Class 938A lehimleme istasyonu

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,194
Dün kartal otomasyondan başka malzemeler alırken rafta Class 938A lehim istasyonu dikkatimi çekti.

1618062775797.png


Bunun yanında bir de bu havyaya uygun olduğu belirtilen keski uçlarından aldım

1618062753975.png
 
Çin mallarında karakteristik olan, kutu ayrı telden internet sayfası ayrı telden, içerik ayrı telden çalıyor durumunu hemen görüyoruz :D Kutunun üzerinde Class 940A yazıyor. Kutunun arka tarafında 938A diye işaretlenmiş, çıkan cihazın görüntüsü ile web sayfasındaki görüntü de birbirinden farklı.

IMG_20210410_163539.jpg


IMG_20210410_163551.jpg






IMG_20210410_164638.jpg
 
Bunun bir de dijital ekran olmayan 936A modeli var. Aslında onu alacaktın ama o ellerinde yoktu. 940A modelinin özellikleri nedir ben de bilmiyorum. Fiyatı da epey ucuz 938A ya göre. Havyanın gücü 60 W olarak belirtilmiş ve 200 - 480 [CHAR]deg[/CHAR]C arasında ayarlanabiliyor.

Gelen havya ucu, iğne gibi sivri konik uçlardan. Ama uç parlak.

Havya standı fena değil. İncecik de bir su süngeri koymuşlar :)

300 [CHAR]deg[/CHAR]C ye ayarladım ve lehimi eritmesini beklemeye başladım. Tam zaman tutmadım ama 45 - 60 saniye gibi bir süre sonra uç lehimi eritmeye başladı. Ve lehim ucu güzelce kapladı.
 
Havyanın ucunu lehim kapladıktan sonra su emdirilmiş süngerde ucu temizlemeyi denedim. Ucu süngere değdirince uçtaki lehim donuyor ve uçtan ayrılmıyor ...

Uç sıcaklığını ölçtüm. Ekranda 300 [CHAR]deg[/CHAR]C gösterirken ucun gerçek sıcaklığı 284 [CHAR]deg[/CHAR]C

Lehim sökme denemeleri yapayım dedim bu sıcaklıkta, ama çift taraflı bir PCB deki lehimleri eritmekte zorlanıyor. Ve bir tarafı eritse de diğer tarafı tam eritmemiş oluyor ve komponenti çıkaramıyorum. 300 [CHAR]deg[/CHAR]C sıcaklıkta kullanılamaz bu havya.
 
Sıcaklığı 350 [CHAR]deg[/CHAR]C ye ayarladım ve birkaç dakika bekledim. Sonra uç sıcaklığını ölçtüm 325 [CHAR]deg[/CHAR]C idi. Yani ayarlanan sıcaklık değeri arttıkça, havya o değeri yakalamakta daha da fazla zorlanıyor. 300 [CHAR]deg[/CHAR]C ayarda 15 eksik var, 350 [CHAR]deg[/CHAR]C ayarda ise 25 eksik var.

350 [CHAR]deg[/CHAR]C de iken gene ıslak süngerde ucu temizlemeyi denedim, gene ucundaki lehim donuyor. Demekki bu havya ile ıslak sünger kullanmamak lazım, tel yumağı kullanmak lazım ucu temizlemek için.

350 [CHAR]deg[/CHAR]C aynı PCB'den komponent sökmeyi denedim, bu sefer sökebildim. Ama uç konik olduğu için iyi ısı iletimi için ucu yan yatırıp öyle değdirmek gerekiyor. Eğer yan yatırmak mümkün değil ise iyi ısı iletimi sağlamak çok zor olur.
 
Havyanın ucuna lehim yükledim ve PCB üzerindeki bir delik montajlı direncin ayağına değdirdim. Bu sırada da uc sıcaklığını ölçtüm. Havya 350 [CHAR]deg[/CHAR]C ye ayarlı, ama uç lehimlenecek yere dokunduğu anda büyük bir ısı kaybı oluyor ve sıcaklık 230 - 240 [CHAR]deg[/CHAR]C lere düşüyor. Yani bu havyanın termal kapasitesi çok kısıtlı.
 
Hemen ilk dikkatimi çeken şey, havya ucu ile seramik ısıtıcı arasında çok büyük bir boşluk olduğu !!! Acaba yanlış uç ile mi geldi diye düşündüm, keski uçları kontrol ettim, onlarla da çok büyük bir boşluk var. Bu durum hem havyanın çok geç ısınmasını, hem de ıslak süngere temas ettiği anda soğumasını gayet güzel açıklıyor.

Tam ölçemiyorum ama arada 1 mm gibi bir boşluk var. Acaba dedim ucun arkasındaki ince yüksük uç ile seramik arasına mı girmesi gerekiyor. Denedim ama girmiyor.

Bu noktada yapılabilecek tek şey, uç ile seramik arasına uygun bir metal yüksük bulmak ve tekrar denemek. İkinci ihtimal olarak da hakiki bir Hakko ucu alıp onunla deneyeceğim. Ama bu şekilde bu havya en basit lehimler dışında işe yaramaz ...
 
Bir hobici için fiyat noktasında çok cazip bir havya bu, o yüzden bunu adam edip kullanılabilir hale getirmek için uğraşacağım. Şimdi tam olarak ölçüm yaptım, seramiğin soğuk çağı 3.62 mm. Kullanmayı düşündüğüm keski ucun iç çapı ise 4.04 mm. Yani aradaki boşluk 0.4 mm gibi.

Şimdi ucu tekrar ısıtıp seramiği tekrar ölçtüm, çapta fazla bir değişiklik yok. Yani bize iç çapı 3.7 mm, dış çapı da 3.9 mm gibi bir yüksük lazım.
 
Abi bende de,Class 968D olan modeli var benim de uç tam oturmuyor daha önce seramik havya kullanmadığım için normal diye pek umursamadım.Pek kullanışlı bir ürün değil çift katlı PCB de lehimi iyi eritmiyor.Ama çok memnun olanlar var memnun olanlar'da daha önce muhtemelen kaliteli havya istasyonu kullanmamıştır diye düşünüyorum gerçi bende kullanmadım ama ürün bana göre pek kullanışlı bir ürün değil.Elde imkan olsa daha kaliteli ürün alırdım ama elden gelen bu ben 258 ₺ den almıştım.
Benim görüşüm tek katlı PCB ile iş görür ayrıca üzerinde gelen konik uç çok kötü lehim tutmuyor.Birde abi bu havyalar için bakır uçlar var onlar nasıl sizce.
 
Bakır uçları ben de görüyorum nerede kullanıldığını ben de bilmiyorum onu araştıralım.
 
Şimdi elimdeki bakır banttan bir parça kestim. Bakır bantın kalınlığı 0.05 mm gibi. Bantın bir tarafındaki yapıştırıcıyı tinerle sildim. Sonra bantı rulo yaparak boru haline getirdim. Bu şekilde uç ile seramik arasına koyup hem ısınma süresi epey azaldı hem de çift taraflı PCB'deki vida geçişini rahatlıkla lehimledim :) Demekki tam uygun çapta bir boru elde etsek çok güzel iş görecek.

IMG_20210410_203253.jpg


IMG_20210410_203339.jpg


IMG_20210410_203544.jpg
 
bende yaklaşık bir senedir class968D kulanıyorum şu ana kadar ancak çok katmanlı ve ancak çok geniş bir yeri ısıtarak sökebileceğim yerlerde sıkıntı çekiyorum onun dışında ben memnunum bu havya istasyonundan hala içinden çıkan ucu kulanıyorum bir türlü denk gelip alamadım aslında set halinde uç almak istiyorum tek konik uçla zor oluyor 1.5 mm'lik bakır kablo lehimlerlen bu konik uç çok zorluyor mesela daha geniş bir uç kulanmak zorundayız aksi taktirde 400 dercenin üzerine alıp öyle lehim yapılabiliyor bu da kablo izolasyonuna zarar veriyor bir seferinde havya ucunu söküp incelemek istiyordum açmışken içini temizlemek istedim neyse uzatmayayım havya ucunun timur beyin bahsettiği yüksük tarzı bir şey zaten var belki o yüksügü söküp yerine daha kalın bir yüksük takılmalı, şimdi ölçtüm seramiğin dış çapı yaklaşık 3.6mm yüksük yaklaşık 4.05mm yüksüğün dış çapı yaklaşık 4.3mm ölçümler çok hassas degildir söyliyeyim
5DB8C93D-7C63-46F7-9BC9-7ACD0B8B8F89.jpeg
 
Bakır bant büyük fark yarattı. Ama bendeki bantın genişliği sadece 15 mm o yüzden daha kalın bir katman yapamadım ve ısı iletimi olabileceğinden daha az hala. Şimdi uygun kalınlıkta bakır veya pirinç rulo bakıyorum bulursam alacağım.
 
Şimdi elimdeki bakır banttan bir parça kestim. Bakır bantın kalınlığı 0.05 mm gibi. Bantın bir tarafındaki yapıştırıcıyı tinerle sildim. Sonra bantı rulo yaparak boru haline getirdim. Bu şekilde uç ile seramik arasına koyup hem ısınma süresi epey azaldı hem de çift taraflı PCB'deki vida geçişini rahatlıkla lehimledim :) Demekki tam uygun çapta bir boru elde etsek çok güzel iş görecek.

9428 eklentisine bak

9429 eklentisine bak

9430 eklentisine bak
şimdi bende havya ucunu çıkarıp seramiğin etrafına bir kaç katman alüminyum bant çektim sanırım eskisine göre daha iyi şimdi 330 dereceye ayarlayıp kronometre tutum tam 36 saniyede havyanın ucu tamami ile lehimle kaplanmış oldu
 
şimdi bende havya ucunu çıkarıp seramiğin etrafına bir kaç katman alüminyum bant çektim sanırım eskisine göre daha iyi şimdi 330 dereceye ayarlayıp kronometre tutum tam 36 saniyede havyanın ucu tamami ile lehimle kaplanmış oldu

Aluminyum metal olarak iyi bir ısıl iletken değildir. Bir de üzerinde her zaman aluminyum oksit oluşuyor ve bunun ısıl iletkenliği çok daha kötü. Ama bu bile havyaya çağ atlattırdığına göre bir de uygun yüksük olursa ne yapar :) N11 de kılcal bakır boru ve ince bakır folyo buldum. Bunlarla deneyeceeğim bakalım.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,975
Mesajlar
119,172
Üyeler
2,834
Son üye
Tulpar

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top