Analog Osiloskop Revizyon ve Bakimi

Hmm şimdi devre şemasına baktım, parça listesinde D719 için 6 kV luk diyot diyor!

1663770616780.png

Bu durumda bu diyodun sağlamlık testini multimetre ile yapmak garanti değil. Böyle yüksek voltajlı diyotlar bazan seri diyotlarla yapılabiliyor. Multimetrenin ölçüm voltajı da tüm diyotları iletime geçirmeye yetmeyebilir. Ama esasen o diyodun bozulması için bir sebep de yok. Neredeyse hiç yük yok. O yüzden bence sen onu şimdilik sağlam varsay. Devreye enerji verince doğrultucu çıkışına bakarsın (tabi yüksek gerilim probu varsa, yoksa multimetre aşırı voltajdan gidebilir).

Hmm şimdi devre şemasına baktım, parça listesinde D719 için 6 kV luk diyot diyor!

19095 eklentisine bak

Bu durumda bu diyodun sağlamlık testini multimetre ile yapmak garanti değil. Böyle yüksek voltajlı diyotlar bazan seri diyotlarla yapılabiliyor. Multimetrenin ölçüm voltajı da tüm diyotları iletime geçirmeye yetmeyebilir. Ama esasen o diyodun bozulması için bir sebep de yok. Neredeyse hiç yük yok. O yüzden bence sen onu şimdilik sağlam varsay. Devreye enerji verince doğrultucu çıkışına bakarsın (tabi yüksek gerilim probu varsa, yoksa multimetre aşırı voltajdan gidebilir).
fluke 177 MAX 1000V ölçebiliyormuş(%0,02) sapma payı varmış birde bunun

Eskiden tüplü televizyonların anot voltajlarını ölçmek için öyle yüksek gerilim probu falan kullanılmıyordu. Kimsede de yoktu zaten. Alıyordun eline bir tornavidayı, anoda yaklaştırıp "ark çekiyordun" :) Tabi bu 10 - 15 kV da işe yarıyor, belki 1.8 kV da ark çekilemeyebilir :)

Timur abi multimetrelerin üzerinde yazan max ölçebileceği değeri normal prop ile ölçülmüyor mu?

Timur abi multimetrelerin üzerinde yazan max ölçebileceği değeri normal prop ile ölçülmüyor mu?

Ölçülür. Daha fazlası da ölçülür. Benim Keysight U1282A ve UNI-T UT139C ye ben 1400 V verdim. İkisi de voltajı doğru ölçtü, ama "yandım anam" mealinde bir uyarı tonu da üretmeyi ihmal etmediler :D

Peki abi,Fluke 177 max 1000v da kadar ölçüm yapabiliyor.Trafodan ölçülmek istenen değer 950v bu durumda multimetrenin ölçüm değerleri arasında.Ve daha fazlası ölçülebilir ise neye istinaden multimetre bozulur dediniz onu merak ettim.

Peki abi,Fluke 177 max 1000v da kadar ölçüm yapabiliyor.Trafodan ölçülmek istenen değer 950v bu durumda multimetrenin ölçüm değerleri arasında.Ve daha fazlası ölçülebilir ise neye istinaden multimetre bozulur dediniz onu merak ettim.
bozulabilir.
flukeye ben yanlışlıkla süreklilik(buzzer) kademesinde 220V'a deydirmiştim bana ağır küfürler edercesibe bağırıp kendini kapatmıştı kısa süreli bi baygınlık sonrası tekrar düğmesine bastım selamın aleyküm tekrar olmasın diyip çalışmaya devam etti

1000 V olan multimetre ile 1400 V ölçmek başka, 1850 V ölçmek başka. İlkinde şansını zorluyorsun, ikincisinde işi garantiye alıyorsun gibi birşey :D

bozulabilir.
flukeye ben yanlışlıkla süreklilik(buzzer) kademesinde 220V'a deydirmiştim bana ağır küfürler edercesibe bağırıp kendini kapatmıştı kısa süreli bi baygınlık sonrası tekrar düğmesine bastım selamın aleyküm tekrar olmasın diyip çalışmaya devam etti
İlk multitrem meşhur DT830 du aynı hatayı bende yaptım buzzer kademsinde 220V ölçeyim dedim pcb üzerindeki bir kaç komponent ve bakır yollar kalkıp hurda olmuştu.
1000 V olan multimetre ile 1400 V ölçmek başka, 1850 V ölçmek başka. İlkinde şansını zorluyorsun, ikincisinde işi garantiye alıyorsun gibi birşey :D
Yüksek gerilim probunun esprisi nedir abi osiloskop probu gibi x1-x10 anahtar ile voltajı düşürüyor.Yoksa diğer problardan farkı yalıtım mı.

İlk multitrem meşhur DT830 du aynı hatayı bende yaptım buzzer kademsinde 220V ölçeyim dedim pcb üzerindeki bir kaç komponent ve bakır yollar kalkıp hurda olmuştu.
Benimde oydu ben çabuk bıraktım.

bildiğim kadarıyla yüksek gerilim problarının içinde gerilim bölücü var
100k-100k gibi

Yüksek gerilim probunun esprisi nedir abi osiloskop probu gibi x1-x10 anahtar ile voltajı düşürüyor.Yoksa diğer problardan farkı yalıtım mı.

Yüksek gerilim probunun içinde tek bir direnç var. 90 MΩ ise girişteki voltajı 10 a bölüyor, 990 MΩ ise girişteki voltajı 100 e bölüyor. Buradaki varsayım, multimetrenin giriş direncinin 10 MΩ olması. Eğer bu varsayım doğru değilse ölçülen voltaj yanlış olur.

Son düzenleme:
Bugün trafo sarimi için iki firma ile görüştüm. Bir tanesi euzu besmele çekip ben bu işi beceremem dedi . Öteki de yaparız abi büyük ihtimal . Olmazsa yenisini tedarik ederiz dedi. Herhalde eski bir trafo olduğunu anlayamadı.

Bugün trafo sarimi için iki firma ile görüştüm. Bir tanesi euzu besmele çekip ben bu işi beceremem dedi . Öteki de yaparız abi büyük ihtimal . Olmazsa yenisini tedarik ederiz dedi. Herhalde eski bir trafo olduğunu anlayamadı.

Ben de daha önce EKA trafo ile görüşmüştüm. Aslında hayır demek istiyordu ama daha önceki alışverişlerimizden dolayı "uygun bir zamanda yaparız" gibi laflar edip, kısacası noolur uğraştırma beni dedi :)

Yamyam abi iyi bilir bu işleri. Ama her konuda "teknik böyle söylüyor, tekniğin gereği budur" deyip duruyordu. Ben de "teknik söylemiyor, sen söylüyorsun" deyince kızdı gitti. Ama canı sağolsun, birçok genci bu hobiye özendirmiştir, emeği vardır. Neticede o da ben de aynı şeyi yapmaya çalışıyoruz.

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back