Bilmece bulmaca hileli iletkenin direncini hesaplamaca

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
5,055
Elinize hileli üretilmiş bir iletken geçti.

Bakır iletkenin bir ucunda çap 1mm olarak başlıyor diğer uca kadar çap düzgün şekilde giderek artıyor ve 2mm'ye ulaşıyor. Telin boyu 1m.

Telin direncini hesaplayınız.
 
Lineer olarak çap artmasa güzel fizik 2 sorusu olur, ama bu haliylede bence tuzaklı. Yine de zevk olsun bi direncin tanımından integral alarak çözelim, sonra tekrar konuşalım.

Burada kesit alanı aslında iletkenin neresinde olduğum ile ifade edebileceğim bir fonksiyon. Yani ne demek istiyorum iletkenin başındaysam 0.25*pi mm2, sonundaysam pi mm2. Önce çap ın fonksiyonunu yazalım.
r(l)=1+l, l 0 ile 1 arasındaysa. Buradan kesit alanı bulunabilir.
Resistivity*l/A bize direnci verecek. Ama ben bu iletkeni sonsuz tane uc uca eklenmiş, her biri dl uzunluğunda iletkenler olarak düşünüyorum

İntegral 0 dan 1e resistivity*dl/(pi*r(l)^2)

Yani aslında çözmem gereken şey 1/(1+x)^2 nin integrali. Bunda da bir değişken değiştirme yapıp 1+x e u diyip çözeriz. ama şimdiye kadar birimlere hiç bakmadık. L i metre cinsinden kullanıyorum ama r yi mm cinsinden elde ettim. o yüzden r(l) i 10^-3 ile çarpıp birimi düzeltelim. Yani aslında çözmemiz gereken integral

İntegral 0 dan 1e resistivity*dl/(pi*r(l)^2*10^-6) = 159235.6688 * resistivty gelir.

Bakırın 20 derecede resistivty si de 1.68x10^-8 yani cevap ~2.675mOhm.

Neden doğrudan ortalama kalınlık bu şeklinde hesap yapmadık derseniz, çünkü lineer artan şey çap. Alan çapın karesi ile büyüdüğü için o şekilde yaptığımız bir hesapta hata yaparız. Ama bu hata kabul edilebilir de olabilir yeterince hızlı bir yaklaşımda. Şu anda kesit alanı y = (1+x)^2 fonksiyonu şeklinde, lineer artarsa y=x+1 şeklinde olacak. Basitçe denersek, 0 noktasında ikisi aynı yerde, 1 noktasında parabol daha üstte, demekki lineer kabul etsek yüksek bir direnç bulacakmışız. yani ortalama kesit alanını çap 1.5 den alıp hesaplarsak, kesit alanı pi*0.5625 olacak. Buradan yapılan hesapta 9.5mohm geliyor. Peki iki nokta arasındaki kesit alanını biliyoruz, işte 0.25pi ile pi arasında, bunun ortası 0.625pi dersek ne olur? 8.56mohm gelir.

Sorunun güzelliği eğer doğru çözdüysem bence şurada, eğer bu çapı bize bir sinusoidal fonksiyon olarak verseydi mecburen zaten integral ile çözeceğiz derdik, ama şu an veridğinde kısa yollarak gidip yanlış hesaplar yapabiliyoruz.
 
Henüz cozmedim. Cap ile mesafe arasında fonksiyon belli (Doğru denklemi). Dolayısı ile direnç değeri hiç bir yaklaşım yapmadan hesaplanabilir.
 
Çap ile mesafe lineer evet ama kesit alanı değil. Dolayısı ile lineer kabul ederek bir çözüme bence gidilemiyor
 
Lineer derken iki ucu belli doğrunun denkleminden bahsediyorum.

Herhangi bir noktadaki çap mesafe cinsinden yazılabiliyor. Dolayısı ile dx kadar ince bir dilimin çapı x cinsinden yazılabiliyor. (Kesiti ise pi*r^2)

Bu dilimin direnci de Ro*dx/S Burada S=fonk(x)

Bu durumda integrali hesaplamak yeterli.
 
  • Beğen
Reactions: clc
Düzgün tele göre hacimler orantılanılarak (ters orantı) bulunabilir gibi ? 2mm capı olan telin direnci 5,443 miliohm muş https://www.omnicalculator.com/physics/wire-resistance

koninin hacmi , silindirin 1/3 dür, tabi burda koninin ucu kesik tam ortandan kesilmiş koninin hacminin 1/8 dir kesik uc.

(H/3) -(H/3)/8= 7/24

5.443/ (7/24) = 18,661 m ohm çıkar
 

Forum istatistikleri

Konular
6,538
Mesajlar
111,139
Üyeler
2,685
Son üye
Metalech

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top