Labortuvar tipi güç kaynağı tavsiyesi

Ben 2 ayrı cihaz aldım, birinde sorun olursa diğerine geçerim diye. Teknik yeterliliği izin veriyorsa iki ayrı cihaz öneririm.

Koradın 3 modeli var aynı kasada. Bunlar lineer olanlar.
3005 - 30V 5A - 2 tane alınıp genel işlerde kullanılabilir. TR'de satan çok.
3010 - 30V 10A - 2 tane alınıp yüksek akımlı işlerde kullanılabilir. TR'de satan 1-2 yer var.
6005 - 60V 5A - 2 tane alınıp, yüksek gerilimli işlerde kullanılabilir. TR'de satan görmedim.

Bir de SMPS tarafında Korad KWR103 modeli var. 60V 15A diyor ama max güç 300W. Bundan da iki tane alınıp keyifli olabilir. Türkiyede 1-2 yer satıyor.

Ben bir de zamanında Amazon'a gümrük bilgisi gelmeden 2 adet 120V 3A güç kaynağı almıştım SMPS, 240V 3A yapılabiliyor seri bağlayınca. 720W güç demek. Ev için gayet makul değerler.

Yukarıda anlattığım ürünlerden lineer olanları denedim, gürültü olanları cidden çok güzel hele böyle fiyata.

Katkılarınız için teşekkür ederim

Cevap, biraz, ihtiyacınızın ne olduğuna bağlı.

Korad 3005P geçmişte kullandım. Geçen yıl 2 tane almaya niyetlendim. Güzel ve uygun fiyatlı bir cihaz. Piyasadakilerin çoğu klon diye emin olamadım, vazgeçtim.

Onun dışında şunlar var elimde:

- Hanmatek HM305P :
. - Max 5A programlanabilir, bilgisayar yönetimli,
. - SMPS beslemeli, çok uygun fiyatlı.
. - Çözünürlük düşük. 0.01V ve 0.01A hassasiyette yaralama yapabiliyorsunuz.
. - Gürültü ortalama
. - Voltaj ve akım koruma ortanın altı,
. - Günlük işler için işinizi görür ancak çok temiz bir çıkış ve çok güvenlik beklemeyin.

- RIDEN RK6006:
. - 2 tanesini bir adet lineer trafo ile besliyoruz.
. - Günlük işler için işinizi görür.
. - İki kanallı günlük çözüm için uygun fiyatlı bir alternatif olur.
. - Çözünürlük ortalama. 0.01V ve 0.001A hassasiyette yaralama yapabiliyorsunuz.
. - Ripple konusunda P serisi kadar başarılı değil.
. - Düğme sayısı az olduğundan arayüz biraz zahmetli.
. - Fansız geliyor. Sıcaklık konusuna dikkat etmek gerekir. Biz fan taktık.
. - Modül olarak geliyor. Kutu konusunda bir çözüm üretmeniz gerekiyor.
. - Projeyi anlatan bir post başlatmıştım ama tamamlayamadım yoğunluktan

- Riden RD6012P :
. - Ofiste en sık kullandığıız cihaz bu.
. - 2 tane RD6012P'yi bir adet çok çıkışlı toroid güç kaynağı ile besliyoruz. Güç kaynağı lineer çalışıyor düşük salınımlı ve üzerinde çeşitli koruma önlemleri aldık.
. - Çözünürlük çok iyi. 1mV ve 1mA seviyesinde ayarlayabiliyorsunuz. Ölçüm doğruluğu hiç fena değil. Kalibrayon imkanı da olması güzel.
. - P serisinde iki katmanlı bir regülasyon var. İlk kat buck dönüştürücü ile voltajı ayarlanan değerin bir miktar üzerine getiriyor. İkinci kat oradan sonraki regülasyonu (sanırım lineer) yapıyor. Bu sayede çok az bir salınım (ripple) oluyor. Bunu çok beğendim.
. - Fiyat konusu tartışılır. Çünkü harici bir beslemeye ihtiyacınız var. Burada lineer, toroid bir trafo olsun, güçlü olsun, lineer besleyelim, az ripple olsun diye gitmeye başlayınca, o tarafa fazla bir yatırım gerekebiliyor. Tamamamen tercihlerinize bağlı. Biz öyle yaptık, hem zaman hem de maliyet açısından besleme ucuz olmadı. Ancak yaptıktan sonra gördük ki P serisindeki ikinci kat regülasyon gerçekten çok başarılı. SMPS ile beslemeniz ile lineer beslemeniz arasındaki fark çok az. Bence maliyet hesabınızı seçeceğiniz (linner/smps, kaç kanal olacak, kaç V/A gerekli) türde besleme ve 2 ade RD6012P (ya da RD6006P) cihaz üzerinden yapmalısınız.
. - 0-70V aralığında 12A destekliyor. Tabi bu beslemenizin performansına bağlı. Çoğu lab türü güç kaynağı kanal başına 30V sağlıyor. Bu açıdan oldukça iyi.
. - Çoğu iyi cihaz (ve pahalı) 2 ya da 3 kanal sunuyor. Burada tek cihazla tek kanal elde ediyorsunuz. Minimum 2 tane alıp çok çıkışlı bir güç kaynağı ile besleyerek çok kanallı bir besleme sahibi olmanızı tavsiye ederim
. - Arayüzü gayet iyi ve yeterli.
. - Pil şarj imkanı var.
. - Açılıştaki voltaj kararlılığını test ettim mi hatırlamıyorum. Bir sorun olsaydı hatırlardım diye düşünüyorum.

- Rigol DP932A:
. - Bu farklı sınıf bir cihaz.
. - 3 kanallı olması bazen hayat kurtarıyor.
. - Kanalların tamamen izole (topraktan ve birbirlerinden) olması çok iyi. Dilediğiniz gibi kullanabiliyorsunuz. Ayrıca, kanalları arayüzden bağımsız, seri ya da paralel hale getirebiliyorsunuz. Kablolarla uğraşmaya gerek kalmıyor.
. - Çözünürlük 1mV ve 1mA. Doğruluk bayağı iyi ve kalibre edilebiliyor.
. - Detaylı programlanma ve sinyal üretme üzellikleri var. SCPI desteklediğinden kolayca komut yollayabiliyorsunuz kendi programınız vb ile. Benim bu cihazı alma amacım yazdığım bir program üzerinden güç kaynağına voltaja ayarlama, sonra DMM6500 ile ölçüm alma, sonra ESP32 ADC ile ölçüm alma ve bunu çok geniş bir voltaj aralığında otomatik yaparak ADC ölçüm analizi ve kalibrasyonu yapabilmekti. Çoğu gün böyle ihtiyaçlarımız olmuyor.
. - Arayüz ve dokunmatik ekran çok iyi.
. - Regülasyon ve voltaj kararlılığı çok başarılı.
. - Fan gürültüsü biraz fazla.
. - Fiyatı biraz yüksek ancak daha alt serilerini alıp belli ölçülerde upgrade (hack) imkanı DP800 ve DP900 serilerinde mümkün (Siglent SPD3303X-E alıp SPD3303X yapmak da mümkün. O da çok iyi cihaz ancak Türkiye'de bulamamıştım o tarihte).

Cevap, biraz, ihtiyacınızın ne olduğuna bağlı.

Korad 3005P geçmişte kullandım. Geçen yıl 2 tane almaya niyetlendim. Güzel ve uygun fiyatlı bir cihaz. Piyasadakilerin çoğu klon diye emin olamadım, vazgeçtim.

Onun dışında şunlar var elimde:

- Hanmatek HM305P :
. - Max 5A programlanabilir, bilgisayar yönetimli,
. - SMPS beslemeli, çok uygun fiyatlı.
. - Çözünürlük düşük. 0.01V ve 0.01A hassasiyette yaralama yapabiliyorsunuz.
. - Gürültü ortalama
. - Voltaj ve akım koruma ortanın altı,
. - Günlük işler için işinizi görür ancak çok temiz bir çıkış ve çok güvenlik beklemeyin.

- RIDEN RK6006:
. - 2 tanesini bir adet lineer trafo ile besliyoruz.
. - Günlük işler için işinizi görür.
. - İki kanallı günlük çözüm için uygun fiyatlı bir alternatif olur.
. - Çözünürlük ortalama. 0.01V ve 0.001A hassasiyette yaralama yapabiliyorsunuz.
. - Ripple konusunda P serisi kadar başarılı değil.
. - Düğme sayısı az olduğundan arayüz biraz zahmetli.
. - Fansız geliyor. Sıcaklık konusuna dikkat etmek gerekir. Biz fan taktık.
. - Projeyi anlatan bir post başlatmıştım ama tamamlayamadım yoğunluktan

- Riden RD6012P :
. - Ofiste en sık kullandığıız cihaz bu.
. - 2 tane RD6012P'yi bir adet çok çıkışlı toroid güç kaynağı ile besliyoruz. Güç kaynağı lineer çalışıyor düşük salınımlı ve üzerinde çeşitli koruma önlemleri aldık.
. - Çözünürlük çok iyi. 1mV ve 1mA seviyesinde ayarlayabiliyorsunuz. Ölçüm doğruluğu hiç fena değil. Kalibrayon imkanı da olması güzel.
. - P serisinde iki katmanlı bir regülasyon var. İlk kat buck dönüştürücü ile voltajı ayarlanan değerin bir miktar üzerine getiriyor. İkinci kat oradan sonraki regülasyonu (sanırım lineer) yapıyor. Bu sayede çok az bir salınım (ripple) oluyor. Bunu çok beğendim.
. - Fiyat konusu tartışılır. Çünkü harici bir beslemeye ihtiyacınız var. Burada lineer, toroid bir trafo olsun, güçlü olsun, lineer besleyelim, az ripple olsun diye gitmeye başlayınca, o tarafa fazla bir yatırım gerekebiliyor. Tamamamen tercihlerinize bağlı. Biz öyle yaptık, hem zaman hem de maliyet açısından besleme ucuz olmadı. Ancak yaptıktan sonra gördük ki P serisindeki ikinci kat regülasyon gerçekten çok başarılı. SMPS ile beslemeniz ile lineer beslemeniz arasındaki fark çok az. Bence maliyet hesabınızı seçeceğiniz (linner/smps, kaç kanal olacak, kaç V/A gerekli) türde besleme ve 2 ade RD6012P (ya da RD6006P) cihaz üzerinden yapmalısınız.
. - 0-70V aralığında 12A destekliyor. Tabi bu beslemenizin performansına bağlı. Çoğu lab türü güç kaynağı kanal başına 30V sağlıyor. Bu açıdan oldukça iyi.
. - Çoğu iyi cihaz (ve pahalı) 2 ya da 3 kanal sunuyor. Burada tek cihazla tek kanal elde ediyorsunuz. Minimum 2 tane alıp çok çıkışlı bir güç kaynağı ile besleyerek çok kanallı bir besleme sahibi olmanızı tavsiye ederim
. - Arayüzü gayet iyi ve yeterli.
. - Pil şarj imkanı var.
. - Açılıştaki voltaj kararlılığını test ettim mi hatırlamıyorum. Bir sorun olsaydı hatırlardım diye düşünüyorum.

- Rigol DP932A:
. - Bu farklı sınıf bir cihaz.
. - 3 kanallı olması bazen hayat kurtarıyor.
. - Kanalların tamamen izole (topraktan ve birbirlerinden) olması çok iyi. Dilediğiniz gibi kullanabiliyorsunuz. Ayrıca, kanalları arayüzden bağımsız, seri ya da paralel hale getirebiliyorsunuz. Kablolarla uğraşmaya gerek kalmıyor.
. - Çözünürlük 1mV ve 1mA. Doğruluk bayağı iyi ve kalibre edilebiliyor.
. - Detaylı programlanma ve sinyal üretme üzellikleri var. SCPI desteklediğinden kolayca komut yollayabiliyorsunuz kendi programınız vb ile. Benim bu cihazı alma amacım yazdığım bir program üzerinden güç kaynağına voltaja ayarlama, sonra DMM6500 ile ölçüm alma, sonra ESP32 ADC ile ölçüm alma ve bunu çok geniş bir voltaj aralığında otomatik yaparak ADC ölçüm analizi ve kalibrasyonu yapabilmekti. Çoğu gün böyle ihtiyaçlarımız olmuyor.
. - Arayüz ve dokunmatik ekran çok iyi.
. - Regülasyon ve voltaj kararlılığı çok başarılı.
. - Fan gürültüsü biraz fazla.
. - Fiyatı biraz yüksek ancak daha alt serilerini alıp belli ölçülerde upgrade (hack) imkanı DP800 ve DP900 serilerinde mümkün (Siglent SPD3303X-E alıp SPD3303X yapmak da mümkün. O da çok iyi cihaz ancak Türkiye'de bulamamıştım o tarihte).
Detaylı anlatım için teşekkürler. Siglent 3303X-E ye ben de niyetlendim ancak x2 Korad 3005 alınca bir daha gerek duymadım. Ama arada alsam mı diye düşünmüyor değilim. Rigol ile kıyaslandığında yorumunuz ne olur?

Dediğim gibi bizzat kullanmadım. Siglent 3303X-E DP832 ile rakip.
Ancak datasheet üzerinden bakınca DP832 çok daha düşük bir ripple değerine sahip.
DP900 serisinde ise dokunmatik ekran ve daha fazla özellik geliyor.
Buradan sonrası Rigol'ün hangi modeli ile kıyaslayacağımıza göre değişir.

Dediğim gibi bizzat kullanmadım. Siglent 3303X-E DP832 ile rakip.
Ancak datasheet üzerinden bakınca DP832 çok daha düşük bir ripple değerine sahip.
DP900 serisinde ise dokunmatik ekran ve daha fazla özellik geliyor.
Buradan sonrası Rigol'ün hangi modeli ile kıyaslayacağımıza göre değişir.
Teşekkür ederim. Rigol 832 ile Siglent 3303X modellerine bakmıştım.

@ozkarah DP932A da iki kanalı seri bağlayınca orta uca da erişim var mı?

3303X ile DP832 değil DP832A modelini karşılaştırmak lazım fiyat, çözünürlük ve özellikler açısından.

Rigol DP832 <-> Siglent 3303X-E
Rigol DP832A <-> Siglent 3303X

@ozkarah DP932A da iki kanalı seri bağlayınca orta uca da erişim var mı?

Evet, var.
Çıkışlardan en soldaki en yüksek gerilime sahip olacak şekilde birinci ve ikinci kanalı seri yapabiliyorsunuz.
Ortada kalan - ve + çıkışları köprülenmiş ve orta gerilim seviyesinde oluyor.

Örneğin her iki kanalı da 12V olarak seri hale getirince çıkışlar şöyle oluyor:

+12V +0V +0V -12V

Evet, var.
Çıkışlardan en soldaki en yüksek gerilime sahip olacak şekilde birinci ve ikinci kanalı seri yapabiliyorsunuz.
Ortada kalan - ve + çıkışları köprülenmiş ve orta gerilim seviyesinde oluyor.

Örneğin her iki kanalı da 12V olarak seri hale getirince çıkışlar şöyle oluyor:

+12V +0V +0V -12V
Detaylı karşılaştırmalı analiz icin teşekkürler. Siglent 3303c kullanmıştım ve fena değildi. Ancak Korad'ı mantıklı bir alternatif olarak düşünmeye başlamıştım. Sizin kolonları var demeniz beni tekrar düşünmeye sevk etti. Klonları gerçekten var mı ve orjinalinden nasıl ayırt edebiliriz. Sonuçta webden arama yapıp fiyatı ucuz olan bir ürün alabiliyoruz.

GW instek markası da bence başarılı ve rigolden daha uygun fiyatlı. bir ara netes satıyorduç ben 30V 3A modelini nerdeyse 10 yıldır kullanıyorum potları bile temassızlık yapmadı.

şu mdel 15K fiyat için fena görünmüyor -
  • 0-60V 0-3.5A 200W

1728297448910.png

uni-t hakkında tecrübesi olan var mı ? 2 kanal 0-30V 5A - 1 kanal 6v 3A

1728297700275.png

bu adamın teknik incelemelerini başarılı buluyorum. doğru noktalara değiniyor.

benim yüksek güçlerle pek işim olmuyor ama ihtiyacı olan varsa topkapıda çok çok uyguna server ve gsm btslerden çıkma güç kaynakları var.

12V 40A 200-300tl
27V 40A 1000 tl
48V-200A - 4000 tl

Arkadaşlar sizlerin tavsiyesi ve verdiğiniz kıymetli bilgiler neticesinde, güç kaynağı alımımı tamamladım. Aslında Rigol DP800 serisi yönünde tercihimi kullanacaktım. Fakat daha önce de kullandığım Siglent SPD3303C modeli için çok iyi bir fiyat teklifi alınca (10000TL kadar, galiba üretimden kaldırılmış ve 1 adet stok bulabildim) bu üründen sipariş verdim. Ancak belki meraktan belki de tek kanal ihtiyaçlarımda kullanımının pratik olacağını düşünerek bir tane de Korad 3005 sipariş ettim (3000TL).

Şunu söyleyebilirim ki kullanım kolaylığı açısından Korad 3005'i çok sevdim. Biraz test yaptığımda da değerlerin tatminkar olduğunu düşünüyorum. Yani bu ürünü sevdim. Şu an başkasına teklif edecek kadar kullanımım olmadı ama fiyat olarak gayet mantıklı bir ürün olduğunu söyleyebilirim. Eksileri olarak power kablosunun amerikan tipi gelmesi hoşuma gitmedi diyebilrim.

Bir sorum olacak. Siglent 3303C'yi 10mV'luk adımlarını 1mV olarak set edebilmem mümkün müdür?

Teşekkürler

Arkadaşlar sizlerin tavsiyesi ve verdiğiniz kıymetli bilgiler neticesinde, güç kaynağı alımımı tamamladım. Aslında Rigol DP800 serisi yönünde tercihimi kullanacaktım. Fakat daha önce de kullandığım Siglent SPD3303C modeli için çok iyi bir fiyat teklifi alınca (10000TL kadar, galiba üretimden kaldırılmış ve 1 adet stok bulabildim) bu üründen sipariş verdim. Ancak belki meraktan belki de tek kanal ihtiyaçlarımda kullanımının pratik olacağını düşünerek bir tane de Korad 3005 sipariş ettim (3000TL).

Şunu söyleyebilirim ki kullanım kolaylığı açısından Korad 3005'i çok sevdim. Biraz test yaptığımda da değerlerin tatminkar olduğunu düşünüyorum. Yani bu ürünü sevdim. Şu an başkasına teklif edecek kadar kullanımım olmadı ama fiyat olarak gayet mantıklı bir ürün olduğunu söyleyebilirim. Eksileri olarak power kablosunun amerikan tipi gelmesi hoşuma gitmedi diyebilrim.

Bir sorum olacak. Siglent 3303C'yi 10mV'luk adımlarını 1mV olarak set edebilmem mümkün müdür?

Teşekkürler
Hayırlı olsun çok uygun fiyata almışsınız.

Ayarlanabilir +/- guckaynagi cok elzem bir cihaz degil.

Tamam bazi guc katlari yuksek akimda +/- besleme ister ama kesinlikle cogunlukta degiller. O yuzden sabit negatif degerler veren 3.3, 5, 9,12, 15v bir kac 100mA akim verebilen yardimci bir kaynak yapilabilir.

Yada bir kac 100mA veren ayarli bir guc kaynagi yardimci cihaz olarak kullanilabilir.

Dedigim gibi negatif kaynaktan oyle cok yuksek akimlarin cekilecegi uygulamalar cok az.

Son düzenleme:
Hatta projelik bir sey degil ama guzel bir negatif voltaj kaynagi tasarlayalim. 100mA akim verse yeter.
Devre cok karmasik bir sey olmayacagi ve daginik GND olmayacagi icin klasik pozitif voltaj kaynagi bile kullanilabilir. GND ve + cikis yer degisecek sadece. Yada negatif voltaj regulatorleri kullanilabilir.,

Hatta projelik bir sey degil ama guzel bir negatif voltaj kaynagi tasarlayalim. 100mA akim verse yeter.
Devre cok karmasik bir sey olmayacagi ve daginik GND olmayacagi icin klasik pozitif voltaj kaynagi bile kullanilabilir. GND ve + cikis yer degisecek sadece. Yada negatif voltaj regulatorleri kullanilabilir.,
koradın içerisine gömülebilir bir şey tasarlanabilir aslında
Akım ihtiyacı az olduğundan flying capacitor yapılabilir belki

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,939
Üyeler
2,820
Son üye
Tuncay

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back