Selamlar tekrardan,
Üzerindeki komponentleri kullanmak için 750ti'a donör aldım. Aldığım kart 560ti, daha önce hiç tamir görmemiş hatta açılmamış dahi fabrika termal macunu duruyordu üzerinde. Kartta ne arıza var bakayım diye kısa devre kontrolü yaptığımda bölgesel olarak bir çok parçanın kısa devre verdiğini gördüm. Fiziksel bir hasar yok, dvi girişlerinin çevresindeki metal aksamlarda oksitlenme var. Başıma gelmeden öğrenmek için böyle bir toplu kısa devre nasıl çözümlenir sizlere sormak istiyorum. Kirlilik olmaması adına kendi başına bir konu açmak yerine buraya eklemek istedim, belki de kart ölüdür iki mesajda geçeriz.
Aşağıda belirtmeye çalıştığım alanların tüm bağlantıları kısa devre gösteriyor (mosfetlerin gateleri hariç). Kapasitörler, regülatörler low mosfetler ve başlarındaki 1 high mosfetlerin low kısımları. Sonra kartın soluna doğru devam ettiğimde kısa devrenin devam ettiği yerler bulabiliyorum farklı farklı. Sağ üstteki 12v girişten itibaren ölçerek güç yolunu takip ettiğimde bir şey çıkmıyor. 40 bacaklı controllera geliyorum, onun da data sheetini ne yaptıysam bulamadım. Bulsamda, o 40 bacaklı SHE ASP0907 (uP6218 rebranded) daha küçük kare şekilde gözüken 3 tane pwm controllera bağlı. O 3 pwm controllerın da sadece hali hazırda kısadevre veren işaretli ayakları kısa devre gösteriyor.
Sanıyorum ki 3 tane pwm controller aynı anda bozulmamıştır. Bozulsa dahi, mosfetler yanar kısadevre olur ama bu inductorlere yansır mı? Yansımaz sanıyorum, ona yansısa kapasitörlere yansımamalı. Bu denli büyük çaplı bir kısa devrede sanki arkasında önünde biryerde kocaman yanık, eriyik, patlak bir yer bekledim ama çizik yok kartta. Bu durumda, acaba mosfetler bir şekilde birbirini kısa devre ediyor olabilir mi? Yine bu durum kapasitörlerin veya devamının kısa dere göstermesini mantıklıca açıklamıyor sanki. Çünkü dirençler veya jumper noktalar da kısa devre gösteriyor.
Siz bu gibi çoklu kısa devre durumlarında neleri kontrol ediyorsunuz?
14223 eklentisine bak