Fixer of Everything
Yeni Üye
Elektronik onarımında yıllarca şu sorularla ilerledim:
* Besleme var mı?
* Clock var mı?
* Reset hattı doğru mu?
* Kısa devre var mı?
Bu sorular hâlâ önemli.
Ancak günümüzün FPGA, CPLD, MCU, DSP ve yüksek entegrasyonlu sistemlerinde bazen tüm bu kontrollerden başarıyla geçen bir kart hâlâ çalışmayabiliyor ve işte burada bakış açısı değişiyor.
Osiloskop bize sinyalin şeklini gösterir. Multimetre bize voltajı gösterir.
Peki sistemin ne düşündüğünü nasıl anlarız ve hangi cihaz gösterir?
Son dönemde kullanmaya başladığım ZeroPlus LAP‑C Pro 32256M ile bu soruya farklı bir açıdan bakmaya başladım. Artık sadece:
!!! Clock var mı? sorusunu değil,
* FPGA reset gönderdi mi?
* MCU cevap verdi mi?
* EEPROM okundu mu?
* SPI hattında veri akıyor mu?
* I2C haberleşmesi tamamlanıyor mu?
* DS2401 kimlik doğrulaması gerçekleşiyor mu?
* Sistem hangi noktada duruyor?
sorularını da araştırabiliyorum.
Özellikle medikal ve endüstriyel yüksek teknoloji boardlarının üzerinde çalışırken, arızanın yalnızca bir komponentte değil, sistemin karar mekanizmasında da saklanabileceğini gördüm, görüyorum ve göreceğim. Elimdeki mevcut ZEROPLUS LAP-C PRO 32256M 32 kanal, yüksek örnekleme hızı, derin hafıza ve gelişmiş tetikleme özelliklerine sahip Lojik Analizör sayesinde bazen saniyeler boyunca normal çalışan bir sistemin yalnızca birkaç nanosaniyelik kritik anını yakalamak mümkün oluyor.
Benim için Logic Analyzer artık, "Bu sinyal var mı?" sorusundan, "Bu sistem neden bu kararı verdi?" sorusuna geçiş anlamına geliyor. Bazen arızayı bulmak için voltaj ölçmek yeterlidir, bazen ise cihazın ne yaptığını değil, ne yapmaya çalıştığını anlamak gerekir.
İşte o noktada Logic Analyzer devreye giriyor.
* Besleme var mı?
* Clock var mı?
* Reset hattı doğru mu?
* Kısa devre var mı?
Bu sorular hâlâ önemli.
Ancak günümüzün FPGA, CPLD, MCU, DSP ve yüksek entegrasyonlu sistemlerinde bazen tüm bu kontrollerden başarıyla geçen bir kart hâlâ çalışmayabiliyor ve işte burada bakış açısı değişiyor.
Osiloskop bize sinyalin şeklini gösterir. Multimetre bize voltajı gösterir.
Peki sistemin ne düşündüğünü nasıl anlarız ve hangi cihaz gösterir?
Son dönemde kullanmaya başladığım ZeroPlus LAP‑C Pro 32256M ile bu soruya farklı bir açıdan bakmaya başladım. Artık sadece:
!!! Clock var mı? sorusunu değil,
* FPGA reset gönderdi mi?
* MCU cevap verdi mi?
* EEPROM okundu mu?
* SPI hattında veri akıyor mu?
* I2C haberleşmesi tamamlanıyor mu?
* DS2401 kimlik doğrulaması gerçekleşiyor mu?
* Sistem hangi noktada duruyor?
sorularını da araştırabiliyorum.
Özellikle medikal ve endüstriyel yüksek teknoloji boardlarının üzerinde çalışırken, arızanın yalnızca bir komponentte değil, sistemin karar mekanizmasında da saklanabileceğini gördüm, görüyorum ve göreceğim. Elimdeki mevcut ZEROPLUS LAP-C PRO 32256M 32 kanal, yüksek örnekleme hızı, derin hafıza ve gelişmiş tetikleme özelliklerine sahip Lojik Analizör sayesinde bazen saniyeler boyunca normal çalışan bir sistemin yalnızca birkaç nanosaniyelik kritik anını yakalamak mümkün oluyor.
Benim için Logic Analyzer artık, "Bu sinyal var mı?" sorusundan, "Bu sistem neden bu kararı verdi?" sorusuna geçiş anlamına geliyor. Bazen arızayı bulmak için voltaj ölçmek yeterlidir, bazen ise cihazın ne yaptığını değil, ne yapmaya çalıştığını anlamak gerekir.
İşte o noktada Logic Analyzer devreye giriyor.