Şu grafik işi net bir şekilde özetliyor. Kapasitör DC yi bloke eder, AC yi geçirir.
37111 eklentisine bak
Bu tartışmayı başlatan mesajımda şöyle demiştim:
"Sırf devreye etkisi bakımından, yani ürettiği sonuç açısından hataya yol açmayan bir kabul cümlesi olsa da, yine de kondansatörün kendi üzerinden AC akımı geçirdiği kesinlikle gerçek dışı bir ifadedir."
Hâlâ aynı noktadayım. AC bile olsa, kondansatör kendi üzerinden akım geçirmez. Dielektrik madde buna engel olur.
Bunu biraz daha açarak ifade edeyim: Kondansatörün gerçekte nasıl çalıştığını bilenler, kendi aralarında sırf ifade kolaylığı açısından "AC'yi geçirir" diyebilirler, buna itirazım yok.
Ama konuyu bilmeyenlere öğretilmesi sırasında, işin aslını hiç açıklamadan bu gerçek dışı ifadeyi kullanmak, o kişilerde kondansatör hakkında yanlış bir algıya yol açıyor. Devreleri yorumlarken de bocalamalarına neden oluyor.
Daha da somutlaştırayım... Voltaj-Akım-Direnç ilişkisini benzetim (analoji) yoluyla açıklamak için;
* Yukarıda su deposu (voltaj)
* Aşağıda, depoya bağlı borudan akan su (akım)
* Borunun üzerinde su akışını sınırlayan boğum (direnç)
örneği sıkça kullanılır (görseldeki gibi).
Oysa, kondansatör için böyle bir benzetim yapamıyoruz. Çünkü elektron akışına izin vermiyor.
Yine de başka tür bir benzetimle nasıl ifade ederiz diye düşünüyordum ve henüz bulamamışken, bir kitapta çok güzel düşünülmüş bu tarz bir benzetime rastladım. Hitap ettiğim arkadaş, verdiğim ipuçlarını da değerlendirerek şu "akımı geçirir/geçirmez" meselesini biraz düşünsün istediğim için, o görseli hemen ortaya çıkarmamıştım.
Ama artık şart oldu:
Sol tarafta pompa var. Sağdaki tüpün ortasında ise esnek diyafram bulunuyor. Su akışına izin vermiyor ama pompanın yarattığı basınçla doğru orantılı olarak diyaframın altındaki suyu ittirebiliyor. Tabii belli bir "kapasite ile sınırlı" ittirme şansına sahip, sonsuz değil.
İşte kondansatörün yaptığı da tam olarak böyle bir şey. Bunu su yerine, bir plakasında biriktirdiği elektronlar aracılığıyla yapıyor. (Kutupsuz ise, sırası geldiğinde aynı şeyi ters plakasından da yapabiliyor.)
Şimdi biz bunlardan hiç söz etmeden, bu işi pratikten öğrenenlere "kondansatör AC'yi geçirir" dediğimizde, gerçekten de üzerinden akım geçtiğini zannedebiliyorlar. Hâlbuki öyle bir şey yok.
Bu, işin en temel kısmı. Sonrasında, kondansatörün belli bir zaman aralığındaki voltaj değişimine verdiği tepki gibi konular var. Ki zaten "yüksek frekans" demekle, aslında daha dar bir zaman diliminde daha fazla voltaj değişimini kastetmiş oluyoruz. Yani, "f" ile "dV/dt" nin aynı amaca hizmet ediyor olması meselesi...
Şöyle bağlayabilirim: Kondansatör AC'yi geçiren değil, "geçiriyor-MUŞ gibi yapan" bir devre elemanıdır. Diğer bir deyişle, elektronlar aracılığıyla yaptığı doldur-boşalt işlemi sayesinde, kendine bağlı devrede (veya devre kolunda) akım akmasına fırsat verdiği için, kendisinin de AKIMI GEÇİRDİĞİ ZANNEDİLEN bir bileşendir.