Cevap, biraz, ihtiyacınızın ne olduğuna bağlı.
Korad 3005P geçmişte kullandım. Geçen yıl 2 tane almaya niyetlendim. Güzel ve uygun fiyatlı bir cihaz. Piyasadakilerin çoğu klon diye emin olamadım, vazgeçtim.
Onun dışında şunlar var elimde:
- Hanmatek HM305P :
. - Max 5A programlanabilir, bilgisayar yönetimli,
. - SMPS beslemeli, çok uygun fiyatlı.
. - Çözünürlük düşük. 0.01V ve 0.01A hassasiyette yaralama yapabiliyorsunuz.
. - Gürültü ortalama
. - Voltaj ve akım koruma ortanın altı,
. - Günlük işler için işinizi görür ancak çok temiz bir çıkış ve çok güvenlik beklemeyin.
- RIDEN RK6006:
. - 2 tanesini bir adet lineer trafo ile besliyoruz.
. - Günlük işler için işinizi görür.
. - İki kanallı günlük çözüm için uygun fiyatlı bir alternatif olur.
. - Çözünürlük ortalama. 0.01V ve 0.001A hassasiyette yaralama yapabiliyorsunuz.
. - Ripple konusunda P serisi kadar başarılı değil.
. - Düğme sayısı az olduğundan arayüz biraz zahmetli.
. - Fansız geliyor. Sıcaklık konusuna dikkat etmek gerekir. Biz fan taktık.
. - Modül olarak geliyor. Kutu konusunda bir çözüm üretmeniz gerekiyor.
. - Projeyi anlatan bir post başlatmıştım ama tamamlayamadım yoğunluktan
Elimizdeki toroid trafolar ile iki çalışma masası için ikişer tane güç kaynağı yapmaya karar vermiştik: Birinci masa: 2 tane RK6006 0-60V 6 Amper DC DC çevirici Bir adet DC güç kaynağı (çıkışlar: 2x70V + ±5V + ±12V ) Kullanılan trafolar: - 2x43V AC çıkışlı toroid trafo İkinci Masa: 2...
mekatronik.org
- Riden RD6012P :
. - Ofiste en sık kullandığıız cihaz bu.
. - 2 tane RD6012P'yi bir adet çok çıkışlı toroid güç kaynağı ile besliyoruz. Güç kaynağı lineer çalışıyor düşük salınımlı ve üzerinde çeşitli koruma önlemleri aldık.
. - Çözünürlük çok iyi. 1mV ve 1mA seviyesinde ayarlayabiliyorsunuz. Ölçüm doğruluğu hiç fena değil. Kalibrayon imkanı da olması güzel.
. - P serisinde iki katmanlı bir regülasyon var. İlk kat buck dönüştürücü ile voltajı ayarlanan değerin bir miktar üzerine getiriyor. İkinci kat oradan sonraki regülasyonu (sanırım lineer) yapıyor. Bu sayede çok az bir salınım (ripple) oluyor. Bunu çok beğendim.
. - Fiyat konusu tartışılır. Çünkü harici bir beslemeye ihtiyacınız var. Burada lineer, toroid bir trafo olsun, güçlü olsun, lineer besleyelim, az ripple olsun diye gitmeye başlayınca, o tarafa fazla bir yatırım gerekebiliyor. Tamamamen tercihlerinize bağlı. Biz öyle yaptık, hem zaman hem de maliyet açısından besleme ucuz olmadı. Ancak yaptıktan sonra gördük ki P serisindeki ikinci kat regülasyon gerçekten çok başarılı. SMPS ile beslemeniz ile lineer beslemeniz arasındaki fark çok az. Bence maliyet hesabınızı seçeceğiniz (linner/smps, kaç kanal olacak, kaç V/A gerekli) türde besleme ve 2 ade RD6012P (ya da RD6006P) cihaz üzerinden yapmalısınız.
. - 0-70V aralığında 12A destekliyor. Tabi bu beslemenizin performansına bağlı. Çoğu lab türü güç kaynağı kanal başına 30V sağlıyor. Bu açıdan oldukça iyi.
. - Çoğu iyi cihaz (ve pahalı) 2 ya da 3 kanal sunuyor. Burada tek cihazla tek kanal elde ediyorsunuz. Minimum 2 tane alıp çok çıkışlı bir güç kaynağı ile besleyerek çok kanallı bir besleme sahibi olmanızı tavsiye ederim
. - Arayüzü gayet iyi ve yeterli.
. - Modül olarak geliyor. Kutu konusunda bir çözüm üretmeniz gerekiyor.
. - Pil şarj imkanı var.
. - Açılıştaki voltaj kararlılığını test ettim mi hatırlamıyorum. Bir sorun olsaydı hatırlardım diye düşünüyorum.
- Rigol DP932A:
. - Bu farklı sınıf bir cihaz.
. - 3 kanallı olması bazen hayat kurtarıyor.
. - Kanalların tamamen izole (topraktan ve birbirlerinden) olması çok iyi. Dilediğiniz gibi kullanabiliyorsunuz. Ayrıca, kanalları arayüzden bağımsız, seri ya da paralel hale getirebiliyorsunuz. Kablolarla uğraşmaya gerek kalmıyor.
. - Çözünürlük 1mV ve 1mA. Doğruluk bayağı iyi ve kalibre edilebiliyor.
. - Detaylı programlanma ve sinyal üretme üzellikleri var. SCPI desteklediğinden kolayca komut yollayabiliyorsunuz kendi programınız vb ile. Benim bu cihazı alma amacım yazdığım bir program üzerinden güç kaynağına voltaja ayarlama, sonra DMM6500 ile ölçüm alma, sonra ESP32 ADC ile ölçüm alma ve bunu çok geniş bir voltaj aralığında otomatik yaparak ADC ölçüm analizi ve kalibrasyonu yapabilmekti. Çoğu gün böyle ihtiyaçlarımız olmuyor.
Daha önce bir kaç konu içerisinde ESP32 ailesinin ADC girişlerinin çok başarılı olmadığını; ofset ve doğrusallık problemleri olduğunu konuşmuştuk. ESP32 WROOM 32D, ESP32 WROVER ve ESP32-S3 modülleri için uygun bir zamanda birer test yapıp paylaşacağımı yazmıştım...
mekatronik.org
. - Arayüz ve dokunmatik ekran çok iyi.
. - Regülasyon ve voltaj kararlılığı çok başarılı.
. - Fan gürültüsü biraz fazla.
. - Fiyatı biraz yüksek ancak daha alt serilerini alıp belli ölçülerde upgrade (hack) imkanı DP800 ve DP900 serilerinde mümkün (Siglent SPD3303X-E alıp SPD3303X yapmak da mümkün. O da çok iyi cihaz ancak Türkiye'de bulamamıştım o tarihte).