Benbilmemki
Yeni Üye
Mini bi fm vericim var 96.0 mhz üzerinde ayarlı menzili arttirmak için frekans 108.0 seviyelerine yakın olması menzili etkiler mi
frekans arttıkça dalga boyu kısaldığı için menzil azalır ama zaten aradaki nisbeten küçük fark kaydadeğer bir menzil farkı yaratmaz diye düşünüyorum.96.0 mhz üzerinde ayarlı menzili arttirmak için frekans 108.0 seviyelerine yakın olması menzili etkiler mi
Aynen dediğinize katılıyorum teorik olarak doğru olsa da bu frekans değişiminde menzilde kar sağlamaz.frekans arttıkça dalga boyu kısaldığı için menzil azalır ama zaten aradaki nisbeten küçük fark kaydadeğer bir menzil farkı yaratmaz diye düşünüyorum.
Menzil arttırmak için frekans düşürülmeli ama o da olmaz yukarıda bahsedildiği gibi. HF bandında 3-30MHz kıtalar arası görüşmek mümkün özellikle 14Mhz ve altında. Tabi bant genişliği ve modülasyon da etkili bu verdiğim örnekte.Mini bi fm vericim var 96.0 mhz üzerinde ayarlı menzili arttirmak için frekans 108.0 seviyelerine yakın olması menzili etkiler mi
Üstünüze alınmayın sizin için söylemiyorum ama baya bir ilgili insan da var görüyorum ne yapılıyor bu frekanslarda onu anlamış değilim. Pek boşluk da yok açıkçası büyük şehirler full spectrum dolu.
O zaman amacına ulaşıyor, en iyisi...FM bandında yüksek çıkış gücü üretecek devreyi tasarlamak hiç kolay değil. Hazır tasarlanmış devreyi bulsan bile o devreyi gerçekleştirip istenen gücü verecek şekilde ayar yapmak da kolay değil. Hadi ayarlamayı da yaptın, o devrenin çıkışındaki sinyali en az kayıpla havaya aktaracak anteni yapmak da kolay değil. Milletin amatör olarak yaptığı devreler ayarsızlık ve RF ile ortaya çıkan diğer zorluk/olumsuzluklardan dolayı çok düşük bir güç ürettiği için yasal bir sorun yaratmıyor, devreyi yapan biraz eğlenmiş oluyor![]()