Kendi Video çekim ışığını tasarlamak

ugurs

Üye
Hocalarım Selamlar,
Benim yapmak istediğim bir projem var fakat bilgi eksikliğinden dolayı sizlere danışmak istedim. Kendim aslen müzisyenim ve kendi performanslarımı video ya çekiyorum. Bunun için de video çekim ışıklarına ihtiyacım var. Malum fiyatları çok yüksek olduğundan acaba kendim tasarlıyabilirmiyim diye araştırdım fakat internette triac lar haricin de pek bir bilgi bulamadım. Bu yüzden sizlere yazıp fikir almak istedim.
Yapmak istediğim projenin bir şemasını hazırladım.
Elimde çift renk yanabilen toplam da 200w bir Cob led var.
Bir bölümü sarı, diğer bölümü beyaz yanmakta. Ben bu led in renk sıcaklığını ve gücünü potansyometre ile kontrol edebilmek istiyorum.

Şemaya baktığınız da;
Tam ortaya aldığım da (Center Click li pot olacak) her iki tarafa da 100w, 50+50, tam sola ve sağa çevirdiğim de tam olarak 100w güç vermesini istiyorum. Ayrıca dim edebilmek de istiyorum.
İnternette araştırdığım da bunu yapabilen hazır satılan sistemler var bahsettiğim gibi, aşağıda da bir linkini sizinle paylaşayım, fakat bunun nasıl yapılabileceği hakkında hiçbir bilgim yok. Potu sola ve sağa çevirdiğinizde 100watt ı tam veriyor, tam ortaya aldığınız da gücü 50+50 vererek toplam da yine 100 watt yapabiliyor olmak istiyorum. Bunuda lineer olarak yapabilmek istiyorum.
Led in voltaj değeri aşağıdaki gibi, bana bu konuda yardımcı olursanız sizlere gerçekten minnettar kalırım.
Led bilgi;
Voltaj: DC32-36V

Akım:1500-1600mA (100W) , 3000mA (200W)

Örnek link;
Devre Şeması.png

Şimdi daha doğru anlamak için soruyorum. Normal bir ledi potansiyometre ile kontrol etmek istiyorsun, fakat sola tam döndüğünde 100W beyaz sağa döndüğünde 100W gün sarısı ortada olduğunda ise 50W+50W ikisi bir yansın istiyorsun değil mi?

Bu durumda basit bir arduino nano ile ledlerin A ve B kısımlarını arduino nanoya bağlarsın. (Bu A ve B kısımlarının sadece sinyal olduğunu varsayıyorum) Bu durumda nano'nun adc kısmına bir potansiyometre bağlayıp onu mapler isen, 0'da A kısmına full sinyal 4095'te B kısmına full sinyal olacak şekilde basit kod ile bu yapılabilir. Fakat bu tip ledler hakkında çok bir bilgim yok sadece potansiyel bir cevap olarak söylüyorum. Eminim daha pratik çözüm yöntemleri olan arkadaşlar vardır.

önce bunu izle:
O pahalı dediğin ışıkların renk indeksleri yüksek olduğundan pahalı. Ucuz, her zaman doğru olan değildir. Bazen, uyanıklar ucuz ışıklarla çakmasını yapıp pahalıya satarlar. Her pahalı dediğin ışık yüksek renk yansıması veremez.
Senin elindeki ledlerin CRI değeri kaç?

önce bunu izle:
O pahalı dediğin ışıkların renk indeksleri yüksek olduğundan pahalı. Ucuz, her zaman doğru olan değildir. Bazen, uyanıklar ucuz ışıklarla çakmasını yapıp pahalıya satarlar. Her pahalı dediğin ışık yüksek renk yansıması veremez.
Senin elindeki ledlerin CRI değeri kaç?
Hocam Selamlar,
Güzel bilgileriniz için teşekkür ederim. Ledlerin CRI değerleri 95, Ra 95 olarak da geçmekde. Bildiğim kadarı ile piyasada en yüksek 95 var.
Kendim iklimlendirme ve bitki ışığı da yaptığım için spectrum, kelvin ve colour rendering index ile ilgili biraz bilgim mevcut.

Işıkların pahalı olmasının asıl nedeni tasarım hocam. En baba led i şuan 350 tl ye alabiliyorsunuz, yani şu bahsettiğim projeyi yapabilir isem 10.000 tl lik ışık 2000 tl civarına gelecek. Bütün geri kalan ekipman, soğutu, akım dengeleyici. İstenir ise 3 lü switch yapılır ve kelvin değerleri birebir değiştirilebilir fakat tek led de 2 farklı kelvin var iken neden switch li yapayım, belki 2 rengi birbiri ile mixleyeceğim.

Bu bahsettiğim devrenin mantığını anlayabilir isem çok başarılı bir çalışma olacak. Sadece bir ışık arıyorum hocam nacizane

Şimdi daha doğru anlamak için soruyorum. Normal bir ledi potansiyometre ile kontrol etmek istiyorsun, fakat sola tam döndüğünde 100W beyaz sağa döndüğünde 100W gün sarısı ortada olduğunda ise 50W+50W ikisi bir yansın istiyorsun değil mi?

Bu durumda basit bir arduino nano ile ledlerin A ve B kısımlarını arduino nanoya bağlarsın. (Bu A ve B kısımlarının sadece sinyal olduğunu varsayıyorum) Bu durumda nano'nun adc kısmına bir potansiyometre bağlayıp onu mapler isen, 0'da A kısmına full sinyal 4095'te B kısmına full sinyal olacak şekilde basit kod ile bu yapılabilir. Fakat bu tip ledler hakkında çok bir bilgim yok sadece potansiyel bir cevap olarak söylüyorum. Eminim daha pratik çözüm yöntemleri olan arkadaşlar vardır.
Selamlar Hocam,
Evet tam istediğim şeyi tarif ettiniz, arduino da yapmak mantıklı söylediğiniz gibi, fakat üzerinden 200w sabit bir akım geçecek ortalama max 4A gibi hesaplayalım fazla fazla. Ek olarak bir de dim yapmak istiyorum.
Anladığım kadarı ile bu işi basit bir devre ile değil, mikroişlemci ile çözmem gerekecek anladığım kadarı ile ?

Mikroişlemci olmadan da yapılır ama benim aklıma en pratik çözüm olarak o geldi. Ledler dim uyumlu ise gücü normal bir dimmer anahtar üzerinden alabilirsin. Yani kabaca Kaynak->Dimmer->LED+,LED-. Pot->Mikroişlemci->A,B. şeklinde bir çözüm olabilir.

Obje aydınlatması için bir şeyler yapılabilir. Ancak, kendinizi aydınlatabilmeniz için bir kaç (bence en az 3) aydınlatma kaynağına ihtiyacınız olacaktır.

Bunun için pleksi, alüminyum kompozit, dakota, vb. malzeme üzerine istediğiniz iki çeşit şerit ledi uygun uzunlukta yapıştırınız. 50x25cm gibi uygun olacaktır. Led üzerine de en basit haliyle aydınger veya buzlu pleksi ilave etmeniz gerekmektedir.

Dimmer kontrolü için ucuz hazır olanları tercih etmeyiniz. Zira pwm frekansları düşük olanlar optilasyon yapacaktır. Arduino üzerinde 6 donanımsal pwm bulunmakta. Ancak tümünün pwm frekansı eşit olmamaktadır.

Güç ünitesi çok problem değil. Her kanal için mosfet ve mosfet sürücü yapabilirsiniz. TO-220 kılıfta RDS(on) direnci çok düşük malzemeler bulunmakta ve soğutucusuz bu işi yapabilirsiniz.

Mikroişlemci olmadan da yapılır ama benim aklıma en pratik çözüm olarak o geldi. Ledler dim uyumlu ise gücü normal bir dimmer anahtar üzerinden alabilirsin. Yani kabaca Kaynak->Dimmer->LED+,LED-. Pot->Mikroişlemci->A,B. şeklinde bir çözüm olabilir.
Dimmer ı akım sabitleyicinin arkasına koydugunuz da olmuyor. akım sabitleyicinin önüne koydugunuz da bu sefer yapmak istediğiniz devreye gücü azaltıp yükselttiğinizde sapıtabilir. Devreden sonraya koysanız 3 bacak gidiyor hangisine bağlayacaksınız ?

Obje aydınlatması için bir şeyler yapılabilir. Ancak, kendinizi aydınlatabilmeniz için bir kaç (bence en az 3) aydınlatma kaynağına ihtiyacınız olacaktır.

Bunun için pleksi, alüminyum kompozit, dakota, vb. malzeme üzerine istediğiniz iki çeşit şerit ledi uygun uzunlukta yapıştırınız. 50x25cm gibi uygun olacaktır. Led üzerine de en basit haliyle aydınger veya buzlu pleksi ilave etmeniz gerekmektedir.

Dimmer kontrolü için ucuz hazır olanları tercih etmeyiniz. Zira pwm frekansları düşük olanlar optilasyon yapacaktır. Arduino üzerinde 6 donanımsal pwm bulunmakta. Ancak tümünün pwm frekansı eşit olmamaktadır.

Güç ünitesi çok problem değil. Her kanal için mosfet ve mosfet sürücü yapabilirsiniz. TO-220 kılıfta RDS(on) direnci çok düşük malzemeler bulunmakta ve soğutucusuz bu işi yapabilirsiniz.
Hocam Bilgileriniz için teşekkür ederim.
Yukarıda bahsettiğim konu için bir öneriniz varmı acaba ?

İşin ustalarından feyz al. Godox un anakartı:
Bir işlemci ile iki adet led için iki adet MOS lazım sana. İki potansiyemetreden gelen veriye göre dim ve kaydırmayı aynı anda yaptır. İki katlı yönlendirme ve dim yapmaya gerek yok.
iki değişken ver, pwm_6500k, pwm_3000k
Diyelim ki 0-255 pwm var.
Dim potu %100 de, değişkeni dim, değer aralığı 0-100
sıcaklık %100 de, değişkeni sicak, değer aralığı 0-100
pwm_6500k = 255
pwm_3000k = 255
pwm_6500k = pwm_6500k * sicak
pwm_3000k = pwm_3000k * (100 - sicak)
pwm_6500k = pwm_6500k * dim
pwm_3000k = pwm_3000k * dim

sonra pwm ile mos sür. Işık, renk ölçerek çarpanları, alt üst limitleri belirle.

Bu cihazda ledler dogrudan pwmin dortgen palsleri ıle surulmemeli. DC akım kontrolu yapılmalı, aksi halde flicker etkisi olusur.
Fakat bu kez de akim ile isik rengi ve siddeti arasindaki lineerlik bozulur. Bunun icin de tablo tutmak lazim.

İşin ustalarından feyz al. Godox un anakartı:
Bir işlemci ile iki adet led için iki adet MOS lazım sana. İki potansiyemetreden gelen veriye göre dim ve kaydırmayı aynı anda yaptır. İki katlı yönlendirme ve dim yapmaya gerek yok.
iki değişken ver, pwm_6500k, pwm_3000k
Diyelim ki 0-255 pwm var.
Dim potu %100 de, değişkeni dim, değer aralığı 0-100
sıcaklık %100 de, değişkeni sicak, değer aralığı 0-100
pwm_6500k = 255
pwm_3000k = 255
pwm_6500k = pwm_6500k * sicak
pwm_3000k = pwm_3000k * (100 - sicak)
pwm_6500k = pwm_6500k * dim
pwm_3000k = pwm_3000k * dim

sonra pwm ile mos sür. Işık, renk ölçerek çarpanları, alt üst limitleri belirle.
Hocam benim böyle birşey yapabilmem şuanki bilgim ile zor tabi. İşlemci olmadan basit bir şekilde yapılamıyor anladığım kadarı ile.

Bu cihazda ledler dogrudan pwmin dortgen palsleri ıle surulmemeli. DC akım kontrolu yapılmalı, aksi halde flicker etkisi olusur.
Fakat bu kez de akim ile isik rengi ve siddeti arasindaki lineerlik bozulur. Bunun icin de tablo tutmak lazim.
Ben aslın da bu devreden önce akım sabitleyici ile ledleri besliyorum, gelen voltaj ve akımı potansiyometre ile dağıtmak (Sola ve sağa) ayrıca en son çıkıştaki akımı dim edebilmek istiyorum. İşlemcisiz bu iş olamıyor anladığım kadarı ile. Triac gibi bir yapı ile olmazmı acaba, Bu tip ledleri triac ile dim edebiliyorlar. Gelen voltajı 2 ye bölüp, stereo bir trimpot ile sola çevirince sağdakinin azalması sola çevirdikçe sağdakinin azalması gibi.

Bu lambalar surekli kac saat calisacak?

Su anda kullandigin akim sabitleyicinin detayli bilgileri var mi?
Iki tane akim sabitleyici ve biraz eklenti ile istedigin yapilabilir.

DC seviyesi ile ayarlanırsa ışık şiddeti; renk sıcaklığında değişme olabilir. Beki az olur ama fark edilir. Bu nedenle şebeke frekansının 7-10 katı yüksek pwm ve tam led geriliminde sürmek gerekli.
Yine akım sınırlayıcıda, aynı şekilde gerilimi düşürecek.

Arduino'da bir pwm kanalı, ~497Hz. Bununla profesyonel kamera 1/250 shutter ayarındayken problemsiz pwm ayarı yaptım. Profesyonel stüdyo ortamında bu orana çıkmak pek gerekli olmaz. Bu nedenle 497Hz. yeterli bir frekans olacaktır.
Stüdyo harici dış mekan işlerinde de bu aydınlatma armatürleri zaten işe yaramaz, yeterli gelmez.

Son düzenleme:
DC seviyesi ile ayarlanırsa ışık şiddeti; renk sıcaklığında değişme olabilir. Beki az olur ama fark edilir. Bu nedenle şebeke frekansının 7-10 katı yüksek pwm ve tam led geriliminde sürmek gerekli.
Yine akım sınırlayıcıda, aynı şekilde gerilimi düşürecek.

Arduino'da bir pwm kanalı, ~497Hz. Bununla profesyonel kamera 1/250 shutter ayarındayken problemsiz pwm ayarı yaptım. Profesyonel stüdyo ortamında bu orana çıkmak pek gerekli olmaz. Bu nedenle 497Hz. yeterli bir frekans olacaktır.
Stüdyo harici dış mekan işlerinde de bu aydınlatma armatürleri zaten işe yaramaz, yeterli gelmez.
Teşekkür ederim, peki devreyi nasıl yapabileceğim hakkın da biraz daha bilgiye ihtiyacım var. Sizler kadar tecrübeli olmadığım için bir proje gibi düşünüyorum aslın da. Bu led ler anladığım kadarı ile pwm ile çalışıyor. Yani yüksek mhz de çalışan bir motor sürücüyü de aslın da ledlere bağlayabiliriz anladığım kadarı ile.

Eğer doğru ve bu şekilde ilerlersem, 2 kanal bir motor sürücü ile triac kullanarak belki sinyalleri zıt taraflarda değiştirip, direnç oluşturup ledlerdeki gücü sola ve sağa değiştirebilirim. Ne dersiniz bu düşüncem için ?

1727976266131.png

Cok basit bir sey onerecegim.

Elinde zaten sabit akim ayarli guc led beslemeleri var. Iki tane alacaksin. Birisini bir beyaz grup icin, digerini sari grup icin kullanacaksin.

Simdi akim ayar potansiyometresini saga cevirdikce isik artiyor, sola cevirdikce akim azaliyor ya.

Sterio potansiyometre alacaksin.

Birisinde potansiyometreyi duz digerinde capraz kullanacaksin. Boylece saga cevirirken kaynaklardan birisinin akimi arttarken digerininki azalacak.

Verdigin dokumanda CC potansiyometresi denmis. Sen oraya bagladigin potansiyometrenin ikili olanindan alacaksin. Yalniz lineer tip olmasi cok onemli.

1727976620261.png

Hem parlaklik hem de denge icin de iki tane steryo potansiyometre kullanacaksin.

1727977160557.png

Biraz daha detay verirsen potansiyometre degerlerini tespit edebiliriz. Belki de gerek kalmaz deger secici olmayabilir.

@Mikro Step in önerisi en basit ve uygulanabilir çözüm.

Stereo potansiyometre şuna benziyor.

Not: Triac ı unutun. Sadece AC devrelerde kullanabilirsiniz.

zyro-image-2022-10-22t112158-246.png

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back