BJT test devresi

Peak2Peak

Aktif Üye
Katılım
27 Haziran 2020
Mesajlar
289
04b7fe4e-553e-44c9-8c4c-d96544204649.jpg



Merhaba elimde şöle bir şematik var ama tam olarak nasıl çalıştığı hakkında bir fikir edinmeye çalışıyorum.Bazı yerlerde sıkıntı yaşıyorum.
555 3. pini belirli bir frekanda 010101 uyguluyor.Devreye hiç bir bjt bağlı değilse her iki ledde flasher şekliden yanıyor.3. pin 1 ise yeşil led 0 ise kırmızı led yanıyor bu durum ilgili binler boşken oluyor.Sağlam çalışan bir bjt takında yeşil led tam tersi durumda kırımzı led yanıyor .Tam olarak bunu nnasıl oolduğunu çözemedim.Diyotlar ne işe yarıyor tam hakim olamadım acaba yardımcı olablir misin ?
 
Pinlere NPN takılınca sadece yeşil yanıp söner çünkü diğer LED, sağlam NPN transistör tarafından kısa devre edilmiş olur. PNP takılırsa da benzer şekilde sadece kırmızı yanıp söner. Ama o ters paralel diyotlar ne işe yarıyor ben de anlamadım. Tek yaptıkları şey orada 0.7 V voltaj düşürmek ve bunun faydalı bir amacını göremiyorum.
 
Bu devrenin orjinalinde yeşil ve kırmızı LED in yanıp sönmesinden transistör PNP yada NPN mi olduğunun bilgisini de verir.

Bence,elektroniği öğrenmek için, onun bunun şemasını araklayıp,videoyu uzatmak için elindeki kabloyu 30 saniye gösteren, "Devre çalışmıyor diyerek yorum yapılmış videolardan uzak durun. Onlar para kazanma derdindeler.

Bu devre şeması Youtube daki bir video dan alınma.
Video linki

Zaten yorumlarda onlarca kişi devre çalışmıyor demiş.

Orjinal devre Şema 2:32 de

Prensip olarak aynı gibi olsada devreyi izah eden hintli devrenin orjinalini bile araştırmamış.

 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
6,047
Mesajlar
103,137
Üyeler
2,537
Son üye
Hüsnü03

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Merhaba elektronik tutsakları...
deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
Back
Top