Zaten piyasada hazır ürün olarak böyle full dijital çalışan güç kaynakları yok. Ama Texas Instruments ve başka çip firmaları bu konuda ürünler ve application notelar çıkarıyorlar bir süredir. Çok yeni bir alan. Bu konuda araştirma yapılmaya değer o yüzden.

Çıkışında linear stage olmadığını düşündüğüm büyük güçlü güç kaynakları tamamen dijital çalışıyor. Ama bunlarda fpga kullanılıyor, döngü hızından emin olamıyorum ama SAS(solar array simulator) modunda iken gerçek bir diziye oranla yavaş tepki sunuyorlar. Düşük güçlerde maliyet dengesini korumak için hibrit yaklaşımlar çok gördüm, burada da konuşmuştuk @DeveliAhmet sanırım benzer bir çalışma yapmış. Smps in error amplifier ını manipüle edip çıkışa linear stage eklenebilir, bunu dijital olarak yapabilirsiniz.

Şu an düşününce bence isterlere göre bir karşılaştırma belki de deneme yapılmalı. Birileri için kötüyken birileri için iyi olabilir.

Cihazlarımı beslemek için uygun değil mi?
Direkt şebekeden mi beslemeli?
online hariç ups'ler zaten normalde şebekeyi çıkışa verir yani normal zamanda ups çıkışında gördüğünüz gerilim şebeke voltajıdır. kesinti ya da tolere edilemeyecek kadar düşüm/yükselim durumunda devreye girdiğinde çıkışa "modifiye sinüs" dedikleri üst üste bindirilmiş 2 kare dalga şeklinde bir sinyal verir. sinyal sinüsten uzak olduğu için true rms olmayan bir ölçü aletiyle ölçün yüksüz halde 170v civarında ölçersiniz, normalde yüklendikçe voltaj düşmesinin aksine çıkışa lamba falan bir yük bağladığınızda karelerin genişliği değiştirildiğinden gerilim "yükselir" görülür (burayı ek bilgi olsun diye olarak söyledim)

günümüzde çoğu cihaz smps beslemeli ve kendi içinde önce doğrultup kullandığı için pek sorun olmuyor ama bazı devreler giriş sinyalini sinüs varsayar ve ona göre çalışır. bunların çalışmasını hatta kendisini de bozabilir mesela bu forumda da paylaşılan kondansatörlü voltaj düşürme devreleri modifiye sinüsün yükselen kenarlarını doğrudan devre içine alacağı için risklidir. ucuz ışıldaklarda kondansatörle düşürme yapıldığını gördüm, ampul kılıfı içindeki filaman led ışıkların ups devreye girince duman çıkarıp ampulun içini islediğini de, prizdeyken güzel güzel çalışan güç ölçerin ups girince sapıttığını da -ki uzun çalıştırsam muhtemelen yanacaktı.

bir de ilginç bir arıza olarak şebekedeyken anma gücü dahilinde her tür yükü kaldırabilen bir bilgisayar güç kaynağı (psu) ups devreye girince hemen transistör yakıyordu sonradan farkettim ki psu'nun aktif pfc yapısı sinüs dışı dalga ile uyumlu değil.

bende de sinüs dışı ups var ve kullanıyorum ama uyumlu olduğunu bildiğim cihazlarla sadece.
ben olsam sadece bilgisayar benzeri kesintiden etkilenecek, veri kaybı vs yapacak donanıma bağlarım seçim sizin.

online hariç ups'ler zaten normalde şebekeyi çıkışa verir yani normal zamanda ups çıkışında gördüğünüz gerilim şebeke voltajıdır. kesinti ya da tolere edilemeyecek kadar düşüm/yükselim durumunda devreye girdiğinde çıkışa "modifiye sinüs" dedikleri üst üste bindirilmiş 2 kare dalga şeklinde bir sinyal verir. sinyal sinüsten uzak olduğu için true rms olmayan bir ölçü aletiyle ölçün yüksüz halde 170v civarında ölçersiniz, normalde yüklendikçe voltaj düşmesinin aksine çıkışa lamba falan bir yük bağladığınızda karelerin genişliği değiştirildiğinden gerilim "yükselir" görülür (burayı ek bilgi olsun diye olarak söyledim)

günümüzde çoğu cihaz smps beslemeli ve kendi içinde önce doğrultup kullandığı için pek sorun olmuyor ama bazı devreler giriş sinyalini sinüs varsayar ve ona göre çalışır. bunların çalışmasını hatta kendisini de bozabilir mesela bu forumda da paylaşılan kondansatörlü voltaj düşürme devreleri modifiye sinüsün yükselen kenarlarını doğrudan devre içine alacağı için risklidir. ucuz ışıldaklarda kondansatörle düşürme yapıldığını gördüm, ampul kılıfı içindeki filaman led ışıkların ups devreye girince duman çıkarıp ampulun içini islediğini de, prizdeyken güzel güzel çalışan güç ölçerin ups girince sapıttığını da -ki uzun çalıştırsam muhtemelen yanacaktı.

bir de ilginç bir arıza olarak şebekedeyken anma gücü dahilinde her tür yükü kaldırabilen bir bilgisayar güç kaynağı (psu) ups devreye girince hemen transistör yakıyordu sonradan farkettim ki psu'nun aktif pfc yapısı sinüs dışı dalga ile uyumlu değil.

bende de sinüs dışı ups var ve kullanıyorum ama uyumlu olduğunu bildiğim cihazlarla sadece.
ben olsam sadece bilgisayar benzeri kesintiden etkilenecek, veri kaybı vs yapacak donanıma bağlarım seçim sizin.
Bunu öğrendiğim iyi oldu.
Demek oluyor ki Line Interactive bir UPS e Osiloskop vs gibi cihazları bağlamak doğru değilmiş.

Online UPS lerde çok pahalı olduğu için şimdilik Osiloskopu direkt olarak şebekeden besleyeceğim sanırım.
Elektriklerde aniden gittiğinde, osiloskopta o anda açıksa osiloskopun arızalanmaması için de dua ederim sanırım.

Son düzenleme:
Bunu öğrendiğim iyi oldu.
Demek oluyor ki Line Interactive bir UPS e Osiloskop vs gibi cihazları bağlamak doğru değilmiş.

Online UPS lerde çok pahalı olduğu için şimdilik Osiloskopu direkt olarak şebekeden besleyeceğim sanırım.
Elektriklerde aniden gittiğinde, osiloskopta o anda açıksa osiloskopun arızalanmaması için de dua ederim sanırım.
osiloskopun beslemesi bu durumlara uygun mu bilmiyorum ama ben bağlamazdım şahsen

ups'i prizden ayırıp aküden çalıştırarak çıkış dalga şekline (1/1000 oranlı bir gerilim bölücü dirençle voltajı düşürüp) osiloskopla bakabilirsiniz. hem çıkışın sinüsten ne kadar uzak olduğunu hem de lamba gibi kademeli yükler taktıkça sinyanin nasıl genişlediğini görürsünüz iyi bir ilk deney olabilir :)

ups'i prizden ayırıp aküden çalıştırarak çıkış dalga şekline (1/1000 oranlı bir gerilim bölücü dirençle voltajı düşürüp) osiloskopla bakabilirsiniz.

Tam olarak neyi nasıl yapmam gerektiği konusunda bir fikrim yok.
1/1000 oranlı gerilim bölücü direnç satın alıp ups in faz çıkışına seri bağlayacağım.
Osiloskop ile buna bakacağım.

Osiloskopum ( Siglent SDS1104X-E ) ile bu çıkışı ölçmek için 1/1000 oranlı gerilim bölücü direnç ile voltajını düşürdüğüm UPS çıkışındaki AC voltajı ölçmek için osiloskopu hangi konuma alıp bakacağım ve Prob bu UPS çıkışında nerelere bağlanacak ( faz, nötr, toprak geldiğini varsayarsak ) ?

Tahmin yürütürsem:
Osiloskop ile tek probla ölçüm yapacağım, probun GND sini UPS ten gelen Nötr, Diğer probu da Faz a bağlayacağımı varsayıyorum.
Gerilim bölücü ile voltajı düşürünce 220 v/1000 = 0,22 V voltajına düşmesi gerek.

İzolasyon trafosuna gerek var mı? ( Direkt aküden voltaj geleceği için gerek olmadığını varsayıyorum )
1/1000 oranlı gerilim bölücü direnç satın almam gerekiyorsa hangisini alayım?

Sorularım çok basit gelebilir belki ama öğrenmeye çalışıyorum. Bilmemek gerçekten kötü birşey :)

Son düzenleme:
Tam olarak neyi nasıl yapmam gerektiği konusunda bir fikrim yok.
1/1000 oranlı gerilim bölücü direnç satın alıp ups in faz çıkışına seri bağlayacağım.
Osiloskop ile buna bakacağım.

Osiloskopum ( Siglent SDS1104X-E ) ile bu çıkışı ölçmek için 1/1000 oranlı gerilim bölücü direnç ile voltajını düşürdüğüm UPS çıkışındaki AC voltajı ölçmek için osiloskopu hangi konuma alıp bakacağım ve Prob bu UPS çıkışında nerelere bağlanacak ?

Tahmin yürütürsem:
Osiloskop ile tek probla ölçüm yapacağım, probun GND sini UPS ten gelen Nötr, Diğer probu da Faz a bağlayacağımı varsayıyorum.

İzolasyon trafosuna gerek var mı? ( Direkt aküden voltaj geleceği için gerek olmadığını varsayıyorum )
sanırım çok temel düzeydesiniz
osiloskopu işin içine sokmadan önce gerilim bölme, ohm kanunu, bir yük üzerinde düşen güç gibi konuları çalışın bence
kaynak megep kitapları kolayca bulunabilir.

1/1000 oranlı derken seri bağlı 2 direncin birbirine oranıdır ve aynı zamanda ölçeceğiniz gerilimin düşürülme oranıdır 100Ω ve 100KΩ gibi

skop probunu doğrudan faz içeren hiç bir yere değdirmeyin

aküyle çalışan bir cihazı ölçmek için yalıtım trafosuna gerek yoktur (ups fişi tamamen çekiliyken)

ayrıca düşük frekanslar için bilgisayarın ses kartıyla çalışan osiloskop programları da vardır. pahalı cihazı kullanmadan önce ucuz bir laptopta alıştırmalar da yapabilirsiniz

@coder size pekçok arkadaş yardımcı olur.Çünkü siz mantıklı sorular sorup ,öğrendiklerinizle çok hızlı ilerliyorsunuz
Web de program geliştirmiş olsanızda çok kısa sürede Arduino ya Rasberry PI ya taklalar attırırsınız

Şu var mesela

Ekran görüntüsü 2024-01-12 163652.png

Arkadaşlar, başlangıç için breadboard ile denemeler yapabilmek adına üsttekileri sipariş verdim.
Başka ne gerekiyor bana söyleyin alayım ? :cheeky1:

Bu en son aldığınız 5 ve 3,3 volt çıkışlı mini güç kaynağı için 9 volt çıkışlı Jack çıkışı buna uygun DC Adaptörde gerekir (12 volt ta olabilir sanırım emin değilim)
Yani modem adaptörü gibi bir adaptör .Elinizde varsa gerek yok
Diğer terminal dönüştürücülerdende alabilirsiniz

Bu en son aldığınız 5 ve 3,3 volt çıkışlı mini güç kaynağı için 9 volt çıkışlı Jack çıkışı buna uygun DC Adaptörde gerekir (12 volt ta olabilir sanırım emin değilim)
Yani modem adaptörü gibi bir adaptör .Elinizde varsa gerek yok
Adaptör mevcut. Yoksa da ayarlarım.

Diğer terminal dönüştürücülerdende alabilirsiniz
Ne demek istediniz anlamadım?

Arduno ve sheet kitleriniz varmı?
Hayır.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back