osman mert
Üye
Simülasyonu yapıp çıkışda 3-15 v arası alabiliyormuyum deneyemedim.
Hocam dün konuştuktan sonra aşağıdaki devreyi tasarladım ama çıkış voltajını simule edemedim.Çıkışı 4 amper almak için dediğiniz devreyide ekledim.Ama TIP32 için konulan direnç değerlerinide belirleyemedim.3684 eklentisine bak
potun orta ucu boşta duruyor. bu şekilde ayar yapamazsın. Bu haliyle Sabit voltaj çıkışı alırsın...Hocam dün konuştuktan sonra aşağıdaki devreyi tasarladım ama çıkış voltajını simule edemedim.Çıkışı 4 amper almak için dediğiniz devreyide ekledim.Ama TIP32 için konulan direnç değerlerinide belirleyemedim.3684 eklentisine bak
Tamam HocamHer zaman tasarım yaparken basitten karmaşığa gitmen lazım. Devreyi öncelikle en basit hali ile çalıştır.
Trafoyu ve köprü diyodu çıkar oraya direkt bir DC kaynak bağla. Sonra diyot ve kondansatörleri de çıkar. O şekilde simule et. İstediğin sonucu alamazsan da "çalışmıyor" diye cevap yazmak yerine, neyi denedin, nasıl denedin ayrıntılı olarak anlat. Ne olmasını bekliyordun ve olmadı? Ne olmamasını bekliyordun ama oldu?
Sonra devreyi o internet sitesinde kurmuşsun, onu bir şekilde paylaşabiliyor olman lazım. Paylaş burada biz de bakalım.
Gerçekten iyi bir öğreticisiniz direk olarak şurda hata burda hata diye söyleyip işin gizemini bozmuyorsunuzHer zaman tasarım yaparken basitten karmaşığa gitmen lazım. Devreyi öncelikle en basit hali ile çalıştır.
Trafoyu ve köprü diyodu çıkar oraya direkt bir DC kaynak bağla. Sonra diyot ve kondansatörleri de çıkar. O şekilde simule et. İstediğin sonucu alamazsan da "çalışmıyor" diye cevap yazmak yerine, neyi denedin, nasıl denedin ayrıntılı olarak anlat. Ne olmasını bekliyordun ve olmadı? Ne olmamasını bekliyordun ama oldu?
Sonra devreyi o internet sitesinde kurmuşsun, onu bir şekilde paylaşabiliyor olman lazım. Paylaş burada biz de bakalım.
Gerçekten iyi bir öğreticisiniz direk olarak şurda hata burda hata diye söyleyip işin gizemini bozmuyorsunuz
Hocam İyi akşamlar dediğiniz gibi devrenin en basit halini tasarladım ve aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi;Amacım seni uğraştırmak değil. Kendin yapınca ancak iyi öğrenirsin. Devreyi düzeltip simulasyon sonucunu al. Gene sonuç çıkmazsa ben MicroCap'te çizerim.
Evet Multisim kullandım o şekildede deneyeceğim hocam ama çıkış voltajını en düşük 3v almak istiyorum bunu Endorfin35+ isimli arkadaşın söylediği şekilde yapacağım heralde.Onuda deneyip göreceğim.Simulatörü değiştirdin galiba. Bu kullandığın multisim'e benziyor
Bu şekilde devre çalıştıysa transistörleri ve ilgili dirençlerini de ilave et ve o şekilde de beklediğin gibi çalıştığını gör.
@Endorfin35+ isimli arkadaşın söylediği şekilde yapacağım heralde.Onuda deneyip göreceğim.
Timur hocam dediğiniz gibi potun bacağına direnç bağlayarak çıkış voltajını 3 ile 15 arasında alabiliyorum.Girişte 220-24 v olacak şekilde transformatör seçimi yaptım. 36TIPC transistörlerini ekleyip çıkış akımını 4 amper almak istediğimde ise 1.25amperde kaldığını gördüm.Nasıl 4 amper çıkış alacağımı çözemedim.Ayrıca seçtiği direnç değerleri mantıklı mı devreyi gerçekte kuracağım zaman kullanabileceğim direnç değerlerinden seçmeye çalıştım.Aynen. Çok etkili ve basit bir çözüm.
Multisim programın adı.Çıkışa led bağladım şimdi onu ölçüyorum.Timur hocanın hata var dediğine bakıyorum şuan.Kullandigin simulatoru bilmiyorum ancak. Akimi olcmen icin cikista yuk olmali..
Hocam Hangi devrede hata var.Kurduğun devrede hata var. Benim paylaştığım devreye bak, eksiği görmeye çalış.