Kondansatörün güç faktörü nasıl 1 çıkar?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Elimde ideale çok yakın bir kondansatör var. 20 μF, 800 V. LCR metre ile ölçünce de faz açısı neredeyse 90° çıkıyor.

IMG_20230902_175508.jpg

Bunun 50 Hz deki reaktansı 160 Ω. Şebekeya bağlarsam 1.43 A akım çekecek. Ben de bunu şebekeye bağladım, ama güç analizörü üzerinden. Sıfıra yakın bir güç faktörü görmeyi beklerken, güç faktörü bire yakın çıkıyor. Bu nasıl olur yav? Tamamen rezistif olan tost makinasını bağlasam güç faktörü tam 1 çıkıyor, tamamen kapasitif olan bir kondansatörü bağlıyorum, güç faktörü gene 1 çıkıyor. Bir yerde bir hata var ama anlamadım ...

IMG_20230902_175952.jpg

siz daha iyi bilirsiniz de DC bi kondansatör olması bunun nedeni olabilir mi?

siz daha iyi bilirsiniz de DC bi kondansatör olması bunun nedeni olabilir mi?

Benim anladığım orada DC ifade etmesinin sebebi, yanlışlıkla 800 Vrms diye düşünülmemesi için. Güç faktörünün 1'e yakın çıkmasının sebebi hakkında bir teorim bile yok, tamamen şaşırdım ...

Benim anladığım orada DC ifade etmesinin sebebi, yanlışlıkla 800 Vrms diye düşünülmemesi için. Güç faktörünün 1'e yakın çıkmasının sebebi hakkında bir teorim bile yok, tamamen şaşırdım ...

evet çok basit bi bağlantı ama zahmet olmazsa bağlantı şemasını ekleyebilirmisiniz.

evet çok basit bi bağlantı ama zahmet olmazsa bağlantı şemasını ekleyebilirmisiniz.

Şemalık bir durum yok. Kondansatörü doğrudan fişe takmış gibi düşün. Tek fark, güç analizörü voltaj ve akım ölçümü yapıyor.

Ekran tam okunmuyor, değerleri yazayım:

Voltaj 6.51 V
Akım 1.32 A
Reel güç = 8.359 W
Reaktif güç 2.029 VAR
Görünür güç 8.595 VA

Şemayı şöyle düşünün: Kondansatör, doğrudan fişe takılı. Bir multimetre ile kondansatör uçlarındaki voltaja bakıyoruz. Başka bir multimetre ile de kondansatörden geçen akıma bakıyoruz. Bu iki değer üzerinde de işlem yapıp parametreleri hesaplıyoruz.

Reel, reaktif, ve görünür güç yanlış, ama kendi aralarında tutarlı. Ama voltaj 230 V olması lazımdı, 6.5 V nereden çıktı belli değil.

Olması gereken değerler:

Voltaj = 230 V
Akım = 1.43 A
Reel güç ≈ 0 W
Görünür güç = 329 VA
Reaktif güç ≈ 329 VAR
Güç faktörü ≈ 0

Chatgpt'ye sordum. Hmm, ilginç, hakkaten bir tuhaflık var mealinde laflar etti. Biraz daha sıkıştırınca da benim kondansatöre bok attı. "Aslında kondansatör iyi diyorsun ama bence iyi değil o, ESR'si fazla yüksek" dedi ve görüşme bitti :katil1:

Şimdi tabi Chatgpt, bunu kendi sinirsel ağından (veya işkembeden) attı. Ama burada yüksek akım bir rol oynuyor olabilir mi? 100 Hz de bunun ESR değerini 0.1 Ω ölçtüm ama, belki de 1.3 A akım altında bu kondansatörün kayıpları o kadar çok artıyor ki, bu kayıplar sonucu domine ediyor olabilir mi?

Hocam başka kondansatörlerle ölçdüğünüzde doğru mu çıkıyor.

6volt kondasatörle şebeke arasındaki faz farkı voltajının rms değeri olabilir mi , zaten yük de budur , bunu da amperle çarpmış watı bulmuş, bu kadar az olmaması lazım wattın.

Başka kaliteli kondansatör yok elimde. Bir kere voltajın kesin olarak 230 Vrms olması lazım. 6 V hiç mantıklı değil. Gözden kaçan çok temel bir problem var.

Zaten güç analizörün yaptığı, şebeke voltajına ve şebekeden çekilen akıma bakmak.
Ben bu konuya uzağım. Sadece bir kere kompanzasyon panosu kurmuştum. Panodaki reaktif güç rölesi 1 civarında bir değer ölçüyordu. Ben bu sistemede bir prize sendeki gibi bir kondansatör ekleseydim muhtemelen benim reaktif röle bu kondansatörü hiç tınlamazdı. Bunun üzerine acaba bir şekilde ölçtüğün değer senin evdeki değer mi diye düşündüm. Tabi dediğim gibi bu konuyu tam bilmiyorum.

Forum istatistikleri

Konular
7,115
Üyeler
2,883
Son üye
alemrans

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back