O zaman bu hareket havada kalmasın, biraz biçimlendirelim.
Bu konuyla ilgili hazırlanacak yazının, muatabının dikkatini çekmesi ve anlayabilmesi için belli bir biçimde olması lazım, içeriğinde de her şeyin detaylıca değil dikkat çekecek kritik prensip noktalarının olması lazım.
Böyle bir yazının
-uzunluğu ne olmalı?
-içeriğinde detay araştırma verisi istatistik olmalı mı?
-dikkat çekilecek problemler neler olmalı?
-beklenen durum ve bir çözüm önerisi getirilmeli mi?
Benim aklıma bu sorular geldi başka soruların da cevaplarını oluşturup usturuplu bir şey yazılabilir.
Olgunlaştıralım ya işte.Kahvede tartisanlar da goya memleketi kurtariyorlar ve sonucta cozum urettikleri icin mutlu oluyorlar.
Fikir cimlastigi tabiki iyidir. Ancak olgunlasmis fikirler hayata gectigin cozum gelir.
Olgunlasmamis fikirler hayata gecirilmek istenirse yarim yamalak isler cikar. Bosu bosuna masraflar yapilir.
Benim fikrim olgunlasmamis, bosuna hayata gecirmeye calismayayim.
Ama arkadasima bizim konu Timur hikayesine dondu diyecegim.
Tabiki bahsi gecen Timur sen degilsin.
Bence bir A4 sayfasının yarısını geçmeyecek kadar bir özet ve problemin tanımı olmalı.Bugune kadar edindigim tecrubeler isiginda ust makama sunulan kagittaki bilgiler ne kadar dogru bilgiler icerirse icersin gozu korkutacak kadar uzun olmamali ve gereksiz satirlar icermemeli.
Problem de burada zaten. Spesifik bir olayı istisnai çözüyorlar, yasal olarak çözmüyorlar. Her işte istisna ve keyfiyet dolu.Kısa bir süre sonra gümrük müdürlüğünün kendisiyle iletişime geçtiklerini ve sorunu en kısa sürede çözeceklerini belirten bir paylaşım daha yayınladı.
Bence hobicinin ve işletmelerin vergiden belli şartlar altında bile olsa muaf olmalarını istemek beyhude. Ürünlerin miktar veya niteliklerine göre bir sınıflandırma olup gümrük işlemlerinde belli şartlar altında kolaylık talep etmek makul. Bu şartlar sınıflandırmalar ayrıca düşünülebilir.Amirler sorun dinlemekten cok hoslanmazllar. Eger bir sorun dinleyeceklerse sorunun cozumunu de bilmek hoslarina gider.
Sorunumuz: Amacimiz ya kendimizi gelistirmek ya da bir urun gelistirmek. Biz elektronikcilerin her durumda en temel ihtiyaci PCB'yi olabildigince az vergi ile temin edebilmek.
Bu iki amactan birisine girmeyen PCB ihtiyaci ticari amacli ihtiyactir.
Peki istismar etmek isteyenlerin bu haktan yararlanmasi nasil engellenir?
Devlet istismar edildigini ogrendiginde en kolay cozum olan yasak gelir basladigimiz noktaya geri doneriz.
Kendi gorusum su sekilde;
Bir arge calismasi yada kisisel gelisim calismasi en az bir ay surer. Daha kisa sureli calismalar bana gore ciddi calismalar degildir.
Dolayisi ile 1 ay icerisinde tek bir siparis verilebilir. Tek seferde verilecek PCB miktari da 5 olabilir.
Peki bu sartlarda suistimal nasil yapilir?
Bir firma ogrencilere der ki her biriniz bana su pcb siparisini verin. Sonra getirin her birinize su kadar para.
Yada annenizin adina, babanizin adina, kardesinizin adina, komsunuzun adina PCB getirip istismar edebilirsiniz.
Bunlara kafa yormak lazim.
Istismar nasil engellenir.
Akilli bidaga da sorayim.
Devlet 5 tane pcb'nin vergisinin peşine düşmesin ya, ticari amaçla bile yapıyor olsa bir adam 5 tane pcb'den ne kazanacak. Muhtemelen ar-ge ise zaten parça söküp takarken üstüne perdeleri bozacak tek pcb hiçbir işe yaramaz.ISTISMARA ENGEL OLMAK ICIN TEDBIRLER
Hic kayit kurekle ugrasmamak adina ayda sadece bir tip PCB siparisi vermek ve ayni pcb den sadece 1 tane getirtmek cozum olabilir.
Mesela JLCPCB 1 taneye de 5 taneye de ayni parayi istiyor.
Yok bana 1 tane yolla dersek bu is cozulebilir. Gumruk memuru pakette sadece 1 PCB oldugunu gorunce bu vergi muafiyetine tabii deyip gumruge takmaz.
PCB boyutlari da sinirli tutulabilir. Tek bir PCB uzerinde gruplanmis pcbler varsa bu otomatik gumruge takilir. Bunun tespitine yonelik egitim kolaylikla gumruk memuiruna verilebilir.
Gumruk muhafiyeti icin
PCB miktari 1 adet olacak.
PCB boyutlari en fazla 10 cm x 10 cm olacak.
PCB nin ustunde buyuk harflerle VERGIDEN MUAFTIR SATILAMAZ seklinde silkscreen ibare olmak zorunda.
Ayni kisi 1 ayda en fazla 1 PCB siparisi verecek.
Sanki sorunlari kismen cozecek gibi.
Ben 20 cm x 20 cm calisiyorum diyenlerle baska bir baslikta tartisiriz.
....Bizden edebi ve imla kurallarına göre yazılmış bir başvuru istenmesi bile yanlış.....
Vergiden muafiyet bizim için sağlanmaz, ama birinin alacağı 1 adet spektrum analizör için fiyatı ne olursa olsun gümrük müşavirine ihtiyaç olmamalı,. Öderiz vergisini olur biter, tabii on da %60 olmamalı.Isin icinde sadece ogrenciler olursa is kismen kolaylasir ancak okulun ilgili biriminden yazi almak Gumruge ibraz etmek can sikici isler..
Biz hobycilerin de faydalanmasi gerekir.