Asus GTX 750 Ti Strix OC grafik kartı arıza bulma

Bu entegre de AliExpress'te bulunuyor ama satıcılar güvenilir mi bilemedim. En çok yorum ve puan alandan almak lazım.

Evet ben de bir tek aliexpresste bulabildim. Veya forumda organ bağışı diye geçen başka bir elinde bozuk 750ti olan yahut PWM'i olan birisi bulabilirsem ondan alabilirim ki o da heralde çok çok düşük bir ihtimal :)

PWM Controllera bağlı mosfetlerin sağlamlık kontrolü sadece mosfetler sökükken yapılıyordu değil mi? O işlemi de hızlıca öğreneyim. Bu akşam mosfetleri sökmeye çalışayım. Çalışayım diyorum çünkü lehim istasyonlu sıcak hava aletim yok da tabanca şeklinde var. Onun da ucu olmasına rağmen oldukça büyük bir alana üflüyor. Best marka bir ürün yıllar önce direncten almıştım. Alüminiyum folyo ile çevreyi kapatıp sökmeye çalışacağım bakalım. Umarım çevredeki ufaklıkları söküp uçurmaz.


Tabanca ucunun mosfetlere oranı;

WhatsApp Image 2021-10-03 at 23.16.17.jpeg
 
Bu çok güçlü olur. Umarım etrafı uçurmazsın. Kartı fazla ısıtmamaya çalış.
 
Mosfetlerden önce elektrik almayan kapasitör patladı, neyse ki bulunması kolay değerlere sahip bir ürün. Gerekli kontrolleri yaptım başka zarar gören bir ürün gözükmüyor. Kartı çöp etmeden önce doğru aletler için bir alım tavsiyesi başlığı açacağım.
 
Oto Lambalı veya oto cakmakli dar alanda isitma çözüm yapabiliriz. Benzer tabanca bende de var küçük islerde zor oluyor.
 
Mosfetlerden önce elektrik almayan kapasitör patladı, neyse ki bulunması kolay değerlere sahip bir ürün. Gerekli kontrolleri yaptım başka zarar gören bir ürün gözükmüyor. Kartı çöp etmeden önce doğru aletler için bir alım tavsiyesi başlığı açacağım.
Kullandığınız ısı tabancası malzeme sökme için kullanılabilir.
Dikkat etmeniz gereken; ısı tabancasını devamlı aynı noktaya tutmayın .
Her zaman, malzeme etrafında küçük daireler çizerek dolaştırın, malzeme ısıya alıştırılarak sökülür.
Ayrıca malzeme sökülecek yerde elko Kondansatörler veya plastik konnektörler varsa küçük metal levhalar kullanılarak yan malzemeler korumaya alınır.
Yoksa aşırı ısı karta veya malzemeye zarar verir.
 
Son düzenleme:
Selamlar,

Şüpheli 2 mosfeti söktüm. Siyah prob draindeyken kırmızı sourcelarda direnç okuyorum. Siyah prob hala draindeyken gate'e kırmızıyı dokundurup tekrar kırmızı ile sourcelara döndüğümde kısa devre uyarısı veriyor iki mosfet de. Sanırım bu şekilde doğru çalıştığı anlaşılıyor n channelların değil mi? Bu durumda iki mosfet de sağlam ise geriye enable sinyali almasına rağmen mosfetlere sinyal göndermeyen PWM controller şüpheli kalıyor. Lakin mosfetler erimeden önce iki kapasitör patladı bir regülatör tek bacağından yukarı kalktı. Muhtemelen çok zarar veriyorum karta, devam etmeyeceğim bu ekipmanlarla.
 
Burada youtube'da sevilen bir tamirci kocaman sıcak hava tabancası ile mosfeti söküyor.

 
Ercan'ı şahsen bebekliğinden tanıyorum. Hatta o kadar ki elektroniğe yönelmesinde payım var. Fakat yaptığı işlem son derece yanlış.

Aşağıdali linkte göreceğin iki ekran kartı da onun elinden çıktı. Tamir ettiği kartlardan ikinci el olarak bir başkaları için aracı oldum. Bunların haricinde anakart da var. Bu iki ticarette ne aldıysam arızalandı. Tamir için geri gönderdim yerine gönderdikleri de arızalandı. Mahçup olmamak için elimdeki kartları verdim bunlar bana kaldı.

Lafın özü ekrana taktın görüntü geldi diye bir şeyi tamir etmiş olmuyorsun. Usulune uygun doğru şekilde yapmadığın sürece yapmış da olmuyorsun. Böyle iş yapılabilseydi JBC, Weller, Hakko, Ersa gibi burada sayamadığım diğer kaliteli markaların ürünleri o kadar para etmezdi. Bütün dünyanın hatta bu işin uzmanlarının bile bilmediğini, üç-beş akıllı biliyor hissiyatından uzak durmak lazım.

Bu işle ilgileneceksen, belirli bir kaliteye sahip giriş seviyesi ekipman edinmeni tavsiye ederim.

 
Anlıyorum hocam. Benimkisi biraz ucuz yollu ve riskli bir öğrenme çalışması oldu. Pes ettim dememe rağmen dayanamadım bugün tekrardan bir mosfet kontrolü yaptım. Dua ediyorum keşke şunlar bozuk çıksa da sorunu bulmuş olsam diye :D

Bir önceki mosfet sökmemde bir şeyleri yamultup patlatmıştım. Oturdum onları tek tek söküp temizleyip yenilerini taktım, dağıttığımı toparladım şimdi hepsinden doğru voltaj geçiyor. Sonra kapasitörleri söktüm zarar görmesinler ısıtma işleminde diye ki kurşunsuz lehimli mosfetleri geri kurşunluyla taktığım için artık daha kolay söküldüler. Flux'u doğru kullanımla uyguladım, ısı tabancasının ucuna zar zor çakarak falan o ucu takabildim. Durum böyle olunca kartı çok ısıtmadan 20 saniye civarında mosfetler attı kendini tertemiz çıkardım. Tekrar kontrol yaptım tam olması gerektiği gibi çalışıyorlar ne yazık ki :D Suçlunun PWM Controllerının olup olmadığından kesin emin olamıyorum, data sheetini okuyarak ölçüm yaptığımda olan tutarsızlıklar var mosfet beslemelerinde. Ama bunun sebebinin pwm controller mı yoksa başka bir kaynak mı olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

resim_2021-10-15_140019.png



Dediğiniz gibi ucuz veya pahalı ama "doğru" ekipmana sahip olmam gerekiyor, olamıyorum. Ama bir yandan da bana pahalıya patlayacak bu merakımı bastıramıyorum. Antalya'daki tek gpu tamiri yapan yer tam 1 aydır gpulara bakamıyoruz diyor, tamir de ettiremiyorum. Birkaç hafta öncesine göre sizlerden o kadar çok şey öğrendim ki, kartı bir kenara kaldırıp "neyse dursun sonra bakarız" diyemiyorum. Attığım videodaki yere göndermeye çalıştımıştım cevap vermediler. Araştırıp araştırıp öğrenebildiğim yeni bir şey oldukça kurcalayacağım sanırım.

WhatsApp Image 2021-10-15 at 13.44.59.jpeg
 
Selamlar,

Sürecin bu aşamasında mosfetler sağlam çıktığı için PWM Controller üzerinde daha çok vakit geçirdim. Kanarya adalarında yaşayan Learn Electronics Repair kanalında paylaşımlar yapan emekli bir amcamızın mail ile yaptığı yardımlarla PWM Controller üzerindeki bacaklardan birinde kısa devre buldum;

P_M_PHASE_30

PHASE Switch Node. Connect this pin to the source of the upper MOSFET and thedrain of the lower MOSFET. This pin is used as the sink for the UGATE driver, and tomonitor the voltage drop across the lower MOSFET for over current protection.This pin is also monitored by the adaptive shoot-through protection circuitry todetermine when the upper MOSFET has turned off. A Schottky diode between thispin and ground is recommended to reduce negative transient voltage which iscommon in a power supply system.


O da bir kapasitörden geçerek aktif olmayan high mosfete gidiyormuş zaten.

EM5305VT PWM Controller pic 1.jpg



Bu durumda aliexpressten PWM controller sipariş edeceğim. Geriye sadece çevresindeki komponentleri uçurmadan controllerı değiştirmek kalıyor.
 
Bu gayretlerin sonunda umuyorum tamir başarılı olur. Çok güzel bir gelişme oldu.

Belki bu vesile ile yavaş yavaş ekipman edinip aramızda daha aktif olursun. Bir yerden başlarsan devamı gelir, daha bugün bir takometrem olmadığını fark ettim. :D
 
Ben herhangi bir ekleme yapmadan Türkçe seçeneğinde kullanabiliyorum.
2.1.0.9 beta sürümden önce Türkçe dil seçeneği yoktu. Ekleme dil dosyası ile Türkçe kullanıla biliyordu.
Yeni sürümde Türkçe dil seçeneği varmış.
İlave türkçe dil dosyasına gerek kalmadı.
 
Son düzenleme:
Geri dönüşüm sektörü o kadar geliştiki bu gpu'ları hammadesine ayırıp kazanmak, o kartı tamir için emek harcamaktan daha ucuza geliyor. Ham madde o kadar değerli.
Tabi senin cebin için değil. Genel üretim sektörünü kastediyorum. Bize küllüm zarar.

Tabi ki, üretim sektörü onu ham maddeye çevirdikten sonra *yeni model* olarak tekrar üretebiliyor. Biz tamir ettiğimizde yine eski ve güçsüz kalıyor :)
 
Selamlar tekrardan,

Üzerindeki komponentleri kullanmak için 750ti'a donör aldım. Aldığım kart 560ti, daha önce hiç tamir görmemiş hatta açılmamış dahi fabrika termal macunu duruyordu üzerinde. Kartta ne arıza var bakayım diye kısa devre kontrolü yaptığımda bölgesel olarak bir çok parçanın kısa devre verdiğini gördüm. Fiziksel bir hasar yok, dvi girişlerinin çevresindeki metal aksamlarda oksitlenme var. Başıma gelmeden öğrenmek için böyle bir toplu kısa devre nasıl çözümlenir sizlere sormak istiyorum. Kirlilik olmaması adına kendi başına bir konu açmak yerine buraya eklemek istedim, belki de kart ölüdür iki mesajda geçeriz.

Aşağıda belirtmeye çalıştığım alanların tüm bağlantıları kısa devre gösteriyor (mosfetlerin gateleri hariç). Kapasitörler, regülatörler low mosfetler ve başlarındaki 1 high mosfetlerin low kısımları. Sonra kartın soluna doğru devam ettiğimde kısa devrenin devam ettiği yerler bulabiliyorum farklı farklı. Sağ üstteki 12v girişten itibaren ölçerek güç yolunu takip ettiğimde bir şey çıkmıyor. 40 bacaklı controllera geliyorum, onun da data sheetini ne yaptıysam bulamadım. Bulsamda, o 40 bacaklı SHE ASP0907 (uP6218 rebranded) daha küçük kare şekilde gözüken 3 tane pwm controllera bağlı. O 3 pwm controllerın da sadece hali hazırda kısadevre veren işaretli ayakları kısa devre gösteriyor.

Sanıyorum ki 3 tane pwm controller aynı anda bozulmamıştır. Bozulsa dahi, mosfetler yanar kısadevre olur ama bu inductorlere yansır mı? Yansımaz sanıyorum, ona yansısa kapasitörlere yansımamalı. Bu denli büyük çaplı bir kısa devrede sanki arkasında önünde biryerde kocaman yanık, eriyik, patlak bir yer bekledim ama çizik yok kartta. Bu durumda, acaba mosfetler bir şekilde birbirini kısa devre ediyor olabilir mi? Yine bu durum kapasitörlerin veya devamının kısa dere göstermesini mantıklıca açıklamıyor sanki. Çünkü dirençler veya jumper noktalar da kısa devre gösteriyor.

Siz bu gibi çoklu kısa devre durumlarında neleri kontrol ediyorsunuz?

560 ti da.jpg
 
Aşağıdaki konuda kısa devre bulma ile ilgili bazı önerilerde bulunmuştum.

 
Selamlar tekrardan,

Üzerindeki komponentleri kullanmak için 750ti'a donör aldım. Aldığım kart 560ti, daha önce hiç tamir görmemiş hatta açılmamış dahi fabrika termal macunu duruyordu üzerinde. Kartta ne arıza var bakayım diye kısa devre kontrolü yaptığımda bölgesel olarak bir çok parçanın kısa devre verdiğini gördüm. Fiziksel bir hasar yok, dvi girişlerinin çevresindeki metal aksamlarda oksitlenme var. Başıma gelmeden öğrenmek için böyle bir toplu kısa devre nasıl çözümlenir sizlere sormak istiyorum. Kirlilik olmaması adına kendi başına bir konu açmak yerine buraya eklemek istedim, belki de kart ölüdür iki mesajda geçeriz.

Aşağıda belirtmeye çalıştığım alanların tüm bağlantıları kısa devre gösteriyor (mosfetlerin gateleri hariç). Kapasitörler, regülatörler low mosfetler ve başlarındaki 1 high mosfetlerin low kısımları. Sonra kartın soluna doğru devam ettiğimde kısa devrenin devam ettiği yerler bulabiliyorum farklı farklı. Sağ üstteki 12v girişten itibaren ölçerek güç yolunu takip ettiğimde bir şey çıkmıyor. 40 bacaklı controllera geliyorum, onun da data sheetini ne yaptıysam bulamadım. Bulsamda, o 40 bacaklı SHE ASP0907 (uP6218 rebranded) daha küçük kare şekilde gözüken 3 tane pwm controllera bağlı. O 3 pwm controllerın da sadece hali hazırda kısadevre veren işaretli ayakları kısa devre gösteriyor.

Sanıyorum ki 3 tane pwm controller aynı anda bozulmamıştır. Bozulsa dahi, mosfetler yanar kısadevre olur ama bu inductorlere yansır mı? Yansımaz sanıyorum, ona yansısa kapasitörlere yansımamalı. Bu denli büyük çaplı bir kısa devrede sanki arkasında önünde biryerde kocaman yanık, eriyik, patlak bir yer bekledim ama çizik yok kartta. Bu durumda, acaba mosfetler bir şekilde birbirini kısa devre ediyor olabilir mi? Yine bu durum kapasitörlerin veya devamının kısa dere göstermesini mantıklıca açıklamıyor sanki. Çünkü dirençler veya jumper noktalar da kısa devre gösteriyor.

Siz bu gibi çoklu kısa devre durumlarında neleri kontrol ediyorsunuz?

14223 eklentisine bak
"Bölgesel olarak bir çok parça kısa devre " ise..
GPU bozuktur, kart pert 'tir.
Diğer malzemeler, yedek parça olarak kullanılabilir.
 
Son düzenleme:
Aşağıdaki konuda kısa devre bulma ile ilgili bazı önerilerde bulunmuştum.


Detaylıca okudum teşekkür ederim. Çoklu kısa devre varken karta elektrik vermeye çekinmiştim. Ama son çare onu yapacağım sanırım.

"Bölgesel olarak bir çok parça kısa devre " ise..
GPU bozuktur, kart pert 'tir.
Diğer malzemeler, yedek parça olarak kullanılabilir.

Evet genelde böyle yazılıyor da, işin ayrıntısını öğrenmek veya görmek istiyorum. "Kart perttir" değil de; X yolu Y kısmına kısadevre yaptığı için tamiri yoktur, çok zordur gibi bir çözüm arıyorum. Atıyorum katmanlar arası erime olmuştur da, geri ayıramayız onları. Kartı tamir etmek gibi bir niyetim zaten yok, amacım kendimi tamir etmek bunca senedir bu konuda kaldığım bilgisiz günleri kapatmak.
 
Merhabalar,

Konu sahibi gtx 750 ti için Çin'den beklediğim PWM Controllerlarım geldi bugün. Büyük bir hevesle P_M_PHASE_30 bacağı kısa devre veren PWM controllerı söktüm lakin kontrol yaptığımda onun sağlam olduğunu gördüm. Daha önce sökme imkanım yoktu, sıcak hava istasyonu yeni geldi diyebilirim. 10 tane fazladan yedek PWM Controllerım olmuş oldu :)

Şimdi PWM'in P_M_PHASE_30 bacağı boşken kısa devre gösteriyor ve bu arkadaş toplamda 3 yere bağlı;

mlcc 0.1uf 16v bir kapasitör
oradan da PMJP1 denen ne olduğunu bulamadığım fotoda kırmızı dikdörtgenle seçili mosfetin içinde-altında bir yerde bağlantı

Tabi hemen kapasitörden şüphelendim, onun da üst tarafı (bağlı olan yer) kısa devreydi. Söktüm, kısa devre geçmedi. Kapasitörü söktüm 100nF çıkıyor yani 0,1uF değeri doğru. Lakin kapasitörü boştayken diyotla veya ohm ile ölçersem hiçbir tepki vermiyor multimtre, normal midir bilmiyorum. Kapasitörün alt bacağı görünen yer bir solundaki yere bağlı, alt bacak ve solundaki komponentler 11kohm direnç gösteriyorlar, kısa devre o tarafa doğru devam etmiyor. Alttaki fotoda görünen 3+1 yerde bir yerde sanırım. PMJP1'in ne olduğunu bulabilseydim ölçüm yapacaktım, fakat yok öyle ayrıca bir ürün




1636143868895.png



4. bağlantı ise kartın arkasında küçücük bir nokta. Herhangi bir yere bağlı gösterilmiyor bu hattan başka. Katmanlar arası bağlantı sanırım.

Kartı ısıtırken zarar görmemeleri için büyük kapasitörleri ve kontrol etmek amaçlı güç gelmeyen sağlam olan mosfetleri sökmüştüm. Kartın şuanki kısa devre veren hali böyle.

PWM unattached.jpeg



Bu kısa devreyi nasıl bulabilirim? Değerli bilgileriniz için şimdiden teşekkürler
 
O küçük nokta dediğin yer alt katmandan üste geçiyor oradan da PMQ1 MOSFET'ine geliyor. Yani PWM engegresinin MOSFET'i sürdüğu hat.

Bir yere bağlı değil dediğin hat bobinden devam ediyor ve aşağıdakilerle ilişkili.

Bana göre şimdiden sonra arızayı bulabilmenin tek ihtimali, önce aşağıdaki küçük kondansatörlerde kısa devre olması için dua edip, çalıştırınca termal olarak izlemek. Diğer türlü arızanın tamiri seni aşacak demek oluyor. Çünkü geriye GPU ya da VRAM 'lerden biri kalıyor.

Arızayı termal olarak izlemenin bir kaç yolu var. Sağlıklı olanların bir tanesi termal kamera ile izlemek, diğeri ise reçine dumanı ile bulmak. Bu duman işini sadece internetten biliyorum. Elektronik sigara cihazı gibi bir cihaza reçine kouyorlar. Çıkan dumanı kart üzerinde gezdiyorlar. Bunu havya ile de deneyebilirsin. Önemli olan reçine dumanını kart üzerinde yoğunlaştırmak.

Bir de yüzeye IPA (izoporpil alkol) uygulayıp hangi malzemeden hızlıca buharlaştığını görenler var ama bu başka bir kısadevre ihtimalini doğurduğu için bence çok sağlıklı bir yöntem değil.




1636184075412.png
1636184114470.png
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,788
Mesajlar
99,009
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top