Class 938A lehimleme istasyonu

Bu ne için onu anlamadım? Sıcak hava üfleme mi yoksa lehim emme işi için mi?
Sıcak hava üfleme için. Elimde bir tane 60w Schwartz indüksiyon havya var. Akvaryum hava motoru, yine akvaryum için hava hortumu ve rezistansa yakın yerler için uygun makaron kullanarak sıcak hava üfletmeyi düşünüyorum. Besleme vs zaten kolay. Otomatik rezistans için de opamplı uygun bir karşılaştırıcı devresi çözebilirsem çok güzel ve düşük maliyetli olacağından şüphem yok. Sıcak hava üflemede akvaryum hava motoru güzel olur ama emme için yetersiz kalabilir.
Beni tek düşündüren kutu. Şimdilik karton kutu kesip biçip bi nevi arge yapmak istiyorum. Olur da proje başarılı olursa kutu arayışına gireriz :)
 
Hmm ben emme için yaptığını düşünmüştüm. Sıcak hava üfleme için akvaryum motorunun hava akışı kesinlikle yetmez. Aliexpress'ten bir tane sıcak hava ucu alıp ısı kontrol devresini yapabilirsin ama. Akvaryum pompasını da emme için kullanırsın.
 
Sıcak hava üfleme için. Elimde bir tane 60w Schwartz indüksiyon havya var. Akvaryum hava motoru, yine akvaryum için hava hortumu ve rezistansa yakın yerler için uygun makaron kullanarak sıcak hava üfletmeyi düşünüyorum. Besleme vs zaten kolay. Otomatik rezistans için de opamplı uygun bir karşılaştırıcı devresi çözebilirsem çok güzel ve düşük maliyetli olacağından şüphem yok. Sıcak hava üflemede akvaryum hava motoru güzel olur ama emme için yetersiz kalabilir.
Beni tek düşündüren kutu. Şimdilik karton kutu kesip biçip bi nevi arge yapmak istiyorum. Olur da proje başarılı olursa kutu arayışına gireriz :)
Sıcak hava üfleme için salyangoz fan daha kullanışlı olmaz mı çok pahalı da değiller.
 
Zaten Çin üretimi mevcut üfleme kollarında salyangoz fan kullanılıyor. Bende fanı bozuk bir tane kol var.
 
@taydin abi ben kalem havyayı sağlıklı bir şekilde nasıl kalibre ederim.Daha sonrada iyileştirmeleri yapayım diyorum.PID ile kontrol işlemini zorlu bir işlem mi?
 
Kalibre etmek için çok yüksek doğrulukta ölçüm yapan özel termometre lazım. Kalibrasyon o kadar kritik değil, çünkü yanlış bile olsa belli bir potansiyometre ayarında istenen sıcaklığı verecek.
 
Kalibre için bu şekilde termometre mi lazım abi.
images.jpeg
 
Tamam abi o zaman kalibre işini sonra yaparım.Dediğin iyileştirmeler için neler gerekiyor.

Önce bir şema çıkarmamız gerekiyor. İşlemciyi kapalı kutu olarak çıkarabiliriz. Zaten onu kullanmayacağız, onun yerine bir PIC falan kullanabiliriz.
 
Çorbada tuzumuz bulunması adına 938A nın şemasını çıkarttım (galiba.... inşallah doğrudur:)).



938D-page-001.jpg

İşlemci için ufak bir araştırma yaptım.

Şuradaki çalışmada https://blog.enbewe.de/posts/2018-06-21-saike-858d-original-schematic/ ki burada benzer fakat daha iyi bir tasarım var ve
buradaki yazıda aynı işlemci gözüküyor. S3F94C4-DK94 MCU işlemci Zilog firmasının. Kullanım yeri pin yapısı uyuyor. Ne yazıkki eğer bu ise özel programlama tool u ihtiyacı var.

Bu da iki kritik osilogram, 1 nolu kanalda işlemcinin triyakı tetikleme sinyali (işlemci pin12), ikinci kanalda sıcaklık sensöründen gelen bilgi (LM358 pin7) var. Görüldüğü kadarıyla on/off kontrol mantığı var PID falan yok.

RigolDS0.jpg
 

Ekler

  • 938D.pdf
    19.8 KB · Görüntüleme: 142
  • PS0315.pdf
    1.1 MB · Görüntüleme: 101
Eline sağlık çok faydalı oldu. Aynı işlemciyi kullanmak zorunda değiliz zaten. Bir PIC işlemcili özel bir adaptör PCB'si yapılır, sonra da orijinal entegre sökülüp oraya bir soket konur, bu sokete de bizim PCB takılır :)

Yazılacak programın LED leri taramalı olarak sürmesi gerekiyor, ayar potansiyometresini okuması gerekiyor, sıcaklık sensörünü okuması gerekiyor ve triac'ı sürmesi gerekiyor. Sıcaklığı soğuktan maksimuma artırarak ve maksimumdan soğutarak bir PID öğrenme algoritması da eklenirse süper olur. Her havya için optimize edilmiş ideal PID katsayıları ortaya çıkarılır ve çok etkili ısı kontrolü olur.
 
Hakko'nun Türkiye bayisinden uç geldi.

IMG_20210715_140631.jpg


IMG_20210715_141206.jpg
 
Class 938A nın "orijinal" ucu ile kıyaslayınca birbirine çok benzediğini görüyoruz. Ama Hakko'nun ucunda ince bir boru zaten içe geçirilmiş durumda. Yani bizim folyodan keserek yaptığımız boruyu bunlar da bir şekilde yapmış ve uca takmış :D

IMG_20210715_141256.jpg


IMG_20210715_141650.jpg
 
Ama iç çaplarını ölçünce, ikisinin de iç çapı tam olarak 4 mm. Yani Hakko'nın taktığı borunun amacı bir şekilde çap düşürmek değil.

Bir de hakko'nun duvar et kalınlığı biraz daha fazla. Bu da ağırlığına yansıyor ve kabaca 1.5 g daha ağır.
 
Şimdi Hakiki hakko ucu taktım 938A nın kalemine ve sıktım. Tabi iç çaplar aynı olduğu için gene seramik ile uç arasında bir boşluk var. Tam eritme sıcaklığına gelme testini yapmak için cihazı açtım, kısa süre sonra kutudan dumanlar çıkmaya başladı :mad: Ulan yeni aldıktan sonra birkaç lehimleme testi yaptım, sonra birkaç ay yan gelip yattı, şimdi bir daha test edeceğim zaman da bozuldu ... Testi yapamadım ama gene bir tamir projesi çıktı.
 
Duman çıkmadan önce göstergedeki sıcaklığın sürekli arttığını ve sonunda tuhaf karakterler çıkmaya başladığını gördüm. Herhalde Çinli bir çeşit hata kodunun Çince karşılığını 7 segment displaye yazmaya çalıştı. Havya kaleminin konnektörünü söktüm, belki bir temassızlık vardır ve ısı sensörü de geri besleme vermiyorsa ana cihaz sürekli ısıtmaya çalışacak. Oradaki Lehimleri yeniledim ve tekrar denedim. Neyse ki bu sefer sihirli duman çıkmadı ve ısınmaya başladı.

Hakiki Hakko uç ile kabaca 40 saniye sonunda lehimi eritecek sıcaklığa geldi.
 
Uç ısındıktan sonra lehimli ucu ıslak süngere sürttüm. Aynen 938A nın kendi ucunda olduğu gibi lehim hemen dondu.

Yani neticede hakiki Hakko kullanıldığında bile havya kendi uçlarıyla gösterdiği sorunların aynısını gösteriyor. Sorun ucun kalitesinde değil, uç ile seramik arasındaki boşluktan kaynaklanıyor. Hem hakiki Hakko uç hem de bunun kendi ucunun da iç çağı 4 mm olduğu için her ikisinde de bu boşlukta büyük bir ısı iletim sorunu var.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,813
Mesajlar
99,248
Üyeler
2,475
Son üye
Omertlha

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top