teşekkür ederim zip olarak devreyi yükledim son olarak düzeltsem daha iyi olacak bir şey varsa söyleyebilir misiniz

Ekler

Projenin olduğu dizini komple zipleyip göndermen lazım. Sadece pdsprj dosyası var eklediğin arşivde ve açılamıyor.

Forum istatistikleri

Konular
7,799
Üyeler
3,141
Son üye
deniz_mert

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back