Elektrot kaynağı için genel bir giriş

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,134
Elektrot kaynağı için gereken ekipmanlar ile ilgili genel bir giriş yapalım. Yalnız bu oldukça genel bir giriş olacak :) İyi bir kaynakçı olmak, uzun yıllar tecrübe gerektirir ve konu ile ilgili de temel eğitim gerektirir. Ben, ne kaynakçılık eğitimi aldım, ne de uzun yıllar tecrübem var. Kaynakçılık konusunda öğrendiğim bütün bilgileri, internette yabancı kaynaklardan öğrendim (forumlar, haber grupları, eposta listeleri ve youtube).

Sıklıkla elektrot kaynağı yapıyorum, ve iyi sonuçlar da alıyorum, ama usta bir kaynakçının alanı olan şeylerden de mümkün mertebe uzak duruyorum. Örneğin, önünüzde, masa üzerinde duran bir parça üzerinde kaynak yapmak nispeten kolaydır. Parçayı istediğiniz gibi evirir çevirirsiniz ve en uygun açıya geldiğinde de kaynağı yapıverirsiniz. Ama duvara monte edilmiş ve kıpırdamayan parçaya dikey kaynak yapmak zordur, daha ustalık ister. Tavana monte edilmiş ve başınızın üzerinde olan bir parçaya kaynak yapmak daha da zordur, büyük ustalık ister. Eğer yapacağınız kaynak kritik ise (yani kaynağın kırılması durumunda can kaybı, yaralanma, veya büyük maddi kayıp oluşacaksa), öyle bir kaynağı sertifikalı birisine yaptırıp, birşey olduğunda da onların sorumluluk almasını sağlamalıyız. Benim burada anlattığım şeyler, mutlak olarak olması gereken, bu işin usulü budur dediğim şeyler değil. Benim hobi amaçlı yaptığım çalışmalarda, benim için iyi sonuç vermiş olan usullerdir.

Benim kullandığım kaynak makinası, ExpressWeld'in 250 A lik üç fazlı inverter kaynak makinası:

scaled_20180405_150108.jpg


Bu makina, olabildiğince basittir. Sadece arkasında açma kapama şalteri, bir de önde akım ayarı var:

scaled_20180405_145801.jpg


scaled_20180405_145743.jpg
 
Eletrot kaynağı makinasına iki tane kablo takmamız gerekiyor. Bir tanesi şase kablosu ve ucunda da büyük bir krokodil var. Şase kablosunu, kaynak manikasının eksi soketine takıyoruz. Diğer kablo da elektrodu bağladığımız pensin olduğu kablo. Bunu da kaynak makinasının artı soketine takıyoruz:

scaled_20180405_145935.jpg
 
Yapılacak kaynak uygulamasına göre değişik birçok tipte elektrot vardır. Ama basit kaynak işleri için, kullanımı kolay olan ve çok fazla temiz olmayan yüzeylerde de iyi sonuç veren 6013 tipi elektrot ile başlayabiliriz. Eletrotları değişik çaplarda da bulmak mümkündür. aşağıda, sırasıyla 2 mm, 2.5 mm, ve 3.2 mm elektrotlar görüyoruz:

scaled_20180405_150813.jpg


Daha büyük çapta elektrotlar da mevcut, ama 3.2 mm lik elektrot, bir hobicinin neredeyse bütün kaynak ihtiyaçlarını karşılayabilir.
 
Kaynak yaparken, yanıcı olmayan kıyafet giymek çok önemlidir. Pamuklu işçi tulumu, veya pamuklu başka bir kıyafet, yanıcı değildir ve kaynakçılık için uygundur. Hiç olmazsa, deri kaynaçı önlüğü ve deri kaynakçı ceketi giyilmeli. Ayrıca, elleri sıçrayan ergimiş metalden korumak için, deri eldiven takılmalıdır:

scaled_20180405_151542.jpg
 
Eğer bütün kaynak parametrelerini doğru ayarlamış isek, kaynağı örten flux kaynak bitiminde kendiliğinden ayrılacaktır ve altında da pırıl pırıl bir kaynak yeri çıkacaktır. Ama bazan ayarları tam olarak tutturamıyoruz :) İşte böyle durumlarda, kaynak bitiminde kaynağı örten sert flux tabakasını bir kaynakçı çekici ile kırarak uzaklaştırmamız gerekebilir. Kalan flux artıklarını da tel fırça ile temizleriz.

scaled_20180405_151609.jpg
 
Demir profilleri veya başka birbirine 90 derece dik kaynatılması gereken parçalar için de dik bağlantı aksesuarları kullanılabilir. Aşağıdaki suntalam parçalar, iki profile dayanıyor ve düz yerlerinden işkence ile sıkıştırılıyor. Böylece, kaynak süresince dik vaziyette sabitlenmiş oluyorlar:

scaled_20180405_151628.jpg
 
Eletrot kaynağının bir diğer vazgeçilmezi de, koruyucu maskedir. Tek elle tutulması gereken eski tip maskeleri önermiyorum, çünkü ellerinizden birisini bu maskeyi tutmak için meşgul etmiş oluyor. Onun yerine, normalde geçirgen olan, ama kaynak ışığını alınca kararan otomatik maske kullanmalıyız. Bunlarla, her iki elimizde bir iş yapmak için serbest olacaktır.

scaled_20180405_151701.jpg
 
Elektrot kaynağı her iki polaritede de çalışır. Ama şasenin negatif olması en yaygın kullanılan metot, çünkü iş parçasında en iyi eritmeyi (penetrasyon) sağlar. Şasenin pozitif olması penetrasyonun fazla olmaması istendiği durumlarda kullanılır, mesela ince bir iş parçası kaynatıyorsun ve eriyip delinmesini istemiyorsun. Ama ince iş parçalarında zaten elektrot kaynağı uygun bir kaynak metodu değil.

Bir de AC ve DC ye göre özel üretilmiş elektrotlar var. Senin resmini gösterdiğin elektrot DC için tasarlanmış ve bence oradaki DC- ifadesi daha çok bu DC çalışmaya uygun oluşunu öne çıkarmak için kullanılmış, yoksa DC+ de çalışmayacağı manasında değil. Gene DC elektrotlar en yaygın kullanılan elektrotlar.
 
Ben kucukken babamin kamyonu vardi. Arabanin bir yerine kaynak yapılması gerektiginde ya aku kutupbaslarini sokerlerdi yada araba calisir durumda kaynak yaparlardi nedenini hic anlamadim...
 
  • Beğen
Reactions: fmy
bende sonunda bi kaynak mak alıp bu dalgaya girdim. ömürlük yatırım yaptım. inşallah üzmez =))
daha önce elektrod kaynağı ile saatlerce çalıştım. ama el becerimi daha da geliştirmeliyim.
terasta kaynak yapmayı düşünüyorum. yerde özel bi kimyasal var yalıtım için ve ev sahibimi üzmemek için
dikkat etmek adına yere birşey sermem gerekiyor. bu konuda tavsiyesi olan var mı?



WhatsApp Image 2021-04-12 at 21.31.39 (1).jpeg





WhatsApp Image 2021-04-12 at 21.31.39.jpeg
 
Valla ufak köz bile max 2m öteye gidebilir, az da kaynak yamış olsanız gözlemlemişsinizdir. O sebeple alınacak malzeme küçük olmamalı ekstra masraf ... kamyon brandası türü kalın tekstil malzeme, yanmaz kimyasal işlemi görmüşse daha da iyi, hayvan derisi veya elk pano izole halısı vb.

Teras balkon altı geçiş güzergahıysa yere düşenlerden biri yoldan geçen birinin üzerine başına düşebilir. 90 larda kamu spotları vardı aklıma onu getirdi. "Pencerede sigara içen biri rastgele yola atıyor izmariti, o da bir kadının başına düşüyor ve tütmeye başlıyor" hatta rahmetli Kemal Sunal filminde de geçiyordu benzeri ...
1618317317796.png
 
Merhabalar bir mengene restore etmek istedim ve yıpranan bölgelerini doldurmam gerek döküm elektrodu aldım farklı amperlede denemeler yaptım ama olmadı sonrasında kaynak yapılan böygeyi pürmüz ile ısıtmam gerektiğini öğrendim ama bu konuda da başarı sağlayamadım
 

Ekler

  • IMG_20210426_220101.jpg
    IMG_20210426_220101.jpg
    161.5 KB · Görüntüleme: 255
Merhabalar bir mengene restore etmek istedim ve yıpranan bölgelerini doldurmam gerek döküm elektrodu aldım farklı amperlede denemeler yaptım ama olmadı sonrasında kaynak yapılan böygeyi pürmüz ile ısıtmam gerektiğini öğrendim ama bu konuda da başarı sağlayamadım

Isıtılması gerektiği doğru, ama sadece kaynak bölgesi değil, tüm parçanın ısıtılması lazım. Ayrıca sıcaklığın en az 300 - 400 ℃ lere çıkarılması lazım. Bunun için de pürmüz yeterli olmaz, büyük bir şaloma ile ısıtmak gerekir. Kaynak işlemi bittikten sonra da parçanın çok yavaşça soğutulması lazım. Bunun için özel kaynakçı battaniyeleri var, kaynak bittikten sonra parçayı bu battaniyeye sarıyorsun.

Dolgu için de elektrot kaynağı pek uygun olmamış. Bu tip dolgu işleri en iyi TIG kaynağı ile yapılır. Veya oksi asetilen kaynağı da olur. Her iki durumda da döküm elektrot kullanıyorsun. Al sana örnek bir video:

 
Youtube de weld wolf ve askaynak kanallarındaki uygun videolari izleyin, uygun akımı da seçmek için benzer kalınlıkta malzeme ile veya cihazın kenarında deneme yapabilirsiniz sonra temizlersiniz.
 
@taydın öncelikle merhaba bir kaç mengene restore ediyorum görseldeki ürünün üzerindeki delikleri kapatmak istedim ama olmadı atölyem bu iş için yeterli olmadı şaloma vs iş küçük olunca da geçen bir konuda bahsettiğimiz üzere işi yaptırmak sorun oluyor tig kaynağı karşımıza çıkmaya başladı bir çok noktada :) elektron kaynağı yetiyordu ama şimdilerde tig araştırmaya başladım. İyi çalışmalar teşekkürler
 
Kaynakçıların kullandığı şu çakmak nasıl çalışıyor? Bildiğimiz taşlı çakmak mı bu?

Mutfak ocaklarında kullanılabilir mi? Nemden etkilenir mi?
1012-cakmak.jpg
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,947
Mesajlar
118,694
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top