Hario V60 kettle tamiri

taydin

Timur Aydın
Staff member
Bugün kahve yapmak için mutfağa gittim ve yıllardır çalışan V60 kettle doğru çalışmadığını farkettim. Sıcaklığı ayarlıyorum ve ON yapıyorum, bir süre sonra hata sesi verip röleyi kapatıyor.

1759243479131.png

İçini açtım. Göz kontrolünde belirgin birşey göze çarpmıyor. Kontaktları pamuk ve cımbız ile temizledim. Değişen birşey yok.

1759243594280.jpeg

Bir tane display/MCU kartı, bir tane de kontrol şebeke tarafı kartı var. Şebeke kartında dirençli bir düşürücü, DC/DC converter ve kontrol rölesi var. Kettle bağlantılarını da buna göre tespit ettim

1759244357209.jpeg

RTD direnci 42 kOhm, elimle sensöre dokununca da değer azalıyor. Sensör sağlam gibi. Isıtıcının direncini ölçünce de 54 Ohm ölçüyorum. Bu da normal gibi. Zaten suyu ısıtmaya başlıyor ama bir noktada ekranda HHH yazıp ısıtmayı bırakıyor.

Sensör direnci sanki bana çok yüksek gibi geldi.

Bu sensör içerideki suyun sıcaklığını okuyorsa İçeri biraz su koyup bir termometre ile sıcaklığı ölçüp ekranla karşılaştırırmısın abi.

Sensör kalibrasyonu kaymış olabilir o yüzden ekranda gösteremiyor olabilir.

istikrarsız ölçüm yapıyor. Bazan uzun süre doğru sıcaklığı ölçüyor, bazan da saçma sapan bir moda giriyor ve soğuk suyu önce 28 derece, bir saniye sonra 60 derece, birkaç saniye sonra da 95 derece gösteriyor.

Sensörün direnci açıktan ölçünce gayet istikrarlı. Kontaktları temizledim ama sanırım kontakt temasında hala bir sorun var.

Kettle içini full kireç temizliği yaptım durum aynı. Bakalım kontaktlar PCB soldermask kazıyıcı ile biraz masaj yapayım ne olacak ...

Kontakt temizliğinden sonra bir döngü için suyu 26 dereceden 95 dereceye ısıttı. Ama kettle kaldırıp yerine koyunca gene HHH hatasını verdi. Temas sorununda bir iyileşme olsa da gene iyi temas yok. Teması iyileştirecek başka bir şeyler bulmam lazım.

Belki de bakıra kadar zımparalayıp benim kalay sıvısına daldırmayı deneyebilirim. Bakalım sorun tekrar kötüleşsin onu deneyeceğim. Şimdilik hemen acil kahvemi yaptım :oops:

1759249690787.jpeg

Günde 6 büyük fincan içiyordum, biraz uykusuzluk yapınca 4 e indim :temkinli1:

Zaten gördüğümüz belirtiler de tam olarak o şekilde. Temas iyi olunca sıcaklık doğru ölçülüyor, iyi olmayınca yanlış ölçülüyor.

Hhh sanırım yüksek sıcaklık uyarısı. Yukarıdaki açıklamada da öyle görünüyor. Sıcaklık 104°C e gelirse bu uyarı veriyor.

Rezistansı kontrol eden röle bırakmıyor yada sürekli aç:kapa yapmasından kaynaklı yapışık kalıyor olmasın.

Birde su seviyesinin minimum seviyenin altında kalmaması lazım buda yüksek sıcaklığa neden olur.

Belkide sensör arızalı değil.

@serkan_48 kontaktları temizledikten sonra sorun büyük ölçüde ortadan kalktı. Gözlemler de tamamen buna uygun. Büyük temas direnci değişimi -> büyük sıcaklık ölçümü farklılıkları.

Yedeği de bulunmaz. Tamir ettirsen yeni fiyatın %70 ini isterler. Belki de kalay yerine altın kaplama denemek lazım :D

Bu sabahki kahveyi gene yapamadım. Gene HHH hatası verdi. Sorunun sensörden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için sensörü söktüm ve yerine 39 kOhm metalfilm direnç taktım. Sonra da döngüyü başlattım. Ve gene arada bir saçma sapan sıcaklık değerleri okuduğunu gördüm

Forum istatistikleri

Konular
8,342
Üyeler
3,310
Son üye
Sdt01

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back