kocamanusta
Aktif Üye
fonksiyon jeneratorüm yok. diyot temin edip test etmeye çalışırım fakat hızlı olmak adına monofaze beslemeli bi VFD çıkışından (yüksüz) ölçüm örnekleri alsam bi fikir vermez mi?
Fluke'un altın uç (sanırım pogo pin) takılabilen prob seti varmış ama 4.161,72 TL .Aslinda altin kaplama pinler bulunabilirse, çok damarlı esnek prob kabloları var. Probemaster kadar iyi prob yapılabilir. PCB test etmede kullanılan POGO pinler var, ama onlar biraz ince. Daha kalını lazım.
Fluke'un altın uç (sanırım pogo pin) takılabilen prob seti varmış ama 4.161,72 TL .
Fluke TL910 - Elektronik Testler İçin Test Uçları
Fluke - Türkiye Tek Yetkili Distribütörüwww.netes.com.tr
Brymen harici olarak prob satmıyor galiba. Aradım ama bulamadım.Bu prob var bende. iletkenliği normal bir probdan farksız. Bir kenarda duruyor. Her gün kullandığım prob ise Probemaster. Bir de Brymen'i kullanıyorum, onun da kendi probları çok iyi (altın kaplama ve sıfıra yakın öz direnç)
Brymen harici olarak prob satmıyor galiba. Aradım ama bulamadım.
220v sebekeyi tek bir diyodla dogrultun. Cikisa da omik bir yuk baglayin. Rms olctugunu iddia ettiginiz voltmetre ile yarim dalga cikis voltajini olcun.
Rms degeri 155v civarinda gormeniz gerekir.
Yalnız bu RMS ölçümünde iki tane kalite seviyesi var:
1. seviye, true RMS. Sinüsoidal olmayan AC sinyallerin RMS'ini doğru ölçer. Ama AC sinyalde herhangi bir DC offset olmaması lazım. Varsa, true RMS multimetre gene yanlış RMS ölçecektir.
2. seviye, true RMS ve AC+DC modu. Sinüsoidal olmayan ve DC offset sahibi olan sinyallerin RMS'ini doğru ölçer.
Şimdi, senin VFD'deki sinyalin şekli nedir bilmiyorum, ama sinyallerde DC offset varsa, multimetren de sadece true RMS ise (AC+DC özelliği yoksa), gene yanlış ölçüm yapmış olacaksın. Yani Fluke multimetrem var, mutlaka doğru RMS ölçer diye bir durum yok. AC+DC özelliğinin de olması lazım.
Voltaj ve Akım ölçebilen demek istediniz sanırım? Başka da ne var ki gerçi, bilmediğim bir şey vardır belki.Fakat elektronik cihazlarla ugrasacak birisi ise, true rms olcu aleti alacaksa mutlaka DC+AC formundaki sinyalleri olcebilen olcu aleti almali.
Dogan abi bazen, olcmek istedigimiz nokta da DC olceriz ya diyelim 5V, ama ayni noktada AC olctugumuz zamanda 1V ac gorulebilir. DC+AC olcen cihazlar ayni anda oradaki hem DC yi hem de AC yi gosterebiliyor. Bazi cihazlar, osiloskop gibi olanlar bunu offsetlernmis AC gibi gosterebiliyor. Asagidakinde yesil dalga offsetlenmis AC.Voltaj ve Akım ölçebilen demek istediniz sanırım? Başka da ne var ki gerçi, bilmediğim bir şey vardır belki.