7 SEGMENT DISPLAY ILE KRONOMETRE

5 digiti 16f876 ile sürmüştüm. Kantardan gelen verileri matematiksel işleme tabi tutup 10 ayrı cihazda yazdırmıştım.

2 tane uln2803 ve 5 tane pnp transistor kullandım.
Digitlerde abcdefg ve noktayı uln2803+pnp transistor ile sürdüm. Digitler 4seri LED'li 12v ile çalışan 76mm 7 segmentti.
Common ise uln2803 ile sürdüm.
En basit mantık olarak bir Timer ve içinde sayac tanımladım. Timer kesme içinde sayacı artırdım.
Sayac 0 iken ilk digit, 1 iken ikinci, 2 iken 3, 3 iken dördüncü digit, 4 iken beşinci digiti yazıp sonra sayacı sıfırladım.
Hanelere bölme işi iki şekilde yapılabilir.
Birincisi sayıyı int olarak 1000e böl, sonra 100'e böl 10a göre mod al. Sonra 10a böl 10a göre mod al ve doğrudan 10a göre mod al.

Diğer yöntem ise sayıyı stringe çevir. Str[1], str[2] şeklinde kullan.

Performans olarak iki yolu da deneyip işine geleni kullanırsın.

Son düzenleme:
@taydin abi bana zorla kopya veriyorlar :(

Tamam işte yap artık bu işi :D

Bu arada elektronik işini derinlemesine öğrenmek ve her türlü devreyi tasarlamak istiyorsan, elektronik mühendisliğini kazanmaya çalış, mekatronik mühendisliğini değil.

Tamam işte yap artık bu işi :D

Bu arada elektronik işini derinlemesine öğrenmek ve her türlü devreyi tasarlamak istiyorsan, elektronik mühendisliğini kazanmaya çalış, mekatronik mühendisliğini değil.
mekanik işler hep ilgimi çekiyor abi ondan radarımda mekatronik var lehim yaparken aldığım zevki arabanın şarj kayışını değişitirirkende alıyorum ikiside okurken sıkılmayacağım bıkmayacağım bölümler.

İlerisi için ise dönüp dolaşıp istediğim yerde çalışamazssam tıpış tıpış döner civata fabrikasında bakımcı olurum.

Aklım durmadan projeye başlama zamanı.
14mm-4lu-ortak-anot-7-segment-display-display-robolink-8184-69-B.jpg

projeye böyle 4ü bir arada 2 tane kullanrak mı başlasam yoksa tek tek dizip segman uçlarını birleştirerek mi

Aklım durmadan projeye başlama zamanı.
17909 eklentisine bak
projeye böyle 4ü bir arada 2 tane kullanrak mı başlasam yoksa tek tek dizip segman uçlarını birleştirerek mi
Her basamağa 1 hc595 ile bağlayıp multiplexing yapmadan sürülecekse tekli 4 adet bağlanabilir, devre karmaşık olur ama işlemci yükü azalır kolay sürülür. Yoksa multiplexing yapılacaksa tekli kullanmak devreyi gereksiz yere kalabalıklaştırır.

Her basamağa 1 hc595 ile bağlayıp multiplexing yapmadan sürülecekse tekli 4 adet bağlanabilir, devre karmaşık olur ama işlemci yükü azalır kolay sürülür. Yoksa multiplexing yapılacaksa tekli kullanmak devreyi gereksiz yere kalabalıklaştırır.
kafamda düşündüğüm düzen

tekli tekli 8adette de kullansam 4lü 2 adette kullansam

1 595+uln2003 segment sürücü.
1 595+uln2003 basamak seçici.

IMG_20220618_162153.jpg

Şimdilik elimde bulduklarım bunlar testleri bunla ile yapıcam ileride hepsi aynı olacak şekilde dizeriz

595 kullanmana gerek yok Arduino tek başına yeterli olması lazım.

7 segmenting nokta ledine ihtiyaç olabilir. Bence onu da bir şekilde denklem dahil et. Her zaman integer gelmez. Bazen float da yazmak gerekebilir. Hatta digitler boş kaldığında abcdefghıjklmnoprstuyz harflerini bile yazabilirsin. Çok okunaklı olmuyor ama yapınca güzel görünüyor.
Ben "OZEL BABAOGLU" yazdırmıştım. Özel okulun çok hoşuna gitmişti.

I/O fazla oldu 595'e yüklemeyi düşünüyorum herşeyi

noktayıda sayarsak 16pin gerekiyor 13 dijital 3'de analog pini çıkış olarak kullanmam gerekecek.

Biraz daha çalışmam gerekiyor üstüne tasarımın.

TAS1.png

TAS2.png

Böyle 2 farklı tasarım yaptım.

Hangi düzende olursa olsun araya tampon koymak istiyorum.
595 ile sürersem sadece 3 pin kullanarak 8 ayrı segmanı yönetebilicem ama oluşacak gecikmelere bir çözümüm olmayabilir bu yöntemle.

Direkt işlemciden çıkarırsam neredeyse bütün çıkışları tüketiyorum frekans girişi için bana az pin kalıyor.

Deneyler yapacağım 2 düzen ile.

Artık aklımdakileri'de anlatma zamanı aklım bulanacak yoksa.

Projeden anladığım 8 Dijit bir kronometre oluşturacağım ve hassas olacak(0.1).
8 dijit neye denk geliyor.En büyük zaman ölçüsünün dakika olmasına karar verdim dakikadan geri gelirsek;

Dakika, 60saniye
Saniye, 60/1
Milisaniye, 10üzeri-3
Microsaniye, 10üzeri -6
Nanosaniye, 10üzeri-9
Pikosaniye, 10üzeri -12
Femtosaniye, 10üzeri -15
Attosaniye. 10 üzeri -18

Ben bu zamanlar birimlerine göre 8 dijit dipslayimi süreceğim.
Peki benim kaynağım ne olacak millis? micros? delay? delayMicroseconds? hiçbiri değilmiş.

100mikrosaniyede bir kesme verecek bir interrput olacak kaynağımız bu kesmesine göre hesap yapıp bu süreleri oluşturacağız.

Bir yandan'da projenin durdur ,devam et ve sıfırla özellikleri var.
Bunların yanı sıra birde frekans ölçümü de yapabilirim bunların hepsi oluşturabilirsem zaten frekans ölçümü için bütün temeli hazırlamış oluyorum demektri.

Atmega328 ile 100 μs kesme yapılır mı yav? İşlemci zamanının çoğunu (belki de tamamını) kesmenin içinde geçirir. Gereken kesme sıklığını, gereken zaman çözünürlüğü belirler. Kronometrelerin neredeyse tamamı salise'ye kadar iner. Bir salise nedir? 10 ms. O zaman sana 10 ms de bir gerçekleşen kesme lazım. Daha fazlasının bir faydası yok.

Atmega328 ile 100 μs kesme yapılır mı yav? İşlemci zamanının çoğunu (belki de tamamını) kesmenin içinde geçirir. Gereken kesme sıklığını, gereken zaman çözünürlüğü belirler. Kronometrelerin neredeyse tamamı salise'ye kadar iner. Bir salise nedir? 10 ms. O zaman sana 10 ms de bir gerçekleşen kesme lazım. Daha fazlasının bir faydası yok.
Bu gün mantık kavrama ve şema üstüne biraz vakit harcadım yarın gerçek testleri yapma zamanı.
Hedefim en az yardımla en iyi sonucu almak.

17912 eklentisine bak
17913 eklentisine bak
Böyle 2 farklı tasarım yaptım.

Hangi düzende olursa olsun araya tampon koymak istiyorum.
595 ile sürersem sadece 3 pin kullanarak 8 ayrı segmanı yönetebilicem ama oluşacak gecikmelere bir çözümüm olmayabilir bu yöntemle.

Direkt işlemciden çıkarırsam neredeyse bütün çıkışları tüketiyorum frekans girişi için bana az pin kalıyor.

Deneyler yapacağım 2 düzen ile.
HC595 doğrudan sürebiliyor segmentleri bu 1K dirençler ile.

HC595 doğrudan sürebiliyor segmentleri bu 1K dirençler ile.
Bende hastalık var abi.

Tampon, sigorta, filtre, direnç kullanmadan devre kuramıyorum
Bunlar olmadan kurduğum devrenin sorun çıkaracağına ömrünun uzun olmayacağına kuvvetli düşüncelerim var

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,989
Üyeler
2,836
Son üye
ridianod

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back