Agilent DSO9104A tamir

DC/DC lerin yüksek çözünürlüklü resmini de koyayım buraya.

IMG_20231002_132005.jpg
 
  • Beğen
Reactions: clc
Bu arada burada belirteyim. Böyle boyutu büyük, yüksek çözünürlüklü bir resmi foruma eklemek için, resmin forum sunucusunu manuel olarak yüklenmesi gerekiyor. Bu sorunu çözmeye çalışıyorum. Aslında ayarlarda 128 MByte'a kadar herşeye izin ver diyorum, ama resim yüklemede olmuyor bir şekilde.

Eğer böyle ayrıntılı incelemeye müsait çok yüksek çözünürlüklü resim eklemek isterseniz, bana bilgi verin, manuel yükleyip URL vereyim. O URL ile artık siz resmi herhangi bir yerden yükler gibi yükleyebilirsiniz.
 
Şimdi cihazı kaldırdım bir kenara koydum, para kazandıracak işler bekliyor :) Ama en son olarak bu half bridge'deki low side MOSFET'leri süreklilik modunda ölçtüm. 0.8 Ω gösteriyor. Ama şimdi emin olamadım, oradaki bobini ölçüyor olabilir miyim? Yoksa MOSFET mi gerçekten kısa devre? Artık söküp ölçünce anlayacağız.
 
  • Beğen
Reactions: clc
Evet diğer MOSFET leri de tespit ettiğimi düşünüyorum. Vishay'in SIR462 ve SIR468
 

Ekler

  • sir462dp.pdf
    306 KB · Görüntüleme: 116
  • sir468dp.pdf
    306.8 KB · Görüntüleme: 123
fig.png


Çok hızlı bir şekilde görebildiğim kadarıyla size topolojiyi çizdim. Bu topoloji synchronous buck converter olarak geçiyor, nasıl çalıştığını istenilirse kısmen açıklarım. Burada mevzu bunun büyük ihtimalle current mode çalışıyor olması. Kapasitelerin önündekinin ben akım sense etme amaçlı bir direnç olduğunu düşünüyorum(tabiki resetlenebilir bir fuse olması da mümkün gayet) bu durumda çıkışı kısa devre etseniz dahi akımı basacaktır. Ve 0.8ohm gerçek ise bile siz zaen orada ölçtüğünüz voltajı ölçebilirsiniz. Mosfeti sökmeden hata orada mı anlamak mümkün gibi. Elinizde faal durumda bir scope daha varsa anahtarlama sinyallerine bakabiliriz, ya da akım sense amaçlı olduğunu düşündüğüm direnç üzerindeki voltaja scope ile bakabilirseniz(Bunu ölçmek zor biraz tabiki) oradan da çıkarım yapabiliriz. Bir kaç ölçüm ile bu stage düzgün mü doğrulayabiliriz, sökmek sıkıntılı birazcık. Bence GS ve DS voltajlarından kontrol edelim sağlamlığı

edit: Supervisorlerin olduğu tarafıda alacak şekilde bir yüksek çözünürlüklü fotoğraf atabilir misiniz? Switching i kontrol eden entegreleri de bulmaya çalışalım
 
Kartın malzeme dizilimi şiir gibi. :saril:
 
Supervisorlerin olduğu tarafıda alacak şekilde bir yüksek çözünürlüklü fotoğraf atabilir misiniz? Switching i kontrol eden entegreleri de bulmaya çalışalım

IMG_20231002_173338.jpg


Attım resmi ama cep telefonunun kamerası iyi değil, çok net çıkmadı ...

0.8 Ω ölçtüğüm MOSFET, en alttaki idi (Q96) ve bunun çıkışı 0 V idi. Çıkışta kondansatör olduğuna göre devreyi tamamlayan tek şey MOSFET'in kendisi, yani bunlar kısa devre olmuş o zaman. Uygun bir zamanda enerji verip osiloskop ile sinyallere bakacağım.
 
Sol altta birkaç tane daha DC/DC konverter var. Bunlar herhalde ön paneldeki USB portlarının beslemesini sağlıyor. Bir tanesi de gövde fanlarının beslemesi olabilir.

U512 = OP484F (4 lü high speed opamp)
U514 = LM35D (temp sensor)
U515 = LM393 (2 li comparator)
 
Kontrolcüyü maalesef göremedim, acaba kartın arka yüzeyindeki heatsink in altında mı?çünkü am orada u kodlu komponentler var gibi, neyse şu anlık onları tespit etmemiz çok da kritik değil gibi. (tekrar inceleyince biraz daha güçlendi düşüncem, üst tarafın heatsink sökülmüş fotoğraflarında orada çok güzel bir nokta var)

Q96 için arka yüzde bir fet daha var gibi duruyor, onu gördüğüm fotoğraftan pek çıkarım yapamadım maalesef, konumuzla alakası olmayabilir. Eğer ki Q96 yı 0.8 ohm okuduysanız, drain i indüktör ve direnç üstünden 1.8V hattına, source u ise gnd hattına bağlı. Çıkıştaki kapasitelerden biri kısa devre olmuş olabilir, ama bu 5V, 3.3V neden düzgün oluşturulamıyor u açıklamıyor.
 
Evet arkasının da önü kadar kalabalık olduğunu unuttum. Arkada üç tane LTC3850 var, U486, U487, U499

IMG_20231002_194145.jpg
 
Datasheet'teki tipik devreye çok yakın bir uygulama yapılmış gibi duruyor. Burada sağ ve sol taraf farklı voltajlar, ama bizim kartta voltajlar aynı ve çıkışlar paralellenmiş.

1696265879579.png
 

Ekler

  • LTC3850-3850-1.pdf
    1.1 MB · Görüntüleme: 129
PCB silkscreen üzerinde de modül sınırlarını belirtmişler. U486 iki tane +1.8V paralel çıkışı üretiyor, U487 iki tane +1.2V paralel çıkışı üretiyor, U499 un bir tarafı +3.3V diğer tarafı da +5V sürüyor.
 
Çıkıştaki tantallar bence güzel şüpheliler umarım arıza oralarda çıkar da scope eski güzel günlerine döner. Run1, Run2 pinlerini de kontrol ederek aslında dc dc ler gerçekten çalışma sinyali alıyor mu kontrol edebiliriz. Sadece bu dc/dc kısmında ya da çıkış kapasitelerinde hata varsa muhteşem bir tamir olacak
 
Ama bütün MOSFET'ler düşük omaj gösteriyor. Kimisi 0.8 Ω kimisi 4 Ω. Şimdi tüm değerleri hatırlamıyorum ama hepsi böyle. Eğer kapasitör kısa devre olsa, sadece bir DC/DC devre dışı kalırdı. Ama 4 kaynağın 4 ü de çıkış vermiyor.

İki ihtimal var bana göre: Ya tüm bu kaynaklara talimat veren çip talimatı vermiyor, yada kaynakların 4 ü de gitti. O da şöyle mümkün. Bu günlerce çalışıyordu. Ben çıktım evden, birkaç saat sonra geri geldim ve bunun çalışmadığını farkettim. Hatta "hmm bunu ben kapatmamıştım" diye düşündüm. Ve sonra da açılmadı zaten. Muhtemelen bu aşırı ısındı. Hatta belki uyarı mesajı falan da çıkmış olabilir ekrana, bilmiyorum. Aşırı ısınınca da kaynaklardaki MOSFET'ler sırayla gittiler. Gördüğüm kadarıyla doğrudan bu kaynakları gözlemleyen bir termal koruma devresi yok. Sadece akımı gözlemliyor şönt üzerinden.
 
Mosfetlerin sıcaklığını doğrudan gözlemleyen bir şey yok evet ama aslında bunu tasarım ile garanti altına alıyorsunuz. Tepe akımı belirli hale getirdiğiniz durumda aslında kayıplar ve buna bağlı ortam sıcaklığı ile junction sıcaklığı arasındaki farkı hesaplayabilirsiniz. En kötü durumda dahi tamam dediğiniz değerde olmalı. Ama tantal kapasitörler sıcaklığı sevmezler, e 10 sene de olmuş aslında sıcaklığa maruz kalıyorlarsa gitme vakitleri gelmiş. Ben o mosfetlerin bozuk olduğunu düşünmüyorum açıkcası, başka bir hata olmalı, sinyalleri incelemek lazım.
 
Son düzenleme:
Bu arada burada belirteyim. Böyle boyutu büyük, yüksek çözünürlüklü bir resmi foruma eklemek için, resmin forum sunucusunu manuel olarak yüklenmesi gerekiyor. Bu sorunu çözmeye çalışıyorum. Aslında ayarlarda 128 MByte'a kadar herşeye izin ver diyorum, ama resim yüklemede olmuyor bir şekilde.

Eğer böyle ayrıntılı incelemeye müsait çok yüksek çözünürlüklü resim eklemek isterseniz, bana bilgi verin, manuel yükleyip URL vereyim. O URL ile artık siz resmi herhangi bir yerden yükler gibi yükleyebilirsiniz.
Resim degil de PDF olarak yuklersek sorun cikarmaz herhalde.
 
Bilgisayar kısmı çalışıyorsa ,sorunları tuttuğu bir log dosya yokmu? Yada skopda sorun nelerin olabileceğini anlatabilecek bir bir tool yazılım ?
Gerçi arıza bildirim kodlarını bile başlangıca eklemeyen bir firma ,bu tür hizmet yazılımlarını bile gizlemiş olabilir.
 
Resim degil de PDF olarak yuklersek sorun cikarmaz herhalde.

Evet diğer dosya türlerinde 128 MByte limitini kullanıyor, ama resimde kullanmıyor. Olmazsa destek isteyeyim Xenforo'dan.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,213
Mesajlar
122,145
Üyeler
2,915
Son üye
khalid

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top