Arçelik 3340 çamaşır makinesi çalışmıyor

Bu kart motorun hız kontrol kartı,soğutucuya bağlı tahminen BT serisi triayak'ı kontrol edebilirsin ayrıca varistör ve sigortaya bakabilirsin.

O komponent triyak mıdır? Bana da ilk başta triyak olması lazım gibi geldi, ama herhangi bir optokuplör görmeyince dedim herhalde DC motor var ve MOSFET ile sürülüyor.

Engellemez. O kart sadece motorun hızından sorumlu.
Eski tip (mekanik beyinli)makinalarda sıralama şöyle;

Çalıştırma düğmesi> kapı kilidi>ventil>prostat> beyin motoru> yıkama motoru ve rezistans.
Dediğiniz gibi eski tip makine, sanırım çoğu işi program düğmesi yapıyor.
Teşekkür ederim.

IMG_20220216_234700.jpg

Motoru sökmeye gerek yok. Yan kısımda mandallar var. Açınca kömüre ulaşırsınız.

Evet. Makineyi yatırın alt kısımdan motora ulaşırsınız. Modelini bilmiyorum.
Gerekirse; motoru iki vida sökerek kayıştan kurtarıp kömürlere ulaşırsınız

O komponent triyak mıdır? Bana da ilk başta triyak olması lazım gibi geldi, ama herhangi bir optokuplör görmeyince dedim herhalde DC motor var ve MOSFET ile sürülüyor.
Evet hocam, bt serisi bir triyaktır.
Kapı kilidinin içini açmadan kontrol edilebilir mi sağlamlığı acaba?
Kapı kilidinin içini açmadan kontrol edilebilir mi sağlamlığı acaba?
şöyleki ,kapı kilidini görmem lazım,birincisi tambur ile kapak arasındaki yaylı teli çıkartıp oradan kilidi sökmek,ikincisi makinanın altından uygunsa sökmek , yanıksa zaten anlarsın üzeri kızarmıştır.Motordan önce bunu kontrol edersen iyi olur.

Son düzenleme:
Evet hocam, bt serisi bir triyaktır.

şöyleki ,kapı kilidini görmem lazım,birincisi tambur ile kapak arasındaki yaylı teli çıkartıp oradan kilidi sökmek,ikincisi makinanın altından uygunsa sökmek , yanıksa zaten anlarsın üzeri kızarmıştır
Kilidi söktüm hocam o sorun değilde, bu parçanın sağlam olup olmadığını içini açmadan anlayabiliyor muyuz?
Dışardan sağlam duruyor, yanık yok, temiz görünüyor. Teşekkürler.

IMG_20220217_002532.jpg

IMG_20220217_002523.jpg

IMG_20220217_002512.jpg

Mesela resimdeki kapı kilidinin ptc si yanmış ,olçmeyi şöye yapabilirsin nötr ile giriş çikiş arasında kısa devre olmaması lazım.
Ölçtüm, kısa devre yok sağlam sanırım. Motor kömürlerinden mi acaba? Bir de o mekanik program düğmesinden olabilir mi arıza? Umarım ondan çıkmaz sorun.
Teşekkür ederim.

Ölçtüm, kısa devre yok sağlam sanırım. Motor kömürlerinden mi acaba? Bir de o mekanik program düğmesinden olabilir mi arıza? Umarım ondan çıkmaz sorun.
Teşekkür ederim.
İş motora doğru gidiyor. önce tambur rulmanını kontrol et, el ile kasnağı çevir rahat dönüyormu sonra motor kasnağını cevir çok rahat dönmesi lazım bunlar normal ise ,arkadaşların dediği gibi kömürlere bak boyları kısalmışmı ,kısalmiş ise arkasındaki yay tam basmayabilir. en son çare motoru yerinden sök disarıda 220v vererek çalıştırmayı dene ancak motor soketinin bir veya iki yerine köprü tel atman lazım o aşamaya gelirsen resmini koyarsın bu arada motorun sokümü cok kolaydır bir vidası vardır ,kolay gelsin

İş motora doğru gidiyor. önce tambur rulmanını kontrol et, el ile kasnağı çevir rahat dönüyormu sonra motor kasnağını cevir çok rahat dönmesi lazım bunlar normal ise ,arkadaşların dediği gibi kömürlere bak boyları kısalmışmı ,kısalmiş ise arkasındaki yay tam basmayabilir. en son çare motoru yerinden sök disarıda 220v vererek çalıştırmayı dene ancak motor soketinin bir veya iki yerine köprü tel atman lazım o aşamaya gelirsen resmini koyarsın bu arada motorun sokümü cok kolaydır bir vidası vardır ,kolay gelsin
Şimdi aklıma geldi ,proğram saaatini her hangi bir proğrama getir, kulağını proğram düğmesine yanaştır bakalım motor sesini duyabiliyormuun.

Motora direk enerji vermek bence pek güvenilir bir işlem değil.Bildiğim kadarıyla çamaşır makinasına direk enerji verince çok yüksek hızlara çıkıp motor gövdesini parçalıyor.Bu konu hakkında bir forum sayfasında tartışmada vardı.Bulursam linkini eklerim.

Motora direk enerji vermek bence pek güvenilir bir işlem değil.Bildiğim kadarıyla çamaşır makinasına direk enerji verince çok yüksek hızlara çıkıp motor gövdesini parçalıyor.Bu konu hakkında bir forum sayfasında tartışmada vardı.Bulursam linkini eklerim.

Evet mantıklı. Çamaşır makinalarında üniversal motor kullanılıyor. Üniversal motoru yüksüz çalıştırırsan devri sürekli artar ve motor en sonunda kendini parçalar.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back