JBC kendin-yap havya sapı ve Termokupl ölçüm testleri INA214

Bence de bu projede PID olmalı. Bilgiler sıcak ve devreye bu kadar hakim olmuşken gidebildiği yere kadar gitmekte yarar var. Bence Bu v1.x.x olsun v2.x.x de PID entegre edilmiş olsun. Yakışır.

Fakat bu proje somut bir şekilde PCB işini çözmenin önemini gösteriyor. Benim çoğu projem kolayca PCB yapamadığım için fikir aşamasında kalıyor.
 
Bence de bu projede PID olmalı. Bilgiler sıcak ve devreye bu kadar hakim olmuşken gidebildiği yere kadar gitmekte yarar var. Bence Bu v1.x.x olsun v2.x.x de PID entegre edilmiş olsun. Yakışır.

Aklımda güzel bir deney düzeneği var. Farklı termal yüklerde Havyanın TC ölçümü ile uç sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkını ve termal iletkenliğini belirleyebileceğim. Regülasyonun performansını da ölçebileceğim. PID olacak.

Fakat bu proje somut bir şekilde PCB işini çözmenin önemini gösteriyor. Benim çoğu projem kolayca PCB yapamadığım için fikir aşamasında kalıyor.

Hocam senin atölyenin halinden belli titiz adamsın. PCB işine eğilsen toner transferle bile çok iyi uygulama yapacağına eminim. Doğru malzeme ve aşamalara özen bu konuda kritik. Bunun PCBsinde 0.65mm bacak aralığı ve 0.25mm yol olan kısım var. toner transfer sonrasında kağıt kalıntılarını almak için pcb'yi hunharca fırçalasam da toner zarar görmedi ve tertemiz çıktı, ama her zaman böyle değildi. Daha önce başarısız olan uygulamalarımda sorun, hatalı malzeme( kuşe kağıdın bile dandiği var), aşamalardan birinde özensiz olmak, kestirmeye gitmek yada kusurları görmezden gelmek oluyordu.

Yalnız delikleri delmek için iyi bir alet gerek. 0.60 matkap ucu çıt diye gidiveriyor. Bu parmak kadar pcbdeki 5-10 delikte 2 tane kırdım. Bir de demir3 klorür kullanmak daha iyi. Gaz çıkışı daha az ve yavaş, uzaklaştırmak kolay. tuz ruhu+perhidrole göre çok daha temiz.
 
Havyayı temel işlevleriyle çalışacak hale getirdim. Isıyla daralan makaron, havyanın şu haliyle hakettiği şekli verdi :) . Havyayı geliştirmeye devam edeceğim, deney ve dememe yaparken devreyi elektriksel olarak korumak için geçici olarak videodaki gibi kullanacağım. Programlama ve uart portları erişilebilir halde. Video ekte, ses biraz parazit kapmış.

Havya rezistansında oluşan TC ile uç arasındaki sıcaklık farkı için ufak bir deneme de yaptım. Alüminyum soğutucuya bağlı 2.5mm^2 bir tek damar bakır tele lehimleme yaparken, fişeğin ucu ile ısıtıcıdaki TC arasında 100°C kadar fark oluşuyor. Bu durumda havyanın gücünden faydalanabilmek için mutlaka bu farkı telafi eden bir kontrol döngüsü gerekli.
 

Ekler

  • Havya 1.webm
    5 MB
Isıtıcıda oluşan TC ile konrol yapmamaya karar verdim. Isıtıcı ile fişeğin ucu arasındaki termal direnç diğer TC'ye göre yüksek kalıyor. Doğrudan kontrolle oluşan osilasyonu gidermek için de PID uygulamayı denedim. Arada bir yük altında osilasyona girse de çabuk toparlanıyor. Duty de stabil değerler alıyor. Aşağıda yeşil cizgi sıcaklık ölçeği solda, beyaz çizgi Duty(%) ölçeği sağda. Serbest havada çok düzgün kontrol ediyor PID döngüsü.

1710958490432.png


Yüksek bir termal yükle yüklenince Toparlanması zor olmuyor. Duty yeterince stabil hale geldiğinden PID döngüsüne termal direnç telafisini de ekleyeceğim. Bu durumda osilasyona girmezse iyi.

1710958967901.png


Termal yük sabit kalınca da osilasyon yok, aşağıda %50 duty ile 40W yükteki durumu.

1710959245148.png


Yük çekildikten sonra toparlanması da aşağıdaki gibi.

1710959322141.png
 
İlk prototipte geliştirmeyi tamamladım, temel işlevleri gayet iyi çalışıyor. TC Kalibrasyon için çok noktalı bir arayüz ile uğraşmadım. Basitçe 300°C'de tek noktada ayar yapılabilecek. Kullandığım opampın hem gain, hem offset hatası düşük olduğundan bunun yeterli olacağını düşündüm, hata daha çok Mcu'nun dahili voltaj referansından kaynaklanacak, bunun için de programlama sırasında parametre ayarlamak yeterli.

Barel jack'lı veya sabit kablolu kullanmak mümkün. Sabit kablolu olarak bağlanınca daha yüksek güç mümkün oluyor. 24 voltla uzun süre denedim sorunsuz çalıştı. Yalnız voltaj yükselince PWM sesi yükseldi Bunu nasıl keserim bilmiyorum. Bu konuda fikri olan var mı?

Son düzenlemede prototipte denemediğim ters voltaj koruması ve TC cold junction termistörü var. Devre şeması aşağıda. Ters voltaj korumasında gözünüze çarpan bir terslik veya bir öneriniz var mı?

JBC_minimum_revize_hazır.jpg


PCB'deki ufak tefek sorunları da düzeltip dizgisini de güncelledim ve 4 parça pcb ile montajı kolayca yapılabilecek hale geldi. Bunun PCB'sini ürettirmek istiyorum. Aşağıdaki fotoğrafta aradaki boşluklarla beraber 3cm x 8cm yer kaplıyor. PCB çift taraflı.

Daha önce dışarıya pcb ürettirmedim. Jlcpcb gibi üreticiler her bir parçayı ayrı mı değerlendiriyor yoksa uygun bir yerleşimle tek pcb olarak ürettirip kestirmek mümkün olabilir mi? Nasıl yapılır?

1711899117369.png
1711899173422.png
 
Yanyana cok sayida delik koyarak kirarak ben kendim keserim dersen uretici yemiyor diye hatirliyorum.

Fakat kesim yerlerine cizgiler ekleyip pcb cizersen sonra testere ile kendin keserim dersen tek pcb olarak urettirebilirsin. Zimpara payi koyarsan kestikten sonra makyaj yaparsan sorun olmaz. Neticede 1 tane yapacaksin.
 
Böyle basılır herhalde . Bunu dosyalarımın arasında birkaç yıl sonra bulsam, ben bile zor anlarım. Kesip, biraz zımpara-eğe işinden sonra gayet iyi olur.

1711917211876.png
1711917236524.png
 
Nerde bastıracaksın bunu. Çinde bastıracaksan 10$ fark için bu kadar uğraşma bence.

Jlc tavsiye ederim. Üye ol gerberleri yükle fiyatı gör.
 
Panel pcb'de fiyat verirken ekstra bir ücret çıkartmıyor. Ama sonra geri dönüş oluyorsa bilmiyorum. Yani aynı pcbden 10x10'a 3 tane sığdırdın diyelim gerberi yükleyip fiyat aldığında tek pcb gibi fiyat veriyor ama bu üç pcb farklı olduğunda farklı fiyat veriyor olabilir belki denemek lazım.
 
Testere kalinligi icin 1mm, testereyi eksen kacirma hatasi icin de en az 1mm olmak uzere iki kart arasina en az 2mm pay koyardim.

Zimpara makinen varsa 3mm koy gitsin.
 
Apartman gibi ust uste konacak sekilde 4 ayri pcb cizdim.

1712927551440.png


Kirmak icin de yarik ve devamina 7..8 delik ekledim. Yani PCB ben tek pcb gorunusluyum ama 4 pcb yim diye bas bas bagiriyor.
Gecmiste bunu tek PCB olarak degerlendirmiyorlardi.

Bakalim ne olacak?
 
Son düzenleme:
Apartman gibi ust uste konacak sekilde 4 ayri pcb cizdim.

32651 eklentisine bak

Kirmak icin de yarik ve devamina 7..8 delik ekledim. Yani PCB ben tek pcb gorunusluyum ama 4 pcb yim diye bas bas bagiriyor.
Gecmiste bunu tek PCB olarak degerlendirmiyorlardi.

Bakalim ne olacak?
Benimkini paylaştığım son haliyle bastılar. Her şey dahil 5 PCB 8 Dolar tuttu. şu anda yolda ama ben siparişin ertesi günü tasarımın iki havyanın birlikte kullanılmasına müsade etmediğini fark edip tasarımda değişikliğe gittim. Senin devreyi de böyle tek PCB gibi değerlendirip basarlarsa çok iyi. Aslında toplamda fiyat farkı çok da olmayacak ama nihai halini bulmamış bir tasarım için bu farkı vermek istemedim.

Yumurta kafayı adamlarla dalga geçmek için mi koydun :) ? Shielding mi olacak?
 
Kapasitif bir sensor.




Bu sensorleri bir adim daha oteye tasimaya calisacagim. En sondaki videodaki sensor shaft encoder tipinde sin cos sinyallerle calisiyordu.

Bu kez lineer olcum yapacak.

Kabaca pozisyon degisimi sensorde sin ve cos sinyalleri uretiyor. Daha sonra bu iki sinyalden yararlanilarak aci/pozisyon hesaplaniyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,229
Mesajlar
122,380
Üyeler
2,920
Son üye
zoenkam

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top