Creality Ender 3 Pronun Eksileri

Bombeleşme neden oluyor? Tabla ince diye mi? şöyle tabla 20mm teflon veya seramikten olsa nasıl olur? O zamanda bu sorun olur mu?

Isıtmadan dolayı oluyor. Mesela bende ısıtıcı levha 3 mm lik aluminyum. Bir tarafında bakır yollar var ve buradan geçen akımla ısıtılıyor. Isıtılan taraf diğer taraftan daha çok genleşiyor.

Yukarıdaki video Creality'nin resmi videosu ona göre firmware güncellemesi ve bağlantılar için ara pcbler kullanman gerekiyor. Yani özellik ilk halinde açık değil, tur sayısı filan da söylemiyor doğrudan ayarlanıyor.

Tramming ayrı birşey Sercan. O sadece tablanın ortalama olarak XY eksenine paralel olmasını sağlıyor. Bu da önemli, yoksa tabla diyelim 5° kaçık, bunu bed leveling ile düzeltip kullanmak istemezsın.

Bombeleşme neden oluyor? Tabla ince diye mi? şöyle tabla 20mm teflon veya seramikten olsa nasıl olur? O zamanda bu sorun olur mu?

Enderler için konuşursak işin özü maliyetten kaçınma dolayısıyla bombeleşme oluyor. 3mm ne olduğu belirsiz alüminyum yatak var. Isıl genleşme 6061T6 malzeme için 40 mikron fark ettiriyor ki tablanın 125 dereceye çıktığı durumu baz aldım. 40 mikronu hissetmeyiz bile. Seramik de ısı iletiminde sıkıntı çıkartabilir.

1595502826033.png

Enderler için konuşursak işin özü maliyetten kaçınma dolayısıyla bombeleşme oluyor. 3mm ne olduğu belirsiz alüminyum yatak var. Isıl genleşme 6061T6 malzeme için 40 mikron fark ettiriyor ki tablanın 125 dereceye çıktığı durumu baz aldım. 40 mikronu hissetmeyiz bile. Seramik de ısı iletiminde sıkıntı çıkartabilir.

4712 eklentisine bak

Valla benim tablada denedim. 0 °C den 60 °C ye tam 100 mikron yukarı doğru bombe yaptı. MK2A ısıtıcı bu. 3 mm aluminyum üzeri bakır yollar.

IMG_20200723_153903.jpg

60 °C den 90 °C ye bir 100 mikron daha şişti

IMG_20200723_154649.jpg

90 °C den 110 °C ye çok fazla artmadı. Acaba aluminyumun iç gerilimleri artık genleşmeyi dengelemeye mi başladı?

IMG_20200723_155128.jpg

3mm yerine 7071 aluminyum 20mm kesip koymak lazım.

Veya tablayı bir tarafından değil de ortamı ısıtmak lazım. O zaman daha dengeli bir şekilde genleşir. Ama gene az da olsa bombeleşme olur herhalde çünkü malzeme %100 homojen olmayacak ve tam eşit her yönde genleşmeyecek.

Veya tablayı bir tarafından değil de ortamı ısıtmak lazım. O zaman daha dengeli bir şekilde genleşir. Ama gene az da olsa bombeleşme olur herhalde çünkü malzeme %100 homojen olmayacak ve tam eşit her yönde genleşmeyecek.
Bu mantıklı olsa da sürdürülebilir bir çözüm olmaz. Bombe yapmış şekilde bile iyi çıktılar alabiliyor isek auto level ile çok daha konforlu olur. Benim beklentim de bu konfor, süreç zahmetsiz olduğunda çıktıda sorun yok.

Valla benim tablada denedim. 0 °C den 60 °C ye tam 100 mikron yukarı doğru bombe yaptı. MK2A ısıtıcı bu. 3 mm aluminyum üzeri bakır yollar.

Mesnetlenme koşulları işin rengini acayip bir şekilde değiştiriyor hocam. Core xy bir sistem için 350 mm2'lik bir tablada iki taraftan mesnetlenme durumunda 120 mikron seviyesine geldi. Analizler statik olduğundan bir miktar sapma beklenir bu durumda. Sizin ölçtükleriniz hiç göz ardı edilemeyecek mertebelerdeymiş.

Mesnetlenme koşulları işin rengini acayip bir şekilde değiştiriyor hocam. Core xy bir sistem için 350 mm2'lik bir tablada iki taraftan mesnetlenme durumunda 120 mikron seviyesine geldi. Analizler statik olduğundan bir miktar sapma beklenir bu durumda. Sizin ölçtükleriniz hiç göz ardı edilemeyecek mertebelerdeymiş.

Benim kullandığım cam da çok ince, 2 mm gibi. O yüzden aluminyum levhanın bombeleşmesine çok direnç de gösteremiyor.

Aslında 4 mm ayna, 4 mm normal cam ve 4 mm termal cam kestirmiştim bir süre önce. Ama 4 mm ile endüktif sensör çalışmaz oldu, kapasitif sensöre veya BL touch'a geçmek lazım, o yüzden yeni camları kullanmayı erteledim. Bu kalın camlarla bombeleşme ciddi oranda azalması lazım, ama eğer bed leveling doğru çalışıyorsa çok da önemli değil bombeleme. O yüzden şimdilik bu 2 mm cam ile devam ediyorum. Çabuk ısınması da bir avantaj ayrıca.

Bltouch tavsiye ederim hocam. 2 haftadır deneyimliyorum ve ilk tepkim 2 senedir boşuna uğraşıyormuşum oldu. (benim ilk tabla hizalama sensörüm) Camı söktüm yay çeliğini taktım hemen. Geniş tabanlı parçaları basmak da zulüm olmayacak artık. Geriye sadece fantezi olarak bu boardın üstündeki a4988'leri söküp yerine TMC2208 takmak kaldı. :D

Evet ender 3. Orijinal bltouch değil. Trianglelab firmasının 3dtouch modülü. Sensör 82 lira pin27 board'u 26 lira. Toplam 110 lira gibi bir şeye mal oldu.
Aradım bulamadım o fiyata, hatta az kalsın banggood'dan sensör hariç tüm ekipmanları olan bir sipariş verecektim... Link paylaşman mümkün mü? O fiyatlar için uğraşmaya değmez bende alacağım.

Aradım bulamadım o fiyata, hatta az kalsın banggood'dan sensör hariç tüm ekipmanları olan bir sipariş verecektim... Link paylaşman mümkün mü? O fiyatlar için uğraşmaya değmez bende alacağım.

Hocam fiyatlar bir çıt artmış. Haziran ayı bunların indirim ayı oluyor galiba. 5-10 lira daha ucuza alabiliyoruz.
1595576600990.png

Aldığım link de burada. 107 lira ve üzeri siparişe 14 lira indirimi var mağazanın.

Yazı ve rakam türü şeylerde sorun yaşıyorum. Var mı bir önerisi olan?
Süper Kalite
Fill: 90
Grid
Nozzle Sıcaklık: 205
Tabla Sıcaklık: 50

20200801_170432.jpg

Cura ayarlarından etekli yazdırmayı dene. Sanki tabanı tam yapışmadığı için oluşan boşluklarda olması gereken filament geçişlerde sağa sola akmış gibi bu sadece bir tahmin, cevabımdan emin değilim.

Cura ayarlarından etekli yazdırmayı dene. Sanki tabanı tam yapışmadığı için oluşan boşluklarda olması gereken filament geçişlerde sağa sola akmış gibi bu sadece bir tahmin, cevabımdan emin değilim.
Cura aylarlarına bakayım da yapışmama gibi bir durum söz konusu değil. Sökmek için uğraşıyorum çünkü. Filamente lanet ettim ya. Bu gün artık hepsiburadaya girip olumsuz yorum yazdım.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back