osman mert
Üye
LM317 Devre tasarlamak istiyorum.
Last edited by a moderator:
Çok teşekkürler Hocam
Evet paralel bağlı..LM317 ler paralel mi bağlı?
Yeni konu açmak istemedim.
Elimde 2 Adet 24 VDC 1.3 A Led adaptörü vardı. Bunların + çıkışlarını diyot ile birleştirdim. Çıkışa 3 Adet LM 317 ekleyerek ayarlı güç kaynağı yaptım. Diyot üzerinde ve LM ler üzerindeki voltaj kaybından dolayı Çıkışı toplamda 22.3 VDC ve 2.25 A lik güç kaynağı tasarladım. Evde ufak tefek deneyler için yeterli oldu. 60W ampülü yarım saat çalıştırdım. LM ler üzerinde orta derecede ısınma var, bu da normaldir. Diyot üzerinde ısınma yok.
Resimler ektedir.3668 eklentisine bak3669 eklentisine bak3670 eklentisine bak3671 eklentisine bak3672 eklentisine bak3673 eklentisine bak3674 eklentisine bak3675 eklentisine bak
Bu çalışan 60 watt ampul kac voltluk? 220 mi?
Guc kaynaginin ayarlari nedir? Kac volta ayarli ve uzerinden kac amper geçiyor o an?
Hocam dün konuştuktan sonra aşağıdaki devreyi tasarladım ama çıkış voltajını simule edemedim.Çıkışı 4 amper almak için dediğiniz devreyide ekledim.Ama TIP32 için konulan direnç değerlerinide belirleyemedim.Belli bir dalgalanma istemiş (veya ripple factor). %5 ten iyi olsun diyor. Tam dalga doğrultucu için, belli bir akıma göre yaklaşık ripple factor değerini veren formüller vardı. Ama bunların ne olduğunu unuttum
Belli bir ripple garantilemem gerekirse ben MicroCap simulatörünü kullanıyorum. Hem bu bahsettiğim formüller gibi yaklaşık değer vermiyor, TAM DEĞER veriyor, hem de trafo ve kondansatör şarj akımlarını da görüp ona göre planlama yapabiliyorsun. Ayrıca şebeke toleranslarını da kolayca hesaba katabiliyorsun.
MicroCap bedava hale geldi. Mutlaka indirip kur ve öğrenmeye başla. Veya istersen LTSpice öğren, o da bedava. TINA-TI da bedava.
Çıkış gerilimi max 15v olarak istiyorum.Bu şekilde yazdığım zaman devredeki R4:240 R3:2640 yani 2.7kohm çıkıyor potonsiyometre için olan direnç.Direnç değerlerini nasıl hesaplandığını anlatan linki ekliyorum. Hesaplayamaz ise aynı sayfada hazır değerler var onlara bakabilirsin veya otomatik hesaplatabilirsin.
http://www.reuk.co.uk/wordpress/electric-circuit/lm317-voltage-calculator/