Ben de 3-4 ay önce Ender 3 Pro aldım. Öğrenip yaptığım en etkili şeyler:
- Kağıt kullanarak tabla seviye ayarı yapmaya alış, bol bol yapman gerekecek
- Tablayı elle yukarı aşağı ve çapraz salla. Oynamaması, sadece tek eksende ileri geri gidebiliyor olması lazım. Eğer oynuyorsa alttaki tekerleri sık (ayarlanabilmesi için bir somun var)
- Şasenin somunlarını düz bir zeminde gevşet, şaseyi hizala ve tekrar sık
- X eksenini tutan arabaları kontrol et, oynaklık yapmaması, tek eksende gidiyor olması lazım. Oynuyorsa tekerleri sık
- X ekseni kemerini sık, ara sıra kontrol et
- Yazıcı yazarken "tık tık tık" sesi geliyorsa stepper motor step kaçırıyordur, hangi motor yapıyor ona mutlaka bakıp çözmen lazım
- Yazıcı yazarken ilk katmanı mutlaka gözle kontrol et. Filamentin tablaya (nozzle değmeden) iyice yapışması lazım. Filament nozzledan çıktığı anda tablaya yapışmalı, nozzleın arkasından sürüklenmemeli
- Z ekseni vidali mili dik olmalı, milin yatay ekseni tutuğu pirinç somun hafif gevşek olmalı
- Cura ile basit bir temperature tower hazırlayıp bas (nasıl yapıldığını anlatan videolar var), açık ara en önemli ayar sıcaklık
- Bowden tüpünün (filamentin içinden geçtiği teflon tüp) extrudera bağlandığı kısmın ileri geri oynamaması için tüpü içeri doğru it, sonra o halkayı dışarı doğru çek
Şansıma ilk kurulumda çok güzel basmaya başladı. Yani yukarıdakilerden hiçbirini yapmadan da güzel sonuç alıyordum
Ama kalibrasyonu öğrenmek hem zevkli hem de çalışma mantığını öğrettiği için bir sorun çıktığında çözebilmeni hatta istersen sıfırdan 3D printer yapacak seviyeye gelmeni sağlıyor.