Hocam teşekkür ederim ama r5'i neden pota seri bağladık.
Çünkü potansiyometre minimum ayara indiğinde bile bir direnç değeri kalsın ve bu da 3 V a karşılık gelsin istiyoruz.
Hocam teşekkür ederim ama r5'i neden pota seri bağladık.
Sizden çok şey öğrendim hakkınızı helal edin.Çünkü potansiyometre minimum ayara indiğinde bile bir direnç değeri kalsın ve bu da 3 V a karşılık gelsin istiyoruz.
Sizden çok şey öğrendim hakkınızı helal edin.
Tamam Hocam son iki sorum kaldı bir sigorta seçimi yapılması birde microcapte transformatör seçimi onları deneyerek yarın akşama kadar uğraşacağım.Forumun amacı zaten bilgi paylaşımıyla ülkemizin yükselmesi Öğrendiklerini arkadaşlarınla paylaş, hatta isteyen üye de olsun.
Sonuçlar güzel ama R1 direncin patlamış gördüğüm kadarıyla yarılmış ortadan.@osman mert
Devre simülatörde çalıştı .Tam olarak 4 amper çekebiliyorsun.Tek problem LM317 nin girişine bağlanan 2,2 Ohm luk direnci 10 ohm yapınca transistörler iletime geçti.Sanırım o transistörün kazancıyla ilgili bir formülüne göre hesaplanıyordu.
Resimde de gördüğün gibi 4 amperden birazcık fazla çekilebiliyor ve voltajda 15 voltta ,ripple ise peak to peak 40-50 uv civarlarında gösteriyor.
(Burada görülmüyor ama alttaki dirence(pot olarak değiştireceğin yere) paralel 10 uf elko koyunca o ripple biraz daha azalıyor
Bu simülatör gerçekten güzel çalışıyormuş.
3783 eklentisine bak
Animasyonda tüm dirençleri bi ortadan bölüyor ,sonra birleştiriyor Yani çalışıyorSonuçlar güzel ama R1 direncin patlamış gördüğüm kadarıyla yarılmış ortadan.
Yok hocam sadece direnci değiştirdim.Multisimde herhangi bir ayar yaptınız mı?
Animasyon kaynaklıdır muhtemelen.
Sonuçlar güzel ama R1 direncin patlamış gördüğüm kadarıyla yarılmış ortadan.
@slewrate rica ederim.Bozulan komponenti nereden gösteriyor ?
Timur hocam Transformatör seçimi yapıcam 220 to 24 V olacak şekilde microcapte aşağıdaki gibi değerler çıkıyor.Ayrıca devreme sigorta bağlıyacağım ama sigorta çıkış voltajımı akımı bozarmı?TINA'da bozulduğunu söylemiyor simulatör anladığım kadarıyla. Sadece bir komponenti manuel olarak arıza moduna sokabiliyorsun. Mesela bir direnci açık devre yapıyorsun. Bence çok kullanışlı birşey değil bu. Sökerim o direnci aynı şey Ama bununla ilgili kullanım klavuzunu da okumadım.
Timur hocam Transformatör seçimi yapıcam 220 to 24 V olacak şekilde microcapte aşağıdaki gibi değerler çıkıyor.Ayrıca devreme sigorta bağlıyacağım ama sigorta çıkış voltajımı akımı bozarmı?3788 eklentisine bak
Hocam bu şekilde yapınca 24V çıkışı aldım bu arada sayenizde microcape çok alıştım.Transformatör için işaretlediğin GAIN parametresini değiştiriyorsun. Sen şu anda 8 vermişsin, dolayısıyla girişteki 220 V 8 katına çıkarılıyor. Trafo çıkısı 1760 V, devredeki bütün komponentleri yaktın, geçmiş olsun
Sigorta devreyi etkilemez. MicroCap'te sigorta var mı bilmiyorum. Onun yerine 0 Ω direnç koy.
Hocam bu şekilde yapınca 24V çıkışı aldım bu arada sayenizde microcape çok alıştım.3789 eklentisine bak3790 eklentisine bak
Multisim gibi dumanı simule edemiyor ama buda fena değil saygınlık konusunda Sigortayı bu şekilde yaptım ama sigortanın buradaki görevi 0MicroCap çok ayrıntılı ve çok güçlü bir simulator. Bozuk direnç gösterme gibi göz boyama özellikleri olmasa da 40 yıllık geçmişi olan bir yazılım o. Bedava olmadan da 4500 dolara satılıyordu ! Ona göre, "dandik bedava simulatör işte" deyip geçme, gereken saygıyı göster
Multisim gibi dumanı simule edemiyor ama buda fena değil saygınlık konusunda Sigortayı bu şekilde yaptım ama sigortanın buradaki görevi 0
ohm iken nasıl bir koruma sağlayacak.3791 eklentisine bak
Simulatörler sigorta atmalarını simule etmez (Belki multisim eder bilemiyorum ) Gerçek devrede test etmen lazım sigortayı.