Bilyali arabalarin montaj vida deliklerinin yanda olani var mi?

Mikro Step

Kıdemli Üye
1768144025464.png

Delikleri sekildeki gibi degil de kirmizi ile isaretledigim yonde arabaya montaj yapabilecegim bilyali araba modeli biliyormusunuz?

Son düzenleme:
Bahsettigim bilyali arabaya delik delip dis acan varmi?

Araba uzerine ara parca imal edip monte etmek yerine boyle bir yola gitmek ne kadar mantikli emin degilim fakat delik delmek beni uzmeyecekse bu ara parcadan kacinmak istiyorum.

Arabanin bilyalarini ve plastik aksamini sokup freze mengenesine baglayip delikleri delip dis actigimda ardindan arabanin temizligini yapip bilyalarini vs geri topladigimda arabanin ray uzerindeki ilerleyisinde sikisma yada bollasma olmasindan tedirginim.

bu rayların blogu sertlestirilmis celikten oldugu icin yapacaginiz herhangi bir delme islemi bolca yagin altinda olmali veya olmamali, yoksa her turlu bir zarar verirsiniz, fakat elinizdeki ray cok kaliteli bir ray ve blok degilse zaten asiri dandik oluyorlar, o yuzden bir sey farketmez.

Geniş araba denilenleri delebilirsin , dar araba denilenleri resimdeki taşlanmış olan bölgeden aşağı inmeden ( bilyelerin yatağına dalma riski) delebilirsin.
Diş çekmek zor gözüküyor(M3-5 gibi) , ama imkanların varsa ve ille yapmak istiyorsan erozyonda delersin de diş de çekersin.
Plastik aksamı bilye kılavuzlarını bilyeleri filan çıkarırsan sorun olmadan toplar çalıştırırsın.
Toplarken dikkat et , tam dolu olmaması gerekiyor sıkışır sonra 1 adet eksiktir orijinalleri de .

Kaynağı deneyebilirsin usta isen ve kısa kaynak süresi hızlı soğutma , lokal olarak ve az yakınları ısıl işlem özelliklerini yitirecektir ama yük olarak limitlerde çalışmadığın sürece fark hissedilir olmaz.

Bir şekilde delersin karbür matkap ile, sorun olmaz. Ben daha önce bu şekilde HSS testereyi delmiştim. Ama diş açma olayı nasıl olur bilemiyorum. Karbür kılavuzlar var piyasada, ama ben hiç denemedim. Fiyatları çok yüksektir, deliğin içinde kırılırsa hem kılavuzu hem de arabayı kaybedersin.

Kaynak bence olmaz. Hangi kaynak yöntemi olursa olsun, malzemeyi deforme edecek kadar ısı girdisi olur diye düşünüyorum. Ki arabada 10 mikron bile önemli olacak.

...Ki arabada 10 mikron bile önemli olacak....
En kaliteli arabada bile o dediğinden çok daha fazlası var.
Uzun tipleri dahil.
Araba-ray karşılıklı ve özellikle 2 ray 4 araba kullanılarak karşılanabiliyor.
Bilyeli olanlar böyle ama masuralılar ( iğne rulmanlı ) daha az toleranslı ama çok da pahalı.
En meşhur markanın en pahalı bilyelisini alın raya yerleştirin sağa sola oynatın , ölçü aletine gerek yok elinizde hissedecek gözünüzde görecek.
Sadece çalıştığı doğrultuda hassas , ve bunu daha da arttırmanın yolu , arası olabildiğince açık 2 araba kullanılıyor.

Arabalarda yük yokken ilerleme sanki zorluyor gibidir ama üzerinde ( raya doğru dik) yük varsa hemen rahatlar.

Isınıp "suyu" kaçsa ne olur , ray sert bilye sert arabanın kılavuzları yumuşaksa ne olur ki ?
Öyle yapınca harekette istenen sağlanıyorsa kaynak yapmayı yasaklayan kanun yok.

Forum istatistikleri

Konular
8,909
Üyeler
3,587
Son üye
huseyin6334

Son kaynaklar

Back